Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara

Trei noi proiecte europene pentru judeţul Hunedoara: revitalizarea centrului istoric al municipiului Hunedoara, piste pentru biciclişti şi grădiniţe moderne la Deva

Trei noi proiecte cu finanţare europeană, prin Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 au fost contractate în judeţul Hunedoara. Sunt proiecte care vor asigura investiţii în valoare totală de aproape 30 de milioane de lei în municipiile Deva şi Hunedoara. Acestea vizează:

• „Construirea traseului pentru bicicliști pe Bulevardul Decebal, B-dul 22 Decembrie și zona adiacentă” în Municipiul Deva;
• „Reabilitare/ reconversie/ extindere/ construire infrastructură educațională în Deva Al. Viitorului, nr. 9, în vederea modernizării și echipării infrastructurii educaționale pentru educația timpurie preșcolară”;
• „Revitalizarea centrului istoric al Municipiului Hunedoara”;

Contractele au fost semnate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest, şi cele două unităţi administrativ-teritoriale beneficiare, Primăria Municipiului Deva şi Primăria Municipiului Hunedoara.

Proiectul privind construirea traseului pentru bicicliști din municipiul Deva are ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon prin oferirea unei alternative nepoluante de deplasare pentru locuitori.
Sunt prevăzute: realizarea de piste pentru bicicliști pe Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie și în zona adiacentă, reabilitarea/ construirea trotuarelor în aceeaşi zonă, introducerea unui sistem de închiriere a bicicletelor, achiziționarea și instalarea de rastele pentru biciclete şi camere de supraveghere video, precum şi instalarea unor echipamente pentru contorizarea numărului de pietoni/ bicicliști care utilizează pista și spațiul pietonal nou creat.
Vor rezulta aproximativ 3 kilometri de piste/ trasee pentru biciclete construite şi o suprafaţă totală de 20.750 mp amenajată.

Valoarea totală a proiectului este de 15.923.832,74 lei, din care 15.605.356,08 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 41 de luni.

Cel de-al doilea proiect din municipiul Deva vizează îmbunătățirea calității infrastructurii de educație preșcolară. Este vizată reabilitarea unei clădiri existente, de pe Aleea Viitorului nr. 9, o clădire de 179 de metri pătraţi care va avea destinaţia de sală de mese, precum şi extinderea imobilului cu un nou corp de clădire, care va avea funcțiunea de grădiniță cu program normal și prelungit.

Noua grădiniţă, cu regim de înălţime P+1 şi o suprafață de 1.055 mp, va putea găzdui 8 grupe de copii, adică 80 de copii, care vor beneficia de o infrastructură educațională reabilitată, extinsă și cu dotări moderne. Este prevăzută inclusiv amenajarea spațiilor exterioare, a spațiilor verzi și de joacă.
Valoarea totală a proiectului este de 4.642.109,09 lei, din care 2.808.124,37 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 34 de luni.

Cele două proiecte sunt finanţate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.
***

Proiectul privind revitalizarea centrului istoric al Municipiului Hunedoara vizează amenajarea Muzeului Fierului, precum şi reabilitarea și modernizarea Parcului Libertății din localitate.

Muzeul Fierului va fi amenajat într-un imobil din Piața Libertății nr. 24 – două corpuri de clădire (288 de metri pătraţi), la care sunt prevăzute: reabilitarea fațadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn și geam termoizolant, înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și electrice, schimbarea învelitorii și transformarea podului în mansardă.
De asemenea, proiectul cuprinde amenajarea unui spațiu expozițional cu reconstrucția unui furnal în miniatură în curtea interioară.
În Parcul Libertății, pe o suprafaţă de 4.525 de metri pătraţi, vor fi reamenajate spaţiile verzi, toate aleile şi căile de acces pietonal, va fi construit un pod pietonal peste râul Cerna, care va asigura legătura între parc și Muzeul Fierului, şi va fi înlocuit mobilierul urban (bănci, coșuri de gunoi, suport pentru biciclete etc.).
Totodată, este prevăzută realizarea unei fântâni arteziene cu jocuri de apă, iar parcul va deveni parţial şi un spaţiu destinat manifestărilor culturale, având o zonă cu scenă în aer liber.
Valoarea totală a proiectului este de 9.379.126,37 lei, din care 9.191.543,84 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, prin Regio-POR 2014-2020, Axa Prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. Durata de implementare este de 33 de luni.

ADR Vest

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani         Turnul Alb al Castelului Corvinilor își recapătă strălucirea         Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț