Sumbru. Naşterile, pe linie moartă

În 2014 au decedat peste 5.500 de hunedoreni, iar pe lume au venit în jur de 3.100 de copii

nasteri

Am văzut cu toții că județul Hunedoara nu mai „fumegă” așa cum o făcea odată. S-au dus vremurile în care fabricile, uzinele și combinatele funcționau la cote maxime, iar oamenii aveau un loc de muncă sigur. Acum s-a ales praful de toate acestea, în ciuda strădaniei unora de a „învia” ceva îngropat cu ani în urmă. La fel putem spune și despre tinerii care, deși sunt încurajați să se căsătorească, să dea naștere unui copil, nu prea fac aceste lucruri, pentru că nu mai au siguranța zilei de mâine.

Bine doar pentru cei de la pompe funebre

Deja ne-am obișnuit ca la nivel național datele referitoare la numărul nou-născuților să fie, de la un an la altul, tot mai mic, iar cel al deceselor să crească. Nici în județul Hunedoara cifrele nu sunt mai încurajatoare. Potrivit datelor statistice realizate de Direcția de Evidență a Persoanelor Hunedoara, anul trecut au fost întocmite puțin peste 3.100 de certificate de naștere și peste 5.500 de certificate de deces.

„Situația natalității și a mortalității, din păcate, este cam la fel în toată țara. În ultimii ani, la nivelul județului s-au înregistrat scăderi în ceea ce privește nașterile și creșteri ale numărului de decese. Se constată, din nou, o diferență mare între nașteri și decese. Așadar, anul trecut am încheiat 3.187 de acte de naștere și 5.577 de acte de deces”, a declarat Monica Gânscă, directorul Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Hunedoara.

Divorțul arde la buzunar

Din păcate, o parte dintre cei care au ales să se căsătorească în anii trecuți au ajuns să divorțeze. Dacă în 2013, de exemplu, au divorțat, pe cale administrativă, 124 de cupluri hunedorene, în acest an, din cauza faptului că a fost introdusă o taxă de divorț, s-au separat în acest mod puțin peste 90 de persoane.

„Anul trecut am avut 91 de numere eliberate din registrul de divorț, adică cetățenii s-au adresat direct la locul încheierii căsătoriei și au solicitat desfacerea căsătoriei pe cale administrativă. Aici s-a înregistrat o scădere, dar asta nu pentru că nu ar mai fi divorțat și alte cupluri, ci pentru că, pe cale administrativă, a fost introdusă o taxă”, a conchis Monica Gânscă.

Totodată, din cauza neatenției sau neglijenței unor persoane, reprezentanții Evidenței Persoanelor au fost nevoiți să refacă 6.622 de certificate de naștere, 997 de deces și 1.280 de căsătorie. Și asta din cauză că documente au fost furate, oamenii le-au pierdut sau pur și simplu actele s-au deteriorat.

În județul Hunedoara mai sunt doar 473.011 de locuitori, în condițiile în care, în 2002, de exemplu, erau cu peste 70.000 mai mulți. (Petronela Tămaș)

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Sumbru. Naşterile, pe linie moartă

  1. eba

    E nasol. Amu nu mai putem importa nici moldoveni nici sudisti ca si ei s-au rarit. Poate mai vin ceva chinezi.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină