Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie

Un centru pentru copii cu autism funcționează în municipiul Orăștie. Gândit să-i ajute deopotrivă pe copii și pe familiile acestora, Centrul de Zi pentru Copilul cu Autism din Orăștie este singurul de acest fel din județ înființat și patronat de o instituție publică.

 

 

Centrul pentru copii cu autism s-a deschis la începutul acestui an și a fost înființat de municipalitate pentru a veni în întâmpinarea nevoilor familiilor care au copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist.

Zilele trecute a avut loc slujba de binecuvântare a noului centru, oficiată de un sobor de preoți, în prezența conducerii Primăriei Orăștie, a părinților care au copii cu autism, personalului și persoanelor care sprijină activitatea centrului. “Pentru cei care nu cunosc îndeaproape complexitatea situațiilor care par de nerezolvat, trebuie să specific că ne dorim ca acest centru să fie dotat cu toate materialele necesare terapiilor individualizate și de grup, teoretice sau senzoriale, iar serviciile să fie oferite de colegi foarte bine pregătiți în diversele terapii atestate din acest domeniu. Astfel, munca psihologului care deja slujește acest centru va fi completată în curând de către un psiholog și un psihopedagog. Pe viitor, în funcție de provocările apărute, echipa va fi întregită de specialiști de genul kinetoterapeut și meloterapeut”, spune primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan.

Sprijin de la specialiști din Olanda

Reprezentanții administrației locale sunt în permanentă legătură cu specialiștii Centrului ASVZ din Sliedrecht, Olanda, localitate înfrățită cu municipiul hunedorean. Centrul olandez are o experiență de peste 50 de ani în terapiile persoanelor cu dizabilități.

Potrivit primarului, în lunile martie și mai anul acesta vor avea loc la Orăștie două workshop-uri susținute de profesioniști din Sliedrecht, la care vor participa familiile care au copii cu autism și psihologii și cadrele didactice care lucrează cu aceștia. “Prin această dorință a noastră mai veche și, iată, realizată acum, ne dorim să fim parteneri de drum pentru copiii cu tulburări din spectrul autist care merită șansa unei vieți firești adaptată și integrată cerințelor secolului 21”, a declarat Ovidiu Bălan.

Familiile interesate de serviciile Centrului de Zi pentru Copilul cu Autism se pot adresa directorului Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Orăștie, Mihaela Oltean, care este și coordonator al centrului, la sediul SPAS din Orăștie, str. Eroilor, nr. 40, tel.: 0254.241300.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România         Preot din Deva diagnosticat cu coronavirus. Mesajul de speranță transmis pe Facebook         Polițist despre oamenii prinși noaptea pe străzile Călanului: „Ne-au plecat valorile pe stradă după ora 22”         Situație detensionată la Secția ATI a Spitalului din Orăștie, unde cadrele medicale au demisionat         Conflict între prefect și șefii CJ Hunedoara pe tema crizei de la Spitalul Județean Deva         Încă doi pacienți care au murit în spitalele din județ au fost diagnosticați cu Covid 19         Încă un deces al unui pacient din Hunedoara, diagnosticat cu afecțiuni grave, dar și cu coronavirus         Primăria Hunedoara anunță că va primi ajutor din China împotriva coronavirusului         Spitalul din Orăştie a rămas fără personal ATI. Dr. Lorena Ehim: “Suntem trimişi la moarte, carne aruncată în cuşca leilor”         Demisii la Secția ATI din Orăștie         Managerul Spitalului județean Deva a fost suspendat din funcție         Spitalul Județean Deva a intrat în carantină         Doi pacienți morți în Hunedoara aveau și Covid – 19. Erau vârstnici, cu boli grave         Trei cazuri de coronavirus în municipiul Hunedoara. Un medic a fost diagnosticat pozitiv         Mesajul tranșant al unui medic ginecolog din Brad despre criza coronavirus         TEATRU: „Întâlnire la voi acasă”         BANII NOŞTRI. Deprecierea leului a luat o pauză         ANUNŢ! Auchan anunță case dedicate pentru ONG-uri și vârstnici         România a ajuns la 1.760 de cazuri de coronavirus