Consiliul Județean Hunedoara – Înger și demon pentru turismul hunedorean

Continuăm seria articolelor care încearcă să ajute dezvoltarea turismului hunedorean, prin sfaturi, fapte semnalate, statistici sau idei. Toate aceste demersuri ale noastre sunt pentru binele turismului hunedorean, fapt pentru care, atunci când e de lăudat, lăudăm, când e de criticat, criticăm. Exact asta vom face astăzi, lăudând și criticând Consiliul Județean Hunedoara.

 

Până la urmă, decizia este la ei

Considerat o rudă săracă a economiei hunedorene, deși este calea spre redresarea economică a județului, turismul hunedorean a fost cam tot timpul o anexă la câte o structură a Consiliului Județean. În ultimii ani, de la înființarea struțo-cămilei botezată pompos ADEH (Agenția de Dezvoltare Economică a Hunedoarei- sper că ăsta e numele oficial), turismul a fost anexat acesteia. Mai cu bune, mai cu rele, turismul hunedorean a trebuit să se împace cu faptul că este un apendice al megainvestiției pe fonduri europene a Centrului de afaceri – sau cum s-o numi el, de la Simeria.

După o perioadă de boom turistic, vorbim aici de anul 2016, când județul Hunedoara a fost cel mai premiat județ din România la Gala Turismului organizată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), în loc să se profite de  acest fapt, a urmat o perioadă de declin, care continuă și astăzi și care trimite județul la coada clasamentului la toți indicatorii de performanță turistică în comparație cu județele limitrofe, mult mai sărace din punct de vedere al patrimoniului turistic.

Nu există niciun fel de scuză la nivel de CJH pentru acest lucru. La fel cum nu există niciun fel de scuză că județul situat pe locul II din punct de vedere a potențialui turistic în România, după județul  Constanța, nu are la nivel de CJ o direcție de turism, așa cum au, spre exemplu, Vaslui sau Teleorman!

 

Când e de apreciat, apreciem!

Cum spuneam, dacă se face ceva spre binele turismului, nu avem cum să nu apreciem! Și ar fi neprofesionist să nu o facem! Așa că, jos pălăria pentru inițiativa CJH de a se asocia cu parteneri din mediul privat pentru a construi un super traseu de ciclo-turism în Valea Jiului. Inițiativa aparține mediului privat de afaceri, dar faptul că CJH a fost deschis unei asemenea propuneri nu poate fi decât de lăudat! Administratorul public a județului, Costel Avram a ieșit personal anunțând asocierea, împreună cu unul dintre cei mai importanți investitori din turismul hunedorean, Emil Părău. Acest demers nu poate aduce deâct beneficii Văii Jiului, des numită și Jalea Viului, după declinul economic post dezindustrializare.

 

Când e de criticat, criticăm!

În altă ordine de idei, dacă facem referire la drumul județean spre Poina Pelegii (Gura Bucurei) de la barajul de pe Râu Mare, care este închis din 2018 și CJH nu a făcut nimic pentru redeschiderea sa, considerăm că este un atentat la turismul hunedorean.  Să ții închisă de peste un an una dintre principalele căi de acces spre Retezat nu este doar o nepăsare, este o acțiune de sabotare a turismului hunedorean. Drumul de la baraj spre Poiana Pelegii permitea accesul cu autoturismul până la poteca care te duce în circa o oră și jumătate la Lacul Bucura, trecând pe lângă alte două lacuri de poveste, Ana și Lia.

A ține închis acest drum de peste un an este egal, păstrând proporțiile, cu a interzice accesul vizitatorilor la Castel la Hunedoara sau pe Cetate la Deva. Când ești binecuvântat de Dumnezeu cu o asemenea bogăție turistică precum lacul Bucura, tu nu faci nimic  de peste un an pentru a redeschide principala cale de acces către obiectiv?

 

În loc de concluzii

Am prezentat mai sus două modele de acțiune, prin care CJH poate fi înger și demon pentru turismul hunedorean! Sper și vreau să cred că drumul spre lacul Bucura este doar o perfectă delăsare sau uitare a problemei, nu are legătură cu exploatările de lemn din zonă, cu pescuitul la păstrăv sau vânătoarea! Și vreau să cred, și îmi exprim întreaga deschidere, că la nivel de CJH se dorește ca instituția să fie mai mult înger, decât demon pentru turismul hunedorean!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + 20 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl