Surprize la Castelul Corvinilor în Noaptea Muzeelor. Misterul scheletului domniţei! Cine a fost nobila înmormântată de două ori?

Zeci de hunedoreni, dar şi turişti veniţi din mai multe oraşe ale ţării, au sărbătorit, sâmbătă, Noaptea Muzeelor la Castelului Corvinilor.

Monumentul şi-a deschis porţile gratuit pentru vizitatori, până la miezul nopţii

 

Expoziţii în premieră, locaţii ale Castelului Corvinilor deschise publicului pentru prima dată, spectacole susţinute de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, muzică şi proiecţii de filme care au avut ca subiect celebrul monument au fost câteva dintre surprizele oferite hunedorenilor, şi nu numai, de organizatorii Nopţii Muzeelor în fosta reşedinţă a lui Iancu de Hunedoara.

 

Expoziţie în premieră

Evenimentul a durat până la miezul nopţii şi a fost centrat în jurul unei descoperiri arheologice inedite – scheletul unei domniţe, datând din secolul al XII-lea.

Piesa a fost descoperită în 2008, la 60 de metri de Castel, şi reprezintă o parte a unei necropole care deservea aşezarea medievală timpurie de la Hunedoara. Alături de schelet, au fost descoperite şi podoabe de argint, precum şi un ac de păr. Potrivit specialiştilor, scheletul prezintă urme care sunt rezultatul unor lovituri postmortem, iar poziţia anatomică a acestuia conduce la concluzia că a avut loc o înmormântare secundară.

Faptul că falangele labelor picioarelor nu sunt dispuse în conexiune anatomică ne arată că acest schelet a fost manipulat, după care a fost reînmormântat şi, evident, nu a mai stat nimeni să reaşeze falangele în poziţie anatomică. În acelaşi timp, acul de voal descoperit în mormânt a fost găsit în apropierea genunchiului şi nu în locul în care ar fi trebuit să se afle de fapt”, a explicat dr. Sorin Tincu, muzeograf la Castelul Corvinilor, specialistul care a descoperit scheletul.

Descoperirea nu este unicat în zonă. Un cimitir datând din aceeaşi perioadă a fost cercetat la Răcăştie, pe Dealul Comorilor, iar materialul arheologic descoperit se află astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Scheletul domniţei rămâne totuşi o descoperire importantă – spun specialiştii – pentru că s-a reuşit astfel reconstituirea întregului ansamblu medieval timpuriu de la Hunedoara: Cetatea, aşezarea civilă şi necropola.

Inedita piesă, care a fost expusă publicului pentru prima dată la Noaptea Muzeelor, poate fi vizitată permanent. Cercetătorii speră ca aceasta să reprezinte un prim pas în alcătuirea unei expoziţii de amploare care să cuprindă şi alte exemplare descoperite în cimitirul de la Răcăştie.

Povestea ultimelor clipe din viaţa domniţei a fost refăcută la Noaptea Muzeelor, într-un spectacol inedit, de membrii Ordinului Cavalerilor de Hunedoara. În plus, vizitatoarele Castelului au primit copii ale bijuteriilor descoperite asupra scheletului.

Noaptea Muzeelor, sărbătorită în toate oraşele din ţară, a fost organizată pentru al doilea an consecutiv la Castelul de la Hunedoara.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie