Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi

Pentru iubitorii filelor de istorie, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii a tipărit numărul 40 al publicaţiei “Vitralii – Lumini și umbre”

 

 

Intitulată foarte inspirat, „Vitralii” (imagine asociată cu istoria României, alcătuită parcă din mii de bucăţele), şi această ediţie a publicaţiei are în deschidere un articol interesant. Cu titlul „La 1 decembrie 1918, Dumnezeu a fost român!”, Lt. Col. (r) Maria Someșan aduce în faţa cititorului detalii amănunţite despre evenimentele petrecute în jurul datei de 1 decembrie 1918. Tot în acest capitol, se vorbeşte şi despre fotograful unirii, Samoilă Mârza, şi despre albumul său „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”.

Gl. bg. (r) Vasile Mălureanu ne vorbeşte, în capitolul intitulat „Memorie profesională” despre opoziţia oamenilor de cultură faţă de regimul Ceaușescu. Autorul nu este la prima abordare a acestui subiect. El a mai scris despre asta şi în numerele anterioare ale publicaţiei, făcând din aceste relatări ale sale un serial interesant, cu informaţii şi argumente noi. „Episodul” din acest număr la bază un document de sinteză oficial, respectiv „Raportul final”, întocmit de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, care a numărat între membrii săi şi importanţi oameni de cultură (Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Nicolae Manolescu, Stelian Tănase, Romulus Rusan). Tot în acest număr al publicaţiei “Vitralii – Lumini şi umbre”, Col. (r)  Constantin Rusu ne face o reprezentare succintă a trecerii prin timp a unui ofiţer de informaţii, iar „Colţul mizantropului” este semnat de Col (r) Hagop Hairabetian. Deşi se împlinesc în curând 30 de ani de la dispariţia regimului comunist în România, mai sunt multe informaţii interesante şi ecouri pe care le puteţi descoperi citind acest număr al revistei “Vitralii – Lumini şi umbre”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare