Iniţiativa minorităţilor. Siturile arheologice dacice şi romane ar putea fi declarate bunuri de interes naţional

Minorităţile naţionale par mai interesate de vestigiile istorice din judeţul nostru decât noi înşine şi vor să declare siturile arheologice drept bunuri de interes naţional.

sarmizegetusa1După ce ministrul Kelemen Hunor (UDMR) s-a preocupat de soarta cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi a prevăzut în buget, după mulţi ani de stagnare a proiectelor, bani pentru cercetările sistematice, acum Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor vrea să pună în valoare zonele istorice din judeţul Hunedoara. Nu mai puţin de 17 deputaţi aparţinând minorităţilor naţionale au semnat o propunere legislativă privind declararea drept rezervaţie arheologică şi bun de utilitatea publică de interes naţional a unor zone din teritoriul localităţilor Sarmisegetusa, Mintia-Veţel şi a Complexului cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – Costeşti – Cetăţuie; Cetăţuia Înaltă; Ciocuţa; Costeşti-Blidaru; Faieragu; Vârful lui Hulpe; Feţele Alba; Grădiştea Muncelului; Piatra Roşie – judeţul Hunedoara.

 

Iniţiatorii atrag atenţia că, în mare parte, siturile arheologice se suprapun în cea mai mare parte peste zona defavorizată ori fostele perimetre miniere şi siderurgice, ceea ce ar însemna un câştig suplimentar din punct de vedere economic.

De precizat că Sarmisegetuza Regia are, de puţin timp, o şansă reală de a fi pusă în valoare, după ce a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Fără un adminsitrator în adevăratul sens al cuvântului, ani în şir, însă, aceasta a fost prădată în voie de braconierii arheologici, mai ales în condiţiile unei legislaţii deficitare şi a unui sistem de pază practic inexistent. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte cetăţi dacice ce compun complexul din Munţii Orăştiei ori cu alte perimetre arhgeologice.

 

 

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva