Controversele „blocului fantomă”. Liderul romilor acuză autoritățile că nu curăță gunoaiele aruncate pe ferestre

Ianoș Varga, un lider al romilor din Hunedoara, a publicat mai multe imagini cu „blocul fantomă” din municipiu, o clădire de locuințe sociale de pe Strada Mureșului locuită de circa 100 de familii, dar înconjurată de mormane de gunoaie.

Bărbatul a acuzat autoritățile locale că nu fac curățenie în zona cunoscută pentru mizeria din jur, chiar dacă de mai mulți ani locatarii blocului social s-au obișnuit să arunce gunoaiele menajere direct pe ferestre în fața acestuia. „Așa locuiesc romii din Hunedoara, în ghetou, 8 – 10 persoane în cameră. Așa este în Hunedoara, trăim bine, mulțumim că nu ne plouă”, a scris Ianoș pe pagina sa de Facebook. Fotografiile sale au stârnit un val de reacții, mulți localnici acuzându-i pe locatarii blocului că preferă să trăiască în mijlocul unui focar de infecție și să se plângă că nu sunt ajutați.

„Să înceapă să își schimbe nivelul de trai prin a nu mai arunca gunoiul pe geam si să pună mâna să facă curățenie”, scrie Ana. „Ghetoul ei l-au făcut. În marea majoritate nu muncesc, stau pe ajutor social, mizeria o fac tot ei. Ar fi culmea sa vină cineva să le facă și curat”, a fost un alt mesaj. „Ei își fac mizeria singuri. Mersul la tomberon le scurtează un picior cred, așa că „splash”, cu gunoiul pe unde apucă”, a reclamat un alt hunedorean.

„Lucrurile sunt mult mai complexe. Într-adevăr locatari distrug, deși autoritățile au renovat de mai multe ori părți din clădire. Dar schimbarea trebuie făcută radical, din educație. E ușor să dăm cu piatra.  Dacă am fi avut educația, mediul și trecutul lor, probabil și noi am fi avut același comportament.  Să mulțumim lui Dumnezeu cei care avem condiții și ne-am născut altfel decât ei”, susține Valentina, într-un comentariu pe Facebook.

Reprezentanții Primăriei Hunedoara susțin că, frecvent, au făcut curățenie în zona rău famată, însă măsurile luate până în prezent nu au dat roade. Mai mult, hunedorenii care locuiesc în blocurile învecinate de pe Strada Mureșului au strâns semnături pe o petiție prin care au solicitat primăriei să îi evacueze pe locatarii din „blocul-fantomă”, din cauza mizeriei pe care o fac în întreaga zonă.

În aceeași situație se află și alte două blocuri de locuințe sociale din Hunedoara. Primarul Dan Bobouțanu susține că vor fi angajați oameni care să supravegheze permanent blocurilor sociale, vor avea chiar alocate încăperi în clădirile respective. Cei care nu respectă normele de conviețuire socială în comun și cei care locuiesc fără forme legale, odată identificați, vor fi evacuați.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Transport ilegal de lemne         322 de metri cubi de lemne expediate ilegal         Încă două cazuri de coronavirus în România         Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie         PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ         TIMP LIBER. Recomandările ZIARUL HUNEDOREANULUI pentru acest week-end         La OpticLine. Cataracta, cea mai frecventă afecțiune a ochilor, are rezolvare         Ce s-a ales de planurile de modernizare a celor 10 șosele turistice din Hunedoara         S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile