Sute de mici producători au solicitat buletine de analiză pentru lapte

Crescătorii de animale din judeţul Hunedoara au înţeles că nu au de ce să se teamă că nu vor mai putea vinde în pieţe laptele provenit de la animalele din gospodărie şi că, dacă duc probele la analizele prevăzute de normele în vigoare nimeni nu le va interzice accesul în pieţe.

lapte1Legile s-au schimbat din acest an şi crescătorii de animale sunt obligaţi să ducă periodic la analize probe de lapte pentru a-l putea comercializa. Iar oamenii au înţeles şi s-au conformat în mare parte. Până acum, aproape 300 de mici producători de lapte din judeţul Hunedoara au solicitat buletine de analiză pentru laptele pe care îl comercializează în pieţele agroalimentare. Analizele sunt efectuate în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), singurul acreditat pentru întregul judeţ. “Procedura este în derulare. Din cele aproximativ 280 de probe de lapte analizate până acum, doar cinci sunt neconforme cu reglementările în vigoare. În aceste cazuri sunt notificaţi producătorii şi se va reface controlul”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, dr. Leontin Laslău.

Iar pentru crescătorii de animale din localităţile îndepărtate ale judeţului, medicii veterinari au anunţat deja că vin în sprijinul acestora. Toţi producătorii de lapte au fost instruiţi, au fost puse afişe în boxele de carne sau de brânzeturi prin care sunt anunţaţi că au obligaţia să ducă probe la laboratorul judeţean de la Deva al Direcţiei sanitar – Veterinare pentru stabilirea numărului total de germeni şi celule somatice. Probele trebuie duse la laborator o dată la două săptămâni timp de două luni, iar o analiză costă 28 de lei. De precizat că producătorul nu trebuie să se deplaseze personal la Deva. Crescătorii de animale se pot uni şi să meargă o singură persoană, ori pot să apeleze chiar la medicii veterinari la care sunt arondaţi.

Medicii specialişti explică faptul că sunt anumite reguli de igienă ce trebuie respectate, laptele trebuie răcit imediat după recoltare şi trebuie comercializat în prima parte a zilei, aşa încât să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor.

La începutul acestui an, crescătorii din animale s-au speriat că nu îşi vor mai putea comercializa laptele în pieţe din cauza noilor normative. Crescătorii de animale se gândeau să îşi vândă puţinele vite din gospodărie, ori să dea laptele ce le prisoseşte la porci, dar între timp, însă, lucrurile s-au lămurit.

Carmen Cosman – Preda

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + 20 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj