Singurul din Valea Jiului. Cinematograful din Vulcan, asaltat de iubitorii filmului

Locuitorii celor şase oraşe din zonă s-au înghesuit să vadă pelicula „50 de umbre ale lui Grey”

cinema

Cinematograful din Vulcan, singurul care mai funcţionează în Valea Jiului, a fost luat cu asalt în ultimele zile de iubitori ai filmului  din întreaga Vale a Jiului. Asta şi datorită faptului că aici a rulat filmul „50 de umbre ale lui Grey”, unul dintre cele mai apreciate la ora actuală.

S-a prelungit perioada de proiecţie

Primarul din Vulcan, Gheorghe Ile, spune că nu s-a aşteptat ca cinematograful să fie efectiv asaltat de cinefili, în special tineri sub 30 de ani, şi, din acest motiv, le-a solicitat distruibuitorilor peliculei să prelungească perioada de proiecţie a acetsui film. „Am cerut să mai poată rula încă o săptămână, penntru că, într-adevăr, a fost foarte multă lume, în special tineri”, a declarat Gheorghe Ile. De precizat că, dincolo de succesul incontestabil al filmului, cinefilii au venit la Vulcan şi pentru că aici funcţionează singurul cinematograf din Valea Jiului. O clădire reabilitată cu fonduri de la bugetul local, după ce aproximativ 17 ani a stat nefolosită şi, în timp, s-a degradat. O firmă din Bucureşti a câştigat licitaţia pentru furnizarea şi instalarea unui sistem de cinema digital pentru sala cinematografului „Luceafărul” din municipiul Vulcan, „care să ofere spectatorilor o experienţa cinematografică la un standard modern de calitate şi fidelitate”, după cum au fost cerinţele contractului, un echipament în valoare de 288.942 lei, fără TVA.  Asta după ce, în 2011, edilii din Vulcan au reuşit să treacă clădirea Cinematografului „Luceafărul” în administrarea Primăriei, iar lucrările de reabilitare a imobilului au inclus atât partea de interior, cât şi exteriorul. Anul trecut, proiectula  fost finalizat, iar cinematograful este acum unul de ultima generaţie, în care se pot proiecta inclusiv filme 3D.  Gheorghe Ile spun că este greu să acopere investiţia, care se va amortiza probabil în 10 ani şia sta pentru că jumătate din costul biletului reprezintă suma necesară închirierii filmului. Urmează apoi plata taxelor şi a impozitelor şi abia apoi se poate vorbi despre amortizarea chletuielilor, însă important este că lume apoate merge din nou într-o sală de cinema.

La Petroşani se caută fonduri europene

Şi ediliide la Petroşani au decis să reabiliteze un fost cinematograf, însă pe fonduri europene. Nicu Taşcă, purtător de cuvânt al Primăriei Petroşani spune că la ora actuală se caută axa de finanţare pentru implementarea proiectului ce vizează reabilitarea cinematografului „7 Victoria”.  După ce l-a dat în concesiune, cu obligativitatea menţinerii obiectului de activitate, Primăria din Petroşani a decis, în toamna anului tercut, să ia înapoi fostul cinematograf din centrul municipiului şi să-l reabiliteze cu fonduri europene. Clădirea este abandonată şi, ani în şir nu a avut nicio utilitate. În 2009, imobilul a trecut din proprietatea privată a statului şi administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” în domeniul public al municipiului Petroşani şi administrarea CL Petroşani. Doi ani mai târziu, însă, un om de afaceri din Petroşani a luat în concesiune prin licitaţie publică fostul Cinematograf Victoria pentru a-i reda funcţionalitatea. Pe lângă obligativitatea de a-i păstra obiectul de activitate timp de 5 ani, investitorul anunţa că vrea să deschidă şi o sală de bowling  cu două piste, o sală de jocuri, o casă de pariuri sportive şi un fast food. Investiţia totală ar fi depăşit cu mult 100.000 de euro, chiar dacă un calcul total nu a foste efctuat niciodată, însă proiectul nu a demarat. Locaţia a fost doar curăţată, atât în exterior, cât şi în interior, iar apoi municipalitatea a decis să ia înapoi clădirea. (Carmen Cosman – Preda)

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019