Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi

Pentru iubitorii filelor de istorie, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii a tipărit numărul 40 al publicaţiei “Vitralii – Lumini și umbre”

 

 

Intitulată foarte inspirat, „Vitralii” (imagine asociată cu istoria României, alcătuită parcă din mii de bucăţele), şi această ediţie a publicaţiei are în deschidere un articol interesant. Cu titlul „La 1 decembrie 1918, Dumnezeu a fost român!”, Lt. Col. (r) Maria Someșan aduce în faţa cititorului detalii amănunţite despre evenimentele petrecute în jurul datei de 1 decembrie 1918. Tot în acest capitol, se vorbeşte şi despre fotograful unirii, Samoilă Mârza, şi despre albumul său „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”.

Gl. bg. (r) Vasile Mălureanu ne vorbeşte, în capitolul intitulat „Memorie profesională” despre opoziţia oamenilor de cultură faţă de regimul Ceaușescu. Autorul nu este la prima abordare a acestui subiect. El a mai scris despre asta şi în numerele anterioare ale publicaţiei, făcând din aceste relatări ale sale un serial interesant, cu informaţii şi argumente noi. „Episodul” din acest număr la bază un document de sinteză oficial, respectiv „Raportul final”, întocmit de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, care a numărat între membrii săi şi importanţi oameni de cultură (Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Nicolae Manolescu, Stelian Tănase, Romulus Rusan). Tot în acest număr al publicaţiei “Vitralii – Lumini şi umbre”, Col. (r)  Constantin Rusu ne face o reprezentare succintă a trecerii prin timp a unui ofiţer de informaţii, iar „Colţul mizantropului” este semnat de Col (r) Hagop Hairabetian. Deşi se împlinesc în curând 30 de ani de la dispariţia regimului comunist în România, mai sunt multe informaţii interesante şi ecouri pe care le puteţi descoperi citind acest număr al revistei “Vitralii – Lumini şi umbre”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani