Controversele „blocului fantomă”. Liderul romilor acuză autoritățile că nu curăță gunoaiele aruncate pe ferestre

Ianoș Varga, un lider al romilor din Hunedoara, a publicat mai multe imagini cu „blocul fantomă” din municipiu, o clădire de locuințe sociale de pe Strada Mureșului locuită de circa 100 de familii, dar înconjurată de mormane de gunoaie.

Bărbatul a acuzat autoritățile locale că nu fac curățenie în zona cunoscută pentru mizeria din jur, chiar dacă de mai mulți ani locatarii blocului social s-au obișnuit să arunce gunoaiele menajere direct pe ferestre în fața acestuia. „Așa locuiesc romii din Hunedoara, în ghetou, 8 – 10 persoane în cameră. Așa este în Hunedoara, trăim bine, mulțumim că nu ne plouă”, a scris Ianoș pe pagina sa de Facebook. Fotografiile sale au stârnit un val de reacții, mulți localnici acuzându-i pe locatarii blocului că preferă să trăiască în mijlocul unui focar de infecție și să se plângă că nu sunt ajutați.

„Să înceapă să își schimbe nivelul de trai prin a nu mai arunca gunoiul pe geam si să pună mâna să facă curățenie”, scrie Ana. „Ghetoul ei l-au făcut. În marea majoritate nu muncesc, stau pe ajutor social, mizeria o fac tot ei. Ar fi culmea sa vină cineva să le facă și curat”, a fost un alt mesaj. „Ei își fac mizeria singuri. Mersul la tomberon le scurtează un picior cred, așa că „splash”, cu gunoiul pe unde apucă”, a reclamat un alt hunedorean.

„Lucrurile sunt mult mai complexe. Într-adevăr locatari distrug, deși autoritățile au renovat de mai multe ori părți din clădire. Dar schimbarea trebuie făcută radical, din educație. E ușor să dăm cu piatra.  Dacă am fi avut educația, mediul și trecutul lor, probabil și noi am fi avut același comportament.  Să mulțumim lui Dumnezeu cei care avem condiții și ne-am născut altfel decât ei”, susține Valentina, într-un comentariu pe Facebook.

Reprezentanții Primăriei Hunedoara susțin că, frecvent, au făcut curățenie în zona rău famată, însă măsurile luate până în prezent nu au dat roade. Mai mult, hunedorenii care locuiesc în blocurile învecinate de pe Strada Mureșului au strâns semnături pe o petiție prin care au solicitat primăriei să îi evacueze pe locatarii din „blocul-fantomă”, din cauza mizeriei pe care o fac în întreaga zonă.

În aceeași situație se află și alte două blocuri de locuințe sociale din Hunedoara. Primarul Dan Bobouțanu susține că vor fi angajați oameni care să supravegheze permanent blocurilor sociale, vor avea chiar alocate încăperi în clădirile respective. Cei care nu respectă normele de conviețuire socială în comun și cei care locuiesc fără forme legale, odată identificați, vor fi evacuați.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”         Drama tinerei care și-a pierdut fetița de 7 ani într-un accident feroviar