Iniţiativa minorităţilor. Siturile arheologice dacice şi romane ar putea fi declarate bunuri de interes naţional

Minorităţile naţionale par mai interesate de vestigiile istorice din judeţul nostru decât noi înşine şi vor să declare siturile arheologice drept bunuri de interes naţional.

sarmizegetusa1După ce ministrul Kelemen Hunor (UDMR) s-a preocupat de soarta cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi a prevăzut în buget, după mulţi ani de stagnare a proiectelor, bani pentru cercetările sistematice, acum Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor vrea să pună în valoare zonele istorice din judeţul Hunedoara. Nu mai puţin de 17 deputaţi aparţinând minorităţilor naţionale au semnat o propunere legislativă privind declararea drept rezervaţie arheologică şi bun de utilitatea publică de interes naţional a unor zone din teritoriul localităţilor Sarmisegetusa, Mintia-Veţel şi a Complexului cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – Costeşti – Cetăţuie; Cetăţuia Înaltă; Ciocuţa; Costeşti-Blidaru; Faieragu; Vârful lui Hulpe; Feţele Alba; Grădiştea Muncelului; Piatra Roşie – judeţul Hunedoara.

 

Iniţiatorii atrag atenţia că, în mare parte, siturile arheologice se suprapun în cea mai mare parte peste zona defavorizată ori fostele perimetre miniere şi siderurgice, ceea ce ar însemna un câştig suplimentar din punct de vedere economic.

De precizat că Sarmisegetuza Regia are, de puţin timp, o şansă reală de a fi pusă în valoare, după ce a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Fără un adminsitrator în adevăratul sens al cuvântului, ani în şir, însă, aceasta a fost prădată în voie de braconierii arheologici, mai ales în condiţiile unei legislaţii deficitare şi a unui sistem de pază practic inexistent. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte cetăţi dacice ce compun complexul din Munţii Orăştiei ori cu alte perimetre arhgeologice.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții