Costești, cetatea dacică a nimănui, uitată de autorități după valuri de promisiuni

Din februarie 2014 datează proiectul de hotărâre a Consiliului Județean Hunedoara de a prelua de la Ministerul Culturii, cetatea dacică de la Costești – o așezare aflată pe lista monumentelor istorice și din patrimoniul mondial UNESCO. Situl arheologic se întinde pe 8 hectare, cu o zonă de protecție de 23 de hectare în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

În cei cinci ani și jumătate trecuți de la inițiativa Consiliului Județean și în ciuda numeroaselor promisiuni pe care politicienii și autoritățile din județ le-au făcut de-a lungul timpului, situația cetății dacice din Munții Orăștiei s-a agravat, iar mulți dintre turiștii care o vizitează își arată dezamăgirea față de ceea ce văd la Costești. Ultimii doi kilometri ai drumului spre monumentul UNESCO nu au mai fost modernizați, iar oamenii urcă cu greu panta acoperită cu pietriș. La intrarea în cetate, turiștii sunt întâmpinați de un panou din lemn, rupt și rezemat de un bastion antic, pe care existau câteva informații despre așezare. Panoul vechi de circa 10 ani este degradat, dar nu a mai fost înlocuit. O potecă urcă spre cele două „turnuri – locuință”, fostele palate antice ale regilor daci.

În ultimii ani, blocurile de piatră le turnurilor au fost dislocate, sparte, vandalizate, distruse iremediabil, iar acoperișul metalic menit să le protejeze s-a degradat și, oricum, nu le mai apără în fața ploilor și vântului. Structura metalică datează de la începutul anilor ’80, când au avut loc ultimele lucrări de conservare a sitului arheologic, și este necesară înlocuirea ei. De la „turnurile gemene” o cărare coboară în pădure și se ramifică spre cele patru temple ale așezării și spre celelalte vestigii antice. „Mai este ceva de vizitat?”, întreabă adesea turiștii înainte de a merge pe potecă. Cei mai mulți se arată debusolați, neștiind încotro să meargă, pentru că nimeni nu a montat indicatoarele necesare. Panourile informative lipsesc astfel că atunci când dau de ruinele ascunse după buruieni, oaspeții așezării nu află mai nimic despre ele. După o rătăcire prin pădure, mulți dintre vizitatorii așezării sunt nevoiți să se mulțumească doar cu clipele de relaxare în mijlocul naturii, fără să poată afla pe viu povestea locului istoric pe care l-au vizitat.

Cetatea Costeşti, una dintre cele mai importante așezări dacice, este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 – 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere