TOP Tehnici de cerşit la hunedoreni: Handicapul, certificatul medical, o rudă la ananghie şi cauze umanitare fictive

Peste 70 de persoane apelează aproape zilnic la mila trecătorilor, poliţiştii locali din Deva, descoperindu-i în repetate rânduri cu mâna întinsă, pentru a primi pomană. Îngrijorător este că zece la sută dintre aceştia sunt minori, exploataţi de părinţi sau de necunoscuţi

cersetori

Apelează zilnic la mila trecătorilor, mâna întinsă devenind pentru mulţi dintre aceştia, un mod de viaţă. Se postează în locurile cele mai vizibile din oraş cum ar fi parcările hipermarketurilor, pieţele sau în jurul lăcaşelor de cult. O parte dintre cei care cerşesc fac naveta zilnic la Deva, pentru a-şi lua în primire “locul de muncă”, având domiciliul în alte locaţii cum ar fi Simeria, Orăştie sau Veţel. Sunt neîngrijiţi, murdari, afişează feţe cât mai chinuite şi cartoane cu diverse mesaje, toate aceste acţiuni având ca scop deschiderea portofelului celor mai miloşi dintre deveni.

Cele mai întâlnite metode

Metodele preferate de cerşetori sunt “afişarea diverselor handicapuri sau fluturarea de înscrisuri în care sunt motivate anumite boli, afecţiuni sau solicitarea de sume de bani pentru rude care au nevoie de tratament”, spune Gabriela Voronca, purtător de cuvînt al Poliţie Locale Deva. În top urmează cei care cer bani pentru diverse cauze umanitare care nu există, la egalitate cu exploatarea minorilor cu ajutorul cărora se “câştigă” mai bine. Îngrijorător este că 10 la sută dintre cerşetorii deveni sunt minori. De asemenea s-au înmulţit cazurile în care cei care cer de pomană sunt oameni obişnuiţi, care opresc trecătorii şi le solicită diverse sume de bani, invocând diverse motive. Printre ultimele locuri îi putem aminti pe cerşetorii sezonieri, cum ar fi cei care se adună în jurul cimitirelor când se celebrează diferite sărbători religioase.Undeva la coada clasamentului sunt şi falşii călugări sau călugăriţe care pretind că adună bani pentru ridicarea de lăcaşuri de rugăciune.

Niciun leu recuperat din amenzi

“După cum se vede în fiecare zi pe stradă este plin de persoane care apelează la mila trecătorilor, folosind diverse metode. Legea consideră această acţiune drept contravenţie, iar amenda este cuprinsă între o sută şi cinci sute de lei. Nu are măsură complementară, ca de exemplu, confiscarea sumelor sau a bunurilor provenite din săvârşirea acestor fapte. Cel mai bun sfat pentru deveni este să nu mai dea bani persoanelor care apelează la mila trecătorilor”, adaugă Gabriela Voronca. Anul trecut, Poliţia Locală a aplicat 346 de sancţiuni dintre care un număr de 301 amenzi în valoare de 32.000 de lei, persoanelor care apelau la mila trecătorilor. Din această sumă nu a fost recuperat niciun leu.

Devenii sunt circumspecţi

Totuşi deşi întâlnesc mâini întinse la tot pasul, devenii nu desfac prea uşor baierele pungilor. Poveştile cu cerşetorii prefăcuţi care îşi ascund mâinile sub tricou pentru a părea lipsiţi de o mână, sau cei care se plimbă cu taxiul şi dorm la hotel, îi fac să se gândească de două ori, înainte de a fi miloşi. “Pentru că nu merită” spun oamenii.

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “TOP Tehnici de cerşit la hunedoreni: Handicapul, certificatul medical, o rudă la ananghie şi cauze umanitare fictive

  1. Ioji Fodeș

    Avem o armată de polițiști locali și cu toate astea în fiecare zi cerșetorii sunt aceiași, în aceleași locuri, de ani de zile. Să pui mâna pe ei nu e voie, că te văd camerele și iei amendă. Nu cumva e tolerată în mod organizată toată treaba asta, ca și cu haitele de maidanezi?

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”