Singurul din Valea Jiului. Cinematograful din Vulcan, asaltat de iubitorii filmului

Locuitorii celor şase oraşe din zonă s-au înghesuit să vadă pelicula „50 de umbre ale lui Grey”

cinema

Cinematograful din Vulcan, singurul care mai funcţionează în Valea Jiului, a fost luat cu asalt în ultimele zile de iubitori ai filmului  din întreaga Vale a Jiului. Asta şi datorită faptului că aici a rulat filmul „50 de umbre ale lui Grey”, unul dintre cele mai apreciate la ora actuală.

S-a prelungit perioada de proiecţie

Primarul din Vulcan, Gheorghe Ile, spune că nu s-a aşteptat ca cinematograful să fie efectiv asaltat de cinefili, în special tineri sub 30 de ani, şi, din acest motiv, le-a solicitat distruibuitorilor peliculei să prelungească perioada de proiecţie a acetsui film. „Am cerut să mai poată rula încă o săptămână, penntru că, într-adevăr, a fost foarte multă lume, în special tineri”, a declarat Gheorghe Ile. De precizat că, dincolo de succesul incontestabil al filmului, cinefilii au venit la Vulcan şi pentru că aici funcţionează singurul cinematograf din Valea Jiului. O clădire reabilitată cu fonduri de la bugetul local, după ce aproximativ 17 ani a stat nefolosită şi, în timp, s-a degradat. O firmă din Bucureşti a câştigat licitaţia pentru furnizarea şi instalarea unui sistem de cinema digital pentru sala cinematografului „Luceafărul” din municipiul Vulcan, „care să ofere spectatorilor o experienţa cinematografică la un standard modern de calitate şi fidelitate”, după cum au fost cerinţele contractului, un echipament în valoare de 288.942 lei, fără TVA.  Asta după ce, în 2011, edilii din Vulcan au reuşit să treacă clădirea Cinematografului „Luceafărul” în administrarea Primăriei, iar lucrările de reabilitare a imobilului au inclus atât partea de interior, cât şi exteriorul. Anul trecut, proiectula  fost finalizat, iar cinematograful este acum unul de ultima generaţie, în care se pot proiecta inclusiv filme 3D.  Gheorghe Ile spun că este greu să acopere investiţia, care se va amortiza probabil în 10 ani şia sta pentru că jumătate din costul biletului reprezintă suma necesară închirierii filmului. Urmează apoi plata taxelor şi a impozitelor şi abia apoi se poate vorbi despre amortizarea chletuielilor, însă important este că lume apoate merge din nou într-o sală de cinema.

La Petroşani se caută fonduri europene

Şi ediliide la Petroşani au decis să reabiliteze un fost cinematograf, însă pe fonduri europene. Nicu Taşcă, purtător de cuvânt al Primăriei Petroşani spune că la ora actuală se caută axa de finanţare pentru implementarea proiectului ce vizează reabilitarea cinematografului „7 Victoria”.  După ce l-a dat în concesiune, cu obligativitatea menţinerii obiectului de activitate, Primăria din Petroşani a decis, în toamna anului tercut, să ia înapoi fostul cinematograf din centrul municipiului şi să-l reabiliteze cu fonduri europene. Clădirea este abandonată şi, ani în şir nu a avut nicio utilitate. În 2009, imobilul a trecut din proprietatea privată a statului şi administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” în domeniul public al municipiului Petroşani şi administrarea CL Petroşani. Doi ani mai târziu, însă, un om de afaceri din Petroşani a luat în concesiune prin licitaţie publică fostul Cinematograf Victoria pentru a-i reda funcţionalitatea. Pe lângă obligativitatea de a-i păstra obiectul de activitate timp de 5 ani, investitorul anunţa că vrea să deschidă şi o sală de bowling  cu două piste, o sală de jocuri, o casă de pariuri sportive şi un fast food. Investiţia totală ar fi depăşit cu mult 100.000 de euro, chiar dacă un calcul total nu a foste efctuat niciodată, însă proiectul nu a demarat. Locaţia a fost doar curăţată, atât în exterior, cât şi în interior, iar apoi municipalitatea a decis să ia înapoi clădirea. (Carmen Cosman – Preda)

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții