Controale ale ITM Hunedoara la unitățile sanitare

461

În perioada 8-28 februarie 2021, ITM Hunedoara în îndeplinirea obiectivelor aferente anului în curs a desfăşurat o acţiune de verificare a modului în care sunt respectate prevederile ce reglementează relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unităţilor de asistenţă spitalicească, asistenţă medicală ambulatorie şi stomatologică sau alte activităţi referitoare la sănătatea umană .

Motivarea campaniei a fost determinată de o serie de deficienţe constatate de-a lungul timpului ca de exemplu : nerespectarea timpului de muncă şi odihnă sau neacordarea sporului corespunzător la salariu, neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală, nerespectarea dispoziţiilor privind munca de noapte, neevidenţierea reală a timpului de muncă, lipsa verificărilor periodice a echipamentelor de muncă, neadaptarea şi neaplicarea de măsuri de prevenire şi metode de lucru care să asigure un mediu de lucru lipsit de pericole, lipsa instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, organizarea necorespunzătoare a activităţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

S-au verificat : modalitatea de angajare a personalului, dacă s-au transmis în termenul legal contractelor de muncă în aplicaţia ReviSal, întocmirea evidenţei orelor de muncă lucrate efectiv, munca de noapte, regulamentul intern, dacă s-au luat măsurile corespunzătoare de reducere a riscurilor de expunere profesională , dacă au fost ignorate anumite pericole existente la locurile de muncă, sau modul de manipulare a maselor şi greutăţilor.

Au fost efectuate 35 de controale la firme din domeniul sanitar la care lucrau 116 persoane (din care 48 aveau contracte de muncă cu timp parţial). A fost sancţionată o singură unitate sanitară cu avertisment pentru ţinerea necorespunzătoare a evidenţei timpului de muncă şi odihnă.

Tot în perioada menţionată anterior au fost efectuate alte 125 controale, din care 25 în domeniul relaţiilor de muncă şi 100 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 44 de sancţiuni, din care 7 în domeniul relaţiilor de muncă şi 37 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; din totalul sancţiunilor o amendă de 10.000 lei a fost aplicată pentru netransmiterea în termenul legal a contractelor de muncă în aplicaţia ReviSal. Au fost dispune 58 de măsuri din care 21 în domeniul relaţiilor de muncă şi 37 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Totodată au fost soluţionate 15 petiţii adresate de angajaţi către ITM Hunedoara.

Acţiunile de control vor continua pe tot parcursul anului 2021 pe diferite domenii de activitate pentru îndeplinirea obiectivelor specifice inspectoratului teritorial de muncă.

Adrian Florin Bozdog

Inspector şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Sorin Gabriel Istrate

Şef Birou CMN,

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *