A „uitat” să aloce bani. Guvernul blochează trei proiecte europene derulate de AJOFM Hunedoara

Trei proiecte extrem de importante derulate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara cu finanţare europeană sunt puse în pericol din cauză că Executivul nu şi-a respectat obligaţiile financiare asumate.

ajofm-hd2Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă derulează, prin POSDRU, trei proiecte extrem de importante, în valoare de aproape 6 milioane de euro. În plus, de desfăşurarea acestora în bune condiţii  depind 205 persoane, angajate pentru implementarea lor. Este vorba despre proiectele „Acces direct în servicii publice de ocupare”, „Observatorul pieţei muncii” şi „Bursa locurilor de muncă on – line”. Ppotrivit legislaţiei europene, pentru acest tip de proiecte derulate prin programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane, cofinanţarea trebuie să vină de la Guvern, numai că în cazul celor trei proiecte derulate de AJOFM Hunedoara se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale. Iar restul problemelor vin pe principiul bulgărelui de zăpadă. „În cazul celor trei proiecte se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale şi există întârzieri în procesarea cererilor de rambursare, fiind grav afectat procesul de derulare a proiectelor”, atrage atenţia deputatul hunedorean Bogdan Ţîmpău. Acesta spune că, în cazul proiectului „Acces direct în servicii publice de ocupare”, neasigurarea finanţării de 25% prin ANOFM, a dus la blocarea acestuia. În cazul proiectului „Observatorul pieţei muncii” – spune deputatul hunedorean – se înregistrează întârzieri de 3 luni din cauza procesării cu întârziere a Clauzei de Suspensivitate, iar partea de cofinanţare lipseşte pentru acest an. Situaţia este similară şi în cazul celui de-al treilea proiect derulat de AJOFM Hunedoara, respectiv „Bursa locurilor de muncă on – line”, acesta fiind întârziat cu două luni şi jumătate şi tot fără finanţare pentru 2014.

Statul nu şi-a onorat, practic, angajamentele de plată stabilite cu UE şi a dus la apariţia unui blocaj major în derularea acestor programe. Şi, să nu uităm, România a avut suspendat programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane de către Comisia Europeană, ca urmare a neregulilor constatate în implementarea lor şi a  suspiciunilor de fraudă, deblocarea programelor venind în 2012, ca urmare a eforturilor considerabile făcute de autorităţi în vedere remedierii neregulilor.

Carmen Cosman – Preda

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică