TÂRGUL EUROPEAN AL CASTELELOR LA HUNEDOARA. Castelul Corvinilor, promovat de 30 de castele, cetăți şi organizaţii din Europa

Zeci de castele de pe continent, dar și din România, și-au trimis solii la Hunedoara, la Târgul European al Castelelor.

 

 

Printre participanţi s-au numărat Castelul Ksiaz, din Walbrzych (Polonia), castelele Posreda, Predjama, Brezice şi Sevnica, dar şi muzeul Bozidar Jakac, din Slovenia, castelul Eger, din Ungaria, cetatea de scaun a Sucevei, castelul Bran, cetăţile Râşnov şi Prejmer, Palatul Balcic, din Bulgaria, castelele Peleş şi Pelişor, dar şi cetăţile Făgăraşului şi Oradei, Castelul Magna Curia, Cetatea Devei şi capitala dacică Sarmizegetusa Regia. Printre participanţi s-a numărat şi Asociaţia Arche, cu proiectul „Castele şi Conace revitalizate”, dar şi Evolve Media. „Nu este prima oară când vin aici. Am mai fost în anul 2008, dar atunci Castelul era pustiu. Mă bucur să văd acum că acest castel emblematic pentru România, găzduieşte un târg de turism, mă bucur să văd domniţe şi cavaleri care aduc viaţă între aceste ziduri şi să găsim atâtea informaţii despre alte castele din ţară, dar şi de pe continent. Nu regret să am intrat pentru a doua oară în vizită la Castel, în drumul nostru spre Prislop”, a declarat Laurenţiu, un turist venit tocmai din Iaşi.

 

Castele din cinci ţări, lecţii de tir şi spadă

„Târgul European al Castelelor” este un eveniment unic în România. La cea de-a doua ediţie evenimentul de bucură de prezenţă internaţională, aşa că turiştii, dar şi hunedorenii care au vizitat castelul pe parcursul ultimelor două zile au avut ocazia să viziteze standurile unor castele, palate, fortăreţe, cetăţi sau muzee din cinci ţări de pe continent. Vrem ca evenimentul să dobândească prestigiu în timp, iar Castelul Corvinilor să câştige popularitae, datorită expozanţilor, dar şi a numărului mare de vizitatori”, declară primarul Hunedoarei, Viorel Arion. Evenimenul a cuprins în programul primei zile o expoziţie de tablouri cu Castelul Corvinilor, un atelier de pictură susţinut de pictorul marius Buruiană, o expoziţie organizată de Asociaţia Arche, dar şi reprezentaţii ale Ordinului Cavalerilor de Hunedoara: lupte medievale, lecţii de tir cu arcul şi de spadă. Asociaţia Peregrinus, organizaţie specializată pe protecţia păsărilor de pradă, a fost şi ea inclusă în program cu o serie de demonstraţii de dresură pentru şoimi şi corbi. Ieri, în cea de-a doua zi a târgului, pe lângă prezenţa expozanţilor la standuri, în Sala Dietei şi în Aripa Bethlen, şi alături de celelalte evenimente prevăzute în programul primei zile, Târgul European al Castelelor, a inclus şi un concert de muzică de cameră, susţinut în Sala Cavalerilor.

 

Fantome poloneze în „Perla” Sileziei

Printre participanţii la Târg s-au numărat şi reprezentanţii Castelului Ksiaz, din Polonia: este vorba despre un complex uriaş, aşezat pe un promontoriu de piatră, la înălţimea de 365 de metri deasupra nivelului mării, considerat o raritate în Europa şi perla Sileziei de Jos. De altfel, Castelul Ksiaz al treilea cel mai mare castel din Polonia, iniţial o simplă fortăreaţă, transformată în reşedinţă aristocraică a unei dintre cele mai puternice familii de nobili din Europa, Von Hochbergs. Ziua pădurile înconjurătoare ale castelului pot fi explorate cu bicicleta, iar noaptea turiştii sunt invitaţi la un tur al castelului, printre fantome şi alte creaturi fantastice. Castelul are şi două evenimente speciale: în luna mai – Festivalul Florilor, iar în luna august Festivalul Secretelor.  „Suntem aici pentru prima oară. Am fost invitaţi şi anul trecut, însă evenimentul de la Hunedoara urma să se petreacă în aceeaşi zi cu un alt târg la care fusesem invitaţi anterior, aşa că nu am putut să venim. Anul ăsta am zis că trebuie să vedem ce înseamnă acest Târg al Castelelor. Suntem singurul castel din Polonia, iar ăsta e norocul nostru, pentru că ne putem promova cu mai multă uşurinţă ţara. Castelul nostru este situat în Silezia, aproape de graniţa cu Cehia şi Germania, iar începând de anul trecut suntem cunoscuţi în toată lumea graţie trenului nazist de aur. Subiectul este foarte interesant, aşa că televiziuni din toată lumea, chiar şi din România, au realizat documentare în zonă. Sperăm să avem tot mai mulţi turişti, inclusiv din România. Aici am ajuns cu câteva ore înainte de deschiderea târgului, aşa că deocamdată nu am avut timp să vizităm regiunea Hunedoarei, dar o vom face ulterior. Ce am constatat, însă, e că drumurile din Polonia spre România sunt destul de bune, iar acest lucru poate influenţa numărul de turişti”, au declarat reprezentanţii castelului Ksiaz, din Walbrzych.

Promovare gratuită pentru Cetatea cnezială Mălăieşti

La Târgul Castelelor au participat şi cetăţi hunedorene, iar printre acestea s-a numărat şi Cetatea de la Mălăieşti: „Noi suntem printre fericiţii care au fost prezenţi şi la prima ediţie a Târgului Castelelor de la Hunedoara. Cetatea de la Mălăieşti are puţină expertiză în domeniu, având în vedere că este pe piaţa turistică de numai un an. Însă organizarea unui asemenea târg este benefică, pentru că, spre exemplu, numai în week-endul în care se organizează târgul sunt foarte mulţi vizitatori care, după ce vin la Castelul de la Hunedoara, află şi de Cetatea de la Mălăieşti şi vin la noi în vizită. Este o modalitate gratuită pentru noi de a promova cetatea unui număr cât mai mare de turişti care ar trebui să ştie că pot veni la noi într-o plimbare de după-amiază, tim în care să admire frumuseţile Ţării Haţegului, dar şi să afle câte ceva despre istoaria acestor locuri. Intrarea în cetatea reabilitată este gratuită, iar în muzeu vă aşteaptă şi un ghid”, explică Ramona Laura Socaci.

Legenda trenului nazist „de aur” de la Ksiaz

Fabulosul tren blindat nazist, presupus a fi fost plin cu aur, diamante, opere de artă şi arme, ar fi dispărut misterios, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după înfrângerea Germaniei naziste. Trenul venea de la Budapesta şi se îndrepta către Germania. El era compus dintr-o garnitură formată din 24 de vagoane de marfă, presupuse a fi pline cu aur, argint şi lucrări de artă, confiscate de la evreii unguri, dar şi arme. Valoarea totală a trenului a fost estimată la peste 200 milioane de dolari. Interceptat de soldaţii americani, trenul ar fi fost prădat de aceştia, iar în cele din urmă, ascuns într-un tunel, pe lângă castelul Ksiaz. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, domeniul Ksiaz a fost folosit drept cartier general în Polonia al armatei germane, iar ulterior al armatei ruse.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara