A „uitat” să aloce bani. Guvernul blochează trei proiecte europene derulate de AJOFM Hunedoara

Trei proiecte extrem de importante derulate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara cu finanţare europeană sunt puse în pericol din cauză că Executivul nu şi-a respectat obligaţiile financiare asumate.

ajofm-hd2Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă derulează, prin POSDRU, trei proiecte extrem de importante, în valoare de aproape 6 milioane de euro. În plus, de desfăşurarea acestora în bune condiţii  depind 205 persoane, angajate pentru implementarea lor. Este vorba despre proiectele „Acces direct în servicii publice de ocupare”, „Observatorul pieţei muncii” şi „Bursa locurilor de muncă on – line”. Ppotrivit legislaţiei europene, pentru acest tip de proiecte derulate prin programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane, cofinanţarea trebuie să vină de la Guvern, numai că în cazul celor trei proiecte derulate de AJOFM Hunedoara se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale. Iar restul problemelor vin pe principiul bulgărelui de zăpadă. „În cazul celor trei proiecte se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale şi există întârzieri în procesarea cererilor de rambursare, fiind grav afectat procesul de derulare a proiectelor”, atrage atenţia deputatul hunedorean Bogdan Ţîmpău. Acesta spune că, în cazul proiectului „Acces direct în servicii publice de ocupare”, neasigurarea finanţării de 25% prin ANOFM, a dus la blocarea acestuia. În cazul proiectului „Observatorul pieţei muncii” – spune deputatul hunedorean – se înregistrează întârzieri de 3 luni din cauza procesării cu întârziere a Clauzei de Suspensivitate, iar partea de cofinanţare lipseşte pentru acest an. Situaţia este similară şi în cazul celui de-al treilea proiect derulat de AJOFM Hunedoara, respectiv „Bursa locurilor de muncă on – line”, acesta fiind întârziat cu două luni şi jumătate şi tot fără finanţare pentru 2014.

Statul nu şi-a onorat, practic, angajamentele de plată stabilite cu UE şi a dus la apariţia unui blocaj major în derularea acestor programe. Şi, să nu uităm, România a avut suspendat programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane de către Comisia Europeană, ca urmare a neregulilor constatate în implementarea lor şi a  suspiciunilor de fraudă, deblocarea programelor venind în 2012, ca urmare a eforturilor considerabile făcute de autorităţi în vedere remedierii neregulilor.

Carmen Cosman – Preda

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + nouăsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Recompensă pentru găsirea motocicletei furate         Tatra Mică – o destinație de vară accesibilă         Hunedoara a semnat la ADR Vest două contracte de 20 de milioane de euro pentru modernizarea orașului         Noua șosea de poveste din Ținutul Pădurenilor         Tragedie în Hunedoara         Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop         Accident rutier grav. Șoseaua devastată a Lacului Cinciș face victime         Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit