11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Vernisaj. „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”

Până la sfârşitul acestei veri, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva găzduieşte expoziţia „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”.

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara, Asociația ArheoVest Timișoara și Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara, cu sprijinul Consiliilor Județene Hunedoara și Timiș, a organizat miercuri, 15 iunie 2016, vernisajul expoziției intitulate „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”. Expoziția cuprinde peste 120 de piese, apărute atât întâmplător, cât și descoperite cu prilejul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, aproximativ 70 dintre aceste artefacte provenind de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Demersul expozițional mai cuprinde și o suită de panouri explicative cu texte și fotografii.

 

„Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, în colaborare cu Universitatea de Vest Timişoara, Asociaţia ArheoVest Timişoara şi Muzeul de Istorie al Castelului Corvinilor a organizat, în urmă cu două luni, vernisajul acestei expoziţii chiar în holurile Universităţii de Vest Timişoara. Iată că a venit rândul instituţiei noastre să găzduiască aceastăă expoziţie, care conţine 120 de artefacte descoperite în cercetările arheologice sistematice şi preventive, dintre care aproape 90 sunt în proprietatea muzeului nostru”, a declarat Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

 

„Iată că a venit şi rândul vizitatorilor din judeţul Hunedoara să se bucure de aceste piese, cele mai multe dintre ele inedite, care, expuse fiind, reconstitue frânturi din viaţa dacilor, frânturi organizate de noi în aşa fel încât expoziţia să aibă şi un aspect didactic, şi în acelaşi timp şi estetic. Am încercat să scoatem în evidenţă materialele de cronstrucţie utilizate de daci în mod intens precum lemnul, piatra, metalele, dar şi uneltele cu care au realizat de toate, precum şi arme”, a precizat dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător ştiinţific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

 

Universitatea de Vest, partenerul Muzeului din Deva

 

La vernisajul expoziţiei au participat şi oaspeţi de la Timişoara.  „Universitatea de Vest din Timişoara este onorată de această colaborare cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Avem o foarte bună colaborare de ceva vreme, atât în plan didactic, cât şi cultural, şi iată se concretizează această expoziţie itinerantă, ce pune în oglindă civilizaţia dacică de la munte şi de la câmpie. Acesta nu este decât un prim pas până la urmă, pentru noi este foarte importantă această colaborare cu un muzeu, deoarece, pe lângă componenta didactică, pregătirea de specialişti în domeniul istoriei şi arheologiei, iată ne putem implica şi în popularizarea culturii, în culturalizarea de masă, şi, ce poate fi mai frumos, decât organizarea unei expoziţii”, a declarat dr. univ. Dorel Miclea, arheolog expert, Universitatea de Vest Timişoara.

 

„Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să vin la Deva la această expoziţie minunată. Colaborăm cu muzeul din Deva de ceva vreme, este o colaborare benefică şi extrem de fructuoasă atât pentru noi, ca şi membri ai asociaţiei, cât şi pentru Universitatea de Vest”, a precizat Lorena Vlad, preşedintele Asociaţiei ArheoVest Timişoara.

 

Expoziţia poate fi admirată până la sfârşitul acestei veri la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/