Stadion de 250 de locuri pe culmea dealului şi punct de informare turistică într-o comună cu puţin peste 1.000 de suflete

Primarul din comuna Băniţa vrea neapărat să finalizeze lucrările al stadionul ce străjuieşte centrul comunei de pe o colină. Un proiect în valoare de  6 miliarde de lei, dar care stagnează de doi ani, din lipsă de finanţare.

 

2013-07-02 10.39.58Nu mai puţin de 250 de locuri va avea stadionul din Băniţa, asta dacă va fi finalizat până la urmă. Comuna, situată la doar câţiva kilometri de municipiul Petroşani, are în componenţă trei localităţi principale – Băniţa – Sat, Crivadia şi Merişor – şi o populaţie de aproximativ 1.190 de oameni Chiar dacă vorbim despre o comună destul de mică şi fără vreo echipă de fotbal, primarul speră că va finaliza, cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale,  lucrările la stadionul ce cuprinde chiar şi vestiare, să se bucure şi localnicii după munca istovitoare de la câmp de o partidă de fotbal pe un teren adevărat. „Lucrările la stadion sunt realizate în proporţie de 30 la sută, iar valoarea totală a proiectului este de 6 miliarde de lei. Lucrarea a demarat în urmă cu doi ani, dar între timp a stagnat, pentru că nu s-au mai alocat fonduri. Am mai avea nevoie de  4 miliarde de lei pentru finalizarea proiectului. Până acum s-a realizat fundaţia şi primul etaj al clădirii”, a explicat primarul comunei Băniţa, Ionel Burlec. Ar mai fi nevoie de bani pentru al doilea etaj al clădirii, precum şi pentru scaunele din tribună sau pentru finalizarea terenului pe care sătenii să poată încinge partidele de fotbal.

Vrea un centru de informare turistică

Şi, dacă tot suntem la capitolul proiecte, edilul din Băniţa ar vrea să realizeze şi un centru de informare turistică. De potenţiale obiective de interes turistic, comuna nu duce lipsă, dar, din păcate, sunt prea puţin puse în valoare. Pe raza acestei localităţi se găseşte Turnul de la Crivadia, monument de secol XVI, care străjuia vechiul drum ce lega Transilvania cu Ţara Româneasca prin pasul Vâlcan. Turnul servea şi ca punct de vamă, fiind construit din piatră de calcar.  Are o formă perfect circulară, zidurile sale având o înălţime de până la 20 de metri. De asemena, în Băniţa se găseşte şi vechea cetate dacică,  dar şi Peştera Bolii, declarată rezervaţie naturală, intrarea fiind făcută pe sub o arcadă ce are înălţimea de 46 de metri. Obiectivul turistic se găseşte la numai 150 de metri de drumul naţional Petroşani – Haţeg. Suprafata peşterii este de 10 ha, iar în interiorul ei s-au descoperit materiale ceramice neolitice şi eneolitice. Iar pe lângă aceste obiective de top, vorbim despre frumuseţea cadrului natural, pe care reprezentanţii administraţiei publice ar vrea să o  pună în valoare cu fonduri europene. „Proiectul are valoarea de 250.000 de euro, dar ne-a fost respins şi am făcut contestaţie. Nu au ţinut cont, la stabilirea punctajului, de faptul că suntem în interiorul ariei protejate Natura 2000”, a mai declarat Ionel Burlec.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani