Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie

Un centru pentru copii cu autism funcționează în municipiul Orăștie. Gândit să-i ajute deopotrivă pe copii și pe familiile acestora, Centrul de Zi pentru Copilul cu Autism din Orăștie este singurul de acest fel din județ înființat și patronat de o instituție publică.

 

 

Centrul pentru copii cu autism s-a deschis la începutul acestui an și a fost înființat de municipalitate pentru a veni în întâmpinarea nevoilor familiilor care au copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist.

Zilele trecute a avut loc slujba de binecuvântare a noului centru, oficiată de un sobor de preoți, în prezența conducerii Primăriei Orăștie, a părinților care au copii cu autism, personalului și persoanelor care sprijină activitatea centrului. “Pentru cei care nu cunosc îndeaproape complexitatea situațiilor care par de nerezolvat, trebuie să specific că ne dorim ca acest centru să fie dotat cu toate materialele necesare terapiilor individualizate și de grup, teoretice sau senzoriale, iar serviciile să fie oferite de colegi foarte bine pregătiți în diversele terapii atestate din acest domeniu. Astfel, munca psihologului care deja slujește acest centru va fi completată în curând de către un psiholog și un psihopedagog. Pe viitor, în funcție de provocările apărute, echipa va fi întregită de specialiști de genul kinetoterapeut și meloterapeut”, spune primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan.

Sprijin de la specialiști din Olanda

Reprezentanții administrației locale sunt în permanentă legătură cu specialiștii Centrului ASVZ din Sliedrecht, Olanda, localitate înfrățită cu municipiul hunedorean. Centrul olandez are o experiență de peste 50 de ani în terapiile persoanelor cu dizabilități.

Potrivit primarului, în lunile martie și mai anul acesta vor avea loc la Orăștie două workshop-uri susținute de profesioniști din Sliedrecht, la care vor participa familiile care au copii cu autism și psihologii și cadrele didactice care lucrează cu aceștia. “Prin această dorință a noastră mai veche și, iată, realizată acum, ne dorim să fim parteneri de drum pentru copiii cu tulburări din spectrul autist care merită șansa unei vieți firești adaptată și integrată cerințelor secolului 21”, a declarat Ovidiu Bălan.

Familiile interesate de serviciile Centrului de Zi pentru Copilul cu Autism se pot adresa directorului Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Orăștie, Mihaela Oltean, care este și coordonator al centrului, la sediul SPAS din Orăștie, str. Eroilor, nr. 40, tel.: 0254.241300.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni