Sumbru. Naşterile, pe linie moartă

În 2014 au decedat peste 5.500 de hunedoreni, iar pe lume au venit în jur de 3.100 de copii

nasteri

Am văzut cu toții că județul Hunedoara nu mai „fumegă” așa cum o făcea odată. S-au dus vremurile în care fabricile, uzinele și combinatele funcționau la cote maxime, iar oamenii aveau un loc de muncă sigur. Acum s-a ales praful de toate acestea, în ciuda strădaniei unora de a „învia” ceva îngropat cu ani în urmă. La fel putem spune și despre tinerii care, deși sunt încurajați să se căsătorească, să dea naștere unui copil, nu prea fac aceste lucruri, pentru că nu mai au siguranța zilei de mâine.

Bine doar pentru cei de la pompe funebre

Deja ne-am obișnuit ca la nivel național datele referitoare la numărul nou-născuților să fie, de la un an la altul, tot mai mic, iar cel al deceselor să crească. Nici în județul Hunedoara cifrele nu sunt mai încurajatoare. Potrivit datelor statistice realizate de Direcția de Evidență a Persoanelor Hunedoara, anul trecut au fost întocmite puțin peste 3.100 de certificate de naștere și peste 5.500 de certificate de deces.

„Situația natalității și a mortalității, din păcate, este cam la fel în toată țara. În ultimii ani, la nivelul județului s-au înregistrat scăderi în ceea ce privește nașterile și creșteri ale numărului de decese. Se constată, din nou, o diferență mare între nașteri și decese. Așadar, anul trecut am încheiat 3.187 de acte de naștere și 5.577 de acte de deces”, a declarat Monica Gânscă, directorul Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Hunedoara.

Divorțul arde la buzunar

Din păcate, o parte dintre cei care au ales să se căsătorească în anii trecuți au ajuns să divorțeze. Dacă în 2013, de exemplu, au divorțat, pe cale administrativă, 124 de cupluri hunedorene, în acest an, din cauza faptului că a fost introdusă o taxă de divorț, s-au separat în acest mod puțin peste 90 de persoane.

„Anul trecut am avut 91 de numere eliberate din registrul de divorț, adică cetățenii s-au adresat direct la locul încheierii căsătoriei și au solicitat desfacerea căsătoriei pe cale administrativă. Aici s-a înregistrat o scădere, dar asta nu pentru că nu ar mai fi divorțat și alte cupluri, ci pentru că, pe cale administrativă, a fost introdusă o taxă”, a conchis Monica Gânscă.

Totodată, din cauza neatenției sau neglijenței unor persoane, reprezentanții Evidenței Persoanelor au fost nevoiți să refacă 6.622 de certificate de naștere, 997 de deces și 1.280 de căsătorie. Și asta din cauză că documente au fost furate, oamenii le-au pierdut sau pur și simplu actele s-au deteriorat.

În județul Hunedoara mai sunt doar 473.011 de locuitori, în condițiile în care, în 2002, de exemplu, erau cu peste 70.000 mai mulți. (Petronela Tămaș)

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Sumbru. Naşterile, pe linie moartă

  1. eba

    E nasol. Amu nu mai putem importa nici moldoveni nici sudisti ca si ei s-au rarit. Poate mai vin ceva chinezi.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019