Sute de mici producători au solicitat buletine de analiză pentru lapte

Crescătorii de animale din judeţul Hunedoara au înţeles că nu au de ce să se teamă că nu vor mai putea vinde în pieţe laptele provenit de la animalele din gospodărie şi că, dacă duc probele la analizele prevăzute de normele în vigoare nimeni nu le va interzice accesul în pieţe.

lapte1Legile s-au schimbat din acest an şi crescătorii de animale sunt obligaţi să ducă periodic la analize probe de lapte pentru a-l putea comercializa. Iar oamenii au înţeles şi s-au conformat în mare parte. Până acum, aproape 300 de mici producători de lapte din judeţul Hunedoara au solicitat buletine de analiză pentru laptele pe care îl comercializează în pieţele agroalimentare. Analizele sunt efectuate în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), singurul acreditat pentru întregul judeţ. “Procedura este în derulare. Din cele aproximativ 280 de probe de lapte analizate până acum, doar cinci sunt neconforme cu reglementările în vigoare. În aceste cazuri sunt notificaţi producătorii şi se va reface controlul”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, dr. Leontin Laslău.

Iar pentru crescătorii de animale din localităţile îndepărtate ale judeţului, medicii veterinari au anunţat deja că vin în sprijinul acestora. Toţi producătorii de lapte au fost instruiţi, au fost puse afişe în boxele de carne sau de brânzeturi prin care sunt anunţaţi că au obligaţia să ducă probe la laboratorul judeţean de la Deva al Direcţiei sanitar – Veterinare pentru stabilirea numărului total de germeni şi celule somatice. Probele trebuie duse la laborator o dată la două săptămâni timp de două luni, iar o analiză costă 28 de lei. De precizat că producătorul nu trebuie să se deplaseze personal la Deva. Crescătorii de animale se pot uni şi să meargă o singură persoană, ori pot să apeleze chiar la medicii veterinari la care sunt arondaţi.

Medicii specialişti explică faptul că sunt anumite reguli de igienă ce trebuie respectate, laptele trebuie răcit imediat după recoltare şi trebuie comercializat în prima parte a zilei, aşa încât să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor.

La începutul acestui an, crescătorii din animale s-au speriat că nu îşi vor mai putea comercializa laptele în pieţe din cauza noilor normative. Crescătorii de animale se gândeau să îşi vândă puţinele vite din gospodărie, ori să dea laptele ce le prisoseşte la porci, dar între timp, însă, lucrurile s-au lămurit.

Carmen Cosman – Preda

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României