Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE

Cele mai vizitate trei monumente istorice din județul Hunedoara vor fi reablitate pe fonduri europene. Marți au fost semnate contractele de finanțare din fonduri UE pentru lucrările la Cetatea Devei  și la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, iar Castelul Corvinilor va intra în șantier în vara acestui an. Investițiile însumează 15 milioane de euro.

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara, aduc împreună, anual, în județ peste 600.000 de turiști. Numărul oaspeților celor trei situri va crește exponențial, speră autoritățile locale, care au obținut fonduri europene în valoare de peste 15 milioane de euro pentru lucrările ample de restaurare derulate în următorii ani.

Marți, la sedul Consliului Județean Hunedoara, au fost semnate contractele de finanțare pentru proiectele: „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa” și  „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”.

Prima dintre investiții este derulată de Consilul Județean Hunedoara, Valoarea totală a proiectului este de 22.089.484 lei, din care 21.308.028 lei reprezintă o finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 54 de luni. „Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizează conservarea și restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafață de aproape 5.000 de metri pătrați. Sunt prevăzute lucrări ample: reconstruirea și gazonarea arenei, consolidarea și reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli și tribune. Se dorește valorificarea acestui obiectiv de patrimoniu – Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, prin lucrări de conservare și restaurare, intervenții care să conducă la creșterea numărului de vizitatori și implicit la dezvoltarea zonei și a regiunii”, informează ADR Vest. „E un lucru deosebit, pentru că am avut multe probleme până când am reușit să finalizăm acest contract, iar satisfacție este cu atât mai mare”, a declarat Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Palatul Cetății Devei, restaurat pe fonduri UE

Proiectul privind reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva este derulat de Primăria Deva și cuprinde consolidarea și reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uși și ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranță și festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video și racordarea la utilități. Se va interveni pe o suprafață de aproximativ 2.060 mp. Valoarea totală a investiției este de 23.154.195,52 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 21.556.556 lei, iar durata de implementare este de 50 de luni. „Chiar este o zi specială nu doar pentru mine, ci pentru Deva și pentru deveni. Am semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea Incintei 1, un proiect de 5 milioane de euro, și pot spune că de astăzi suntem în linie dreaptă. În maximum patru luni de zile, proiectarea trebuie să fie finanțată și apoi vom scoate lucrările la licitație. Eu sper ca în maximum un an și jumătate Incinta 1 să fie reabilitată și, în felul acesta, să creștem exponențial numărul turiștilor care vizitează municipiului Deva. I-am felicitat și pe ceilalți colegi, primarul de la Hunedoara și președintele CJ Hunedoara, pentru că eu cred din tot sufletul că Deva și Hunedoara, de fapt, întreg județul Hunedoara este pretabil în viitor să îl dezvoltăm ca un județ turistic. Am în plan o colaborare cu celelalte primării, cu Consiliul Județean, pentru ca împreună să creăm acele pachete turistice atractive pentru turiștii din țară și din străinătate să ne viziteze județul și fiecare oraș în parte”, a declarat primarul Devei, Florin Oancea.

În vara acestui an, potrivit primarului Hunedoarei, Dan Bobouțanu, vor începe lucrările de reabilitare a Castelului Corvinilor, o investiție pentru care Primăria Hunedoara a obținut o finanțare de circa 5 milioane de euro, tot de la Uniunea Europeană.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
LICEENII DE LA ARTE. Concert ce colinde la Biserica „Immaculata” din Deva         Florin Oancea: Termocentrala Mintia va avea cărbune pe toată durata iernii         „FAPTE NU VORBE!” Primarul Petroşaniului a adus (şi la propriu) cadouri pentru copii         Tineri răniți într-un accident pe DN 68 Hațeg – Caransebeș         Biciclist lovit de mașină în Deva         Bunuri contrafăcute confiscate de polițiști         Articole pirotehnice din clase interzise la comercializare către publicul larg, confiscate de poliţişti         Activitatea Poliției Locale Deva, în luna noiembrie 2019         Accident grav în Batiz, pe DN 66         Ești răcit mai mereu? Citește cum poți să te protejezi în sezonul rece!         Bradul de Crăciun la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva         S-a răsturnat cu mașina în șanț         Alimente pentru sărmani oferite de Episcopia Devei şi Hunedoarei         Parcul Corvin din Hunedoara va fi transformat într-unul al copiilor         DEVA. Termen prelungit pentru eliberarea biletelor gratuite de transport local         Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră         Un vârstnic și soția sa au fost găsiți morți         Gestul nobil al unui localnic din Bobâlna