A „uitat” să aloce bani. Guvernul blochează trei proiecte europene derulate de AJOFM Hunedoara

Trei proiecte extrem de importante derulate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara cu finanţare europeană sunt puse în pericol din cauză că Executivul nu şi-a respectat obligaţiile financiare asumate.

ajofm-hd2Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă derulează, prin POSDRU, trei proiecte extrem de importante, în valoare de aproape 6 milioane de euro. În plus, de desfăşurarea acestora în bune condiţii  depind 205 persoane, angajate pentru implementarea lor. Este vorba despre proiectele „Acces direct în servicii publice de ocupare”, „Observatorul pieţei muncii” şi „Bursa locurilor de muncă on – line”. Ppotrivit legislaţiei europene, pentru acest tip de proiecte derulate prin programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane, cofinanţarea trebuie să vină de la Guvern, numai că în cazul celor trei proiecte derulate de AJOFM Hunedoara se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale. Iar restul problemelor vin pe principiul bulgărelui de zăpadă. „În cazul celor trei proiecte se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale şi există întârzieri în procesarea cererilor de rambursare, fiind grav afectat procesul de derulare a proiectelor”, atrage atenţia deputatul hunedorean Bogdan Ţîmpău. Acesta spune că, în cazul proiectului „Acces direct în servicii publice de ocupare”, neasigurarea finanţării de 25% prin ANOFM, a dus la blocarea acestuia. În cazul proiectului „Observatorul pieţei muncii” – spune deputatul hunedorean – se înregistrează întârzieri de 3 luni din cauza procesării cu întârziere a Clauzei de Suspensivitate, iar partea de cofinanţare lipseşte pentru acest an. Situaţia este similară şi în cazul celui de-al treilea proiect derulat de AJOFM Hunedoara, respectiv „Bursa locurilor de muncă on – line”, acesta fiind întârziat cu două luni şi jumătate şi tot fără finanţare pentru 2014.

Statul nu şi-a onorat, practic, angajamentele de plată stabilite cu UE şi a dus la apariţia unui blocaj major în derularea acestor programe. Şi, să nu uităm, România a avut suspendat programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane de către Comisia Europeană, ca urmare a neregulilor constatate în implementarea lor şi a  suspiciunilor de fraudă, deblocarea programelor venind în 2012, ca urmare a eforturilor considerabile făcute de autorităţi în vedere remedierii neregulilor.

Carmen Cosman – Preda

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”