Consumul de ciuperci a băgat în spital peste 40 de persoane

104

Oamenii au început să se prezinte la camerele de gardă ale spitalelor începând de la sfârşitul săptămânii trecute, având simptome de intoxicaţie cu ciuperci. Din fericire, cazurile înregistrate până acum sunt în afara oricărui pericol

om

Lucian Morar din municipiul Deva a ajuns luni seara la camera de gardă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, după ce a consumat la prânz mâncare de ciuperci. Atât bărbatul, în vârstă de 60 de ani cât şi soţia sa au început să se simtă rău la puţin timp după ce au terminat masa.

Intoxicaţie cu debut rapid

Cam în jumătate de oră am început să am ameţeli, îmi simţeam urechile înfundate şi am început să vomit într-una. Mă simţeam extrem de rău. Soţia, care a mâncat mai puţin decât mine, imediat ce a început să se simtă rău a băut foarte multă apă şi a început să îşi revină cât de cât”, povesteştebărbatul. Interesant este că toate ciupercile consumate de familia Morar săptămâna trecută provin de pe acelaşi câmp, de unde au fost culese şi care au provocat intoxicaţia celor doi. „Am cules ciupercuţe albe de pe un câmp de lângă Burjuc, unde pasc şi animalele. Toată săptămâna a făcut soţia tocană, am mâncat şi nu am avut nicio problemă. Şi acelaşi fel de ciuperci, mâncate ieri, m-au băgat în spital. Eu unul, deşi cunosc ciupercile, nu mai mănânc cât oi trăi”, este de părere Lucian Morar. Cadrele medicale spun că în acest moment pacientul se află în afara oricărui pericol, urmând să fie în monitorizat permanent în următoarele 72 de ore.

Zeci de persoane ajunse la spital

Bărbatul internat la secţia de Interne a spitalului devean, face parte din cele 45 de persoane ajunse în ultimele zile la spitalele din judeţ cu diagnosticul de intoxicaţie cu ciuperci. Cele mai multe cazuri, s-au înregistrat la spitalului din Petroşani. 30 de persoane au fost internate la sfârşit de săptămână şi încă patru în dimineaţa de marţi. La Deva şi Vulcan s-au înregistrat cinci cazuri, la Orăştie patru, iar la Hunedoara două persoane au ajuns la spital din cauza consumului de ciuperci otrăvitoare.

Atenţie sporită

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a intrat în alertă şi ţine să atenţioneze atât culegătorii, cât şi consumatorii de ciuperci să fie foarte atenţi, când pregătesc ciupercile pentru vânzare sau gătit. „Foarte multe persoane au fost internate la sfârşitul săptămânii, dar continuă şi astăzi ( marţi – n.r.), să se prezinte la Urgenţă, cu intoxicaţie cu ciuperci. Simpla experienţă, fie ea şi îndelungată, nu scuteşte de accidente. Toţi culegătorii cu adevărat cunoscători, confirmă faptul că în ciuda atenţiei, cunoştinţei şi a experienţei, au cules de-a lungul anilor şi specii otrăvitoare, pe care le-au putut elimina doar la o a doua verificare atentă. De aceea este obligatoriu să se mai execute cel puţin încă o selecţie după recoltare”, spune Cecilia Birău, director adjunct al DSP Hunedoara. De asemenea, unele credinţe populare cum ar fi că argintul s-ar înegri dacă ciupercile nu sunt bune sau că viermii nu mănâncă ciuperci otrăvitoare sunt total false, iar credinţa în „testele populare”, este una dintre cauzele majore ale mortalităţii cauzate de ciupercile otrăvitoare din România.

Pot provoca moartea

Intoxicaţiile cu debut rapid încep să se manifeste de la jumătate de oră de la ingerare şi până la şase ore, în timp ce cele cu debut tardiv, se pot manifesta până la 48 de ore după consum şi pot duce la comă sau chiar moartea pacientului. „Deci atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural sau cumpărate de la persoane particulare. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci otravitoare trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă”, adaugă directorul adjunct de la DSP Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.