Un nou trend. Bebeluşii hunedoreni sunt botezaţi cu ursitoare

Din ce în ce mai mulţi părinţi includ în petrecerea ce urmează botezului şi momentul special în care cele trei ursitoare îl înzestrează pe cel mic cu cele mai alese daruri

Se spune că soarta omului este hotărâtă încă de la naştere prin puterea şi darul a trei zâne-ursitoare care simbolizează naşterea, viaţa şi moartea. Sunt în număr de trei şi apar pentru a-i ursi celui mic drumul în viaţă, rolul lor fiind esenţial în trasarea destinului.

O poveste frumoasă de vândut

Îmbinând superstiţia figurilor mitice ale ursitoarelor cu timpurile moderne, trei hunedorence au pus pe picioare o afacere care se dezvoltă şi are de la an la an, tot mai multă cerere din partea publicului. Ele aduc magie, poveste şi emoţie în multe dintre petrecerile de creştinare a bebeluşilor hunedoreni. Două actiţe şi o balerină cu acte în regulă, îmbracă mănuşă rolul celor trei “zâne” bune. Roxana Olşanschi, Cristina Lazăr şi Ramona Băloiu creează un spectacol feeric care farmecă atât copiii şi familia, cât şi invitaţii care participă la petrecerea de botez. “Ceea ce noi ne dorim să aducem este un moment emoţionant. Pe undeva se poate asemăna cu o piesă de teatru. Dacă vezi emoţie în ochii părinţilor, înseamnă că ne-am atins scopul. Este în acelaşi timp şi un moment artistic pentru invitaţi, un spectacol care să sensibilizeze lumea venită la eveniment”, spune Roxana Olşanschi, cea de la care a plecat iniţiativa grupului ursitoarelor.

Întâi a fost cererea

Totul a început în urmă cu şase ani, când cineva a întrebat-o dacă nu se ocupă de astfel de evenimente. În 2005, botezul cu ursitoare “se purta” cel mai mult în showbizz şi mai puţin în mijlocul oamenilor obişnuiţi. Actriţa deveancă a cerut un moment de gândire şi după o documentare serioasă prin paginile “stufoase” ale netului a acceptat. Anii de actorie din spate şi prezenţa pe scenă au ajutat-o să creeze cea mai bună regie pentru spectacolul celor trei ursitoare. Pe lângă poezie şi coloana sonoră, cele trei trebuiau să îşi creeze costume, baghete, iar cel mai important accesoriu a fost şi este “Cartea Destinului”. Este o carte adevărată de o dimensiune considerabilă (A3), din care ursitoarele citesc în timpul momentului artistic.

Evenimentul „2×1” tot mai frecvent

“Astfel, citind din carte, invitaţii descoperă odată cu tine ce i se urseşte copilului şi se simt mai implicaţi. Dacă este un moment “doi în unu”, cum se poartă acum, nuntă şi botez, trebuie să le spunem o urare şi mirilor, sau dacă e ziua unuia dintre părinţi, avem câte o vorbă bună şi pentru ei în Cartea Destinului. Trebuie să implicăm pe toată lumea în acest moment, mai ales când sunt şi alţi copii în familie să îi introducem în poveste, să îi responsabilizăm pe fraţii mai mari. Familia trebuie să se simtă unită, să simtă că toţi sunt importanţi”, mai spune Roxana.

Momentul magic

Intrarea în paşi de dans a balerinei şi momentul artistic din jurul leagănului (braţele mamei) se suspendă dacă podeaua localului este prea lucioasă, deoarece Ramona Băloiu intră în poveste pe poante. Apoi, în timp ce pe fundal se derulează legenda ursitoarelor, şi atmosfera se umple de magie, cele trei se adună în jurul pruncului, se prezintă şi urmează cel mai important moment: ursitul. “Textul este pretextul pentru a creea o emoţie, deoarece contează foarte mult atât ceea ce spui, dar cel mai mult şi cum o spui. Această emoţie trebuie să o simtă şi invitaţii, să ajungem şi la inima lor”. Toată această poveste frumoasă, care durează în jur de 15 minute, se încheie cu o piesă interpretată de talentata solistă Roxana Olşanschi, deoarece actriţa crede că muzica are puterea de a creea o atomosferă deosebită. “Perioada în care apărem o stabilim de comun acord cu părinţii, pentru a nu perturba programul celui mic. Sosim de obicei mai pe seară, pentru a nu deranja oaspeţii în timp ce ajung la eveniment, dar şi pentru a avea timp ca părinţii să îi pună în temă cu faptul că vom veni”, spune şefa ursitoarelor.

Adevărate profesioniste în “ale ursitului”

După şase ani în domeniu şi sute de petreceri la care au “ursit”, Roxana consideră că varianta în care se prezintă acum, cu cele două colege, este cea ideală. “Toate trei avem studii în domeniu şi ne folosim de toate calităţile, pentru ca spectacolul ursitului să iasă cât mai bun. La noi primează calitatea, iar lumea apreciază că ne vede în aceeaşi formaţie. Dacă nu aş fi avut meseria pe care o am, nu m-aş fi încumetat să creez un asemenea eveniment. Totodată la fiecare petrecere este ceva diferit, nu repetăm acelaşi moment la infinit, deoarece ar fi plictisitor. Încercăm să oferim servicii de cea mai bună calitate, pentru că suntem profesioniste şi perfecţioniste”, mai dezvăluie cântăreaţa. Se întâmplă ca în unele zile, ursitoarele – artiste să fie solicitate la două sau chiar trei evenimente deodată. “Oamenii ne chemă pentru că au văzut spectacolul nostru, cel puţin o dată, iar vestea se răspândeşte. Ne place să credem că suntem o surpriză plăcută în cadrul unei astfel de petreceri  şi că aducem bucurie şi speranţă în sufletele invitaţilor. Totodată îmi place să cred că infuenţăm atitudinea celor care se află la botez”, mai spune Roxana.

Au creat un brand, iar pe nişa trasată de ele în zona Deva – Hunedoara au apărut  în ultima perioadă şi alte “ursitoare”, ceea ce demonstrează că apetitul hunedorenilor pentru astfel de evenimente este în creştere.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu         Sprijin din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei la început de an școlar         REACŢII DUPĂ PICHETAREA PREFECTURII. Uzina Mecanică Orăştie, sub control încrucişat. Urmează DNA?         Florin Oancea, alături de elevii deveni         Viorica Dăncilă a deschis anul școlar la Sântamaria Orlea