Sumbru. Naşterile, pe linie moartă

În 2014 au decedat peste 5.500 de hunedoreni, iar pe lume au venit în jur de 3.100 de copii

nasteri

Am văzut cu toții că județul Hunedoara nu mai „fumegă” așa cum o făcea odată. S-au dus vremurile în care fabricile, uzinele și combinatele funcționau la cote maxime, iar oamenii aveau un loc de muncă sigur. Acum s-a ales praful de toate acestea, în ciuda strădaniei unora de a „învia” ceva îngropat cu ani în urmă. La fel putem spune și despre tinerii care, deși sunt încurajați să se căsătorească, să dea naștere unui copil, nu prea fac aceste lucruri, pentru că nu mai au siguranța zilei de mâine.

Bine doar pentru cei de la pompe funebre

Deja ne-am obișnuit ca la nivel național datele referitoare la numărul nou-născuților să fie, de la un an la altul, tot mai mic, iar cel al deceselor să crească. Nici în județul Hunedoara cifrele nu sunt mai încurajatoare. Potrivit datelor statistice realizate de Direcția de Evidență a Persoanelor Hunedoara, anul trecut au fost întocmite puțin peste 3.100 de certificate de naștere și peste 5.500 de certificate de deces.

„Situația natalității și a mortalității, din păcate, este cam la fel în toată țara. În ultimii ani, la nivelul județului s-au înregistrat scăderi în ceea ce privește nașterile și creșteri ale numărului de decese. Se constată, din nou, o diferență mare între nașteri și decese. Așadar, anul trecut am încheiat 3.187 de acte de naștere și 5.577 de acte de deces”, a declarat Monica Gânscă, directorul Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Hunedoara.

Divorțul arde la buzunar

Din păcate, o parte dintre cei care au ales să se căsătorească în anii trecuți au ajuns să divorțeze. Dacă în 2013, de exemplu, au divorțat, pe cale administrativă, 124 de cupluri hunedorene, în acest an, din cauza faptului că a fost introdusă o taxă de divorț, s-au separat în acest mod puțin peste 90 de persoane.

„Anul trecut am avut 91 de numere eliberate din registrul de divorț, adică cetățenii s-au adresat direct la locul încheierii căsătoriei și au solicitat desfacerea căsătoriei pe cale administrativă. Aici s-a înregistrat o scădere, dar asta nu pentru că nu ar mai fi divorțat și alte cupluri, ci pentru că, pe cale administrativă, a fost introdusă o taxă”, a conchis Monica Gânscă.

Totodată, din cauza neatenției sau neglijenței unor persoane, reprezentanții Evidenței Persoanelor au fost nevoiți să refacă 6.622 de certificate de naștere, 997 de deces și 1.280 de căsătorie. Și asta din cauză că documente au fost furate, oamenii le-au pierdut sau pur și simplu actele s-au deteriorat.

În județul Hunedoara mai sunt doar 473.011 de locuitori, în condițiile în care, în 2002, de exemplu, erau cu peste 70.000 mai mulți. (Petronela Tămaș)

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Sumbru. Naşterile, pe linie moartă

  1. eba

    E nasol. Amu nu mai putem importa nici moldoveni nici sudisti ca si ei s-au rarit. Poate mai vin ceva chinezi.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților