Sute de mici producători au solicitat buletine de analiză pentru lapte

Crescătorii de animale din judeţul Hunedoara au înţeles că nu au de ce să se teamă că nu vor mai putea vinde în pieţe laptele provenit de la animalele din gospodărie şi că, dacă duc probele la analizele prevăzute de normele în vigoare nimeni nu le va interzice accesul în pieţe.

lapte1Legile s-au schimbat din acest an şi crescătorii de animale sunt obligaţi să ducă periodic la analize probe de lapte pentru a-l putea comercializa. Iar oamenii au înţeles şi s-au conformat în mare parte. Până acum, aproape 300 de mici producători de lapte din judeţul Hunedoara au solicitat buletine de analiză pentru laptele pe care îl comercializează în pieţele agroalimentare. Analizele sunt efectuate în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), singurul acreditat pentru întregul judeţ. “Procedura este în derulare. Din cele aproximativ 280 de probe de lapte analizate până acum, doar cinci sunt neconforme cu reglementările în vigoare. În aceste cazuri sunt notificaţi producătorii şi se va reface controlul”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, dr. Leontin Laslău.

Iar pentru crescătorii de animale din localităţile îndepărtate ale judeţului, medicii veterinari au anunţat deja că vin în sprijinul acestora. Toţi producătorii de lapte au fost instruiţi, au fost puse afişe în boxele de carne sau de brânzeturi prin care sunt anunţaţi că au obligaţia să ducă probe la laboratorul judeţean de la Deva al Direcţiei sanitar – Veterinare pentru stabilirea numărului total de germeni şi celule somatice. Probele trebuie duse la laborator o dată la două săptămâni timp de două luni, iar o analiză costă 28 de lei. De precizat că producătorul nu trebuie să se deplaseze personal la Deva. Crescătorii de animale se pot uni şi să meargă o singură persoană, ori pot să apeleze chiar la medicii veterinari la care sunt arondaţi.

Medicii specialişti explică faptul că sunt anumite reguli de igienă ce trebuie respectate, laptele trebuie răcit imediat după recoltare şi trebuie comercializat în prima parte a zilei, aşa încât să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor.

La începutul acestui an, crescătorii din animale s-au speriat că nu îşi vor mai putea comercializa laptele în pieţe din cauza noilor normative. Crescătorii de animale se gândeau să îşi vândă puţinele vite din gospodărie, ori să dea laptele ce le prisoseşte la porci, dar între timp, însă, lucrurile s-au lămurit.

Carmen Cosman – Preda

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva