Costești, cetatea dacică a nimănui, uitată de autorități după valuri de promisiuni

Din februarie 2014 datează proiectul de hotărâre a Consiliului Județean Hunedoara de a prelua de la Ministerul Culturii, cetatea dacică de la Costești – o așezare aflată pe lista monumentelor istorice și din patrimoniul mondial UNESCO. Situl arheologic se întinde pe 8 hectare, cu o zonă de protecție de 23 de hectare în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

În cei cinci ani și jumătate trecuți de la inițiativa Consiliului Județean și în ciuda numeroaselor promisiuni pe care politicienii și autoritățile din județ le-au făcut de-a lungul timpului, situația cetății dacice din Munții Orăștiei s-a agravat, iar mulți dintre turiștii care o vizitează își arată dezamăgirea față de ceea ce văd la Costești. Ultimii doi kilometri ai drumului spre monumentul UNESCO nu au mai fost modernizați, iar oamenii urcă cu greu panta acoperită cu pietriș. La intrarea în cetate, turiștii sunt întâmpinați de un panou din lemn, rupt și rezemat de un bastion antic, pe care existau câteva informații despre așezare. Panoul vechi de circa 10 ani este degradat, dar nu a mai fost înlocuit. O potecă urcă spre cele două „turnuri – locuință”, fostele palate antice ale regilor daci.

În ultimii ani, blocurile de piatră le turnurilor au fost dislocate, sparte, vandalizate, distruse iremediabil, iar acoperișul metalic menit să le protejeze s-a degradat și, oricum, nu le mai apără în fața ploilor și vântului. Structura metalică datează de la începutul anilor ’80, când au avut loc ultimele lucrări de conservare a sitului arheologic, și este necesară înlocuirea ei. De la „turnurile gemene” o cărare coboară în pădure și se ramifică spre cele patru temple ale așezării și spre celelalte vestigii antice. „Mai este ceva de vizitat?”, întreabă adesea turiștii înainte de a merge pe potecă. Cei mai mulți se arată debusolați, neștiind încotro să meargă, pentru că nimeni nu a montat indicatoarele necesare. Panourile informative lipsesc astfel că atunci când dau de ruinele ascunse după buruieni, oaspeții așezării nu află mai nimic despre ele. După o rătăcire prin pădure, mulți dintre vizitatorii așezării sunt nevoiți să se mulțumească doar cu clipele de relaxare în mijlocul naturii, fără să poată afla pe viu povestea locului istoric pe care l-au vizitat.

Cetatea Costeşti, una dintre cele mai importante așezări dacice, este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 – 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit