A „uitat” să aloce bani. Guvernul blochează trei proiecte europene derulate de AJOFM Hunedoara

Trei proiecte extrem de importante derulate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara cu finanţare europeană sunt puse în pericol din cauză că Executivul nu şi-a respectat obligaţiile financiare asumate.

ajofm-hd2Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă derulează, prin POSDRU, trei proiecte extrem de importante, în valoare de aproape 6 milioane de euro. În plus, de desfăşurarea acestora în bune condiţii  depind 205 persoane, angajate pentru implementarea lor. Este vorba despre proiectele „Acces direct în servicii publice de ocupare”, „Observatorul pieţei muncii” şi „Bursa locurilor de muncă on – line”. Ppotrivit legislaţiei europene, pentru acest tip de proiecte derulate prin programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane, cofinanţarea trebuie să vină de la Guvern, numai că în cazul celor trei proiecte derulate de AJOFM Hunedoara se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale. Iar restul problemelor vin pe principiul bulgărelui de zăpadă. „În cazul celor trei proiecte se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale şi există întârzieri în procesarea cererilor de rambursare, fiind grav afectat procesul de derulare a proiectelor”, atrage atenţia deputatul hunedorean Bogdan Ţîmpău. Acesta spune că, în cazul proiectului „Acces direct în servicii publice de ocupare”, neasigurarea finanţării de 25% prin ANOFM, a dus la blocarea acestuia. În cazul proiectului „Observatorul pieţei muncii” – spune deputatul hunedorean – se înregistrează întârzieri de 3 luni din cauza procesării cu întârziere a Clauzei de Suspensivitate, iar partea de cofinanţare lipseşte pentru acest an. Situaţia este similară şi în cazul celui de-al treilea proiect derulat de AJOFM Hunedoara, respectiv „Bursa locurilor de muncă on – line”, acesta fiind întârziat cu două luni şi jumătate şi tot fără finanţare pentru 2014.

Statul nu şi-a onorat, practic, angajamentele de plată stabilite cu UE şi a dus la apariţia unui blocaj major în derularea acestor programe. Şi, să nu uităm, România a avut suspendat programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane de către Comisia Europeană, ca urmare a neregulilor constatate în implementarea lor şi a  suspiciunilor de fraudă, deblocarea programelor venind în 2012, ca urmare a eforturilor considerabile făcute de autorităţi în vedere remedierii neregulilor.

Carmen Cosman – Preda

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece + 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva