Unicat la muzeu. Vas dacic folosit în ceremoniile religioase, exponatul lunii octombrie

85

O piesă deosebită datând din lumea dacică poate fi admirat la MCDR în spaţiul special amenajat pe toată perioada lunii octombrie

exponat

O piesă unică pe teritoriul României, un vas de turnat cu toartă zoomorfă, aflat în colecţia de arheologie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva este exponatul lunii octombrie.

Restaurat în laboratoriul muzeului

Vasul din lut care aparţine lumii dacice din sec. I î.e.n. a fost descoperit la Măgura Uroiului în anul 2004, şi a fost restaurat în laboratorul propriu al muzeului. Este lucrat la roată, din pastă fină, omogenă, de culoare cenuşie, cu decoraţii de linii incizate, oblice, sub forma a trei brâuri. Toarta vasului sugerează un animal neidentificat, care poate fi lup sau mistreţ. Faţa animalului (nările, ochii) este realizată prin împunsături profunde, botul este alungit, coada scurtă şi groasă, spatele fiind decorat cu crestături menite să sugereze blana. Dată fiind venerarea acestor animale în lumea dacică şi ţinând cont de tipul vasului asociat cu acea toartă zoomorfă, se poate presupune că acesta era utilizat în cadrul unor ceremonii religioase.

Piesă de colecţie

Valoarea deosebită a piesei este dată de funcţionalitatea sa, vasul fiind utilizat la turnarea unor lichide, cât şi de maniera artistică în care a fost realizat.Vasul ce parte din colecţia MCDR şi pot fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia pe toată perioada lunii octombrie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.