Şcoala înfiinţată să aprindă o lumină în lumea închisă a copiilor autişti

După centrele din oraşele mari ca Bucureşti şi Cluj, în municipiul Hunedoara doi părinţi ai unui băieţel cu autism vor deschide Centrul “Autism – Lumea mea”. Cei doi hunedoreni speră ca în scurt timp, orele de terapie pentru copiii cu dizabilităţi să fie gratuite

integrare

Rareş are şase ani, iar în ultimii patru a mers cinci sau chiar şase zile din şapte la ore de terapie comportamentală. A fost diagnosticat cu o formă uşoară de autism, iar părinţii lui plătesc sume uriaşe pentru orele de terapie care îl ajută pe micuţ să înveţe lucruri care pentru alţi copii sunt normale. “Nu ştia să vorbească, să arate cu degetul sau să se joace, nu făcea nimic din ceea ce fac copiii normali. Nu ştia nici măcar să pună două cuburi unul peste celălat, ceea ce pot face şi copiii de un an. El acum a învăţat literele, cifrele, formele geometrice, culorile sau animalele. Totul cu ajutorul terapiei. Ceilalţi copii învaţă din mediu, în timp ce el învaţă prin repetare şi prin muncă multă”, spune Dana Truţă, mama micuţului.

Recuperare cu opt ore de terapie pe zi

Copiii cu autism trăiesc într-o lume a lor şi trebuie scoşi din aceasta, cu ajutorul terapiei. Pentru recuperarea lor într-un procent de 90 la sută, specialiştii recomandă câte opt ore de terapie pe zi. La Centrul de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din Hunedoara, copiii cu autism beneficiază de jumătate de oră de terapie gratuită, din partea statului. Pentru a ajunge la un minim de două ore pe zi de terapie comportamentală, care să îi ajute pe micuţi să se dezvolte, părinţii trebuie să scoată din buzunar sume uriaşe, având în vedere că o singură oră de terapie ajunge şi la 70 de lei.

De la 30 la 0 lei, pe oră

o mana de ajutor

Dana şi Daniel Truţă intenţionează să deschidă cât mai curând un Centru pentru evaluare şi terapie pentru copiii cu autism, dar şi pentru cei cu Sindrom Down, în municipiul de pe Cerna. Bărbatul  care a lucrat ani de zile peste hotare, s-a întors în ţară acum trei săptămâni, urmărit de această idée.“Am dori ca terapia la centru nostru să fie gratuită pentru părinţii cu copii cu dizabilităţi care nu îşi permit ore de terapie. Însă, până când vom găsi sponsori, ora de terapie va costa 30 de lei”, explică mama lui Rareş.

Primii paşi

Deocamdată cei doi soţi au obţinut pentru o perioadă de un an, gratuit, un spaţiu cu patru camere unde va fi sediul Centrului “Autism – Lumea mea”, iar acum lucrează la partea de obţinerea a avizelor necesare şi de mobilare. Totul pe banii lor, dar orice sponsorizare este bine venită. “ La centru vom face în primul rând o evaluarea a copiilor, să se vadă la ce nivel sunt. După aceea, trebuie făcut un plan, pentru o intervenţie personalizată. Fiecare copil va avea un plan individual şi un terapeut cu care va lucra pentru stimularea limbajului, stimularea cognitivă, sau stimularea afectivă”, mai spune Dana. Totodată, una dintre camere va fi transformată într-o sală de kinetoterapie, dotată cu toate aparatele necesare, în care să lucreze copiii cu probleme de motricitate, coordonaţi de specialişti în domeniu.

Recuperarea, cât mai devreme

“Copiii cu autism nu ştiu să imite sau să socializeze, tocmai de aceea orele de terapie sunt foarte importante. Cu cât se începe mai repede terapia, cu atât este mai important, pentru dezvoltarea copiilor. Terapia trebuie începută precoce la primele semne, cam în jurul vârstei de un an şi jumătate, doi ani. Pentru cei care trec peste trei ani, recuperarea nu va mai fi foarte bună. Se va face mai lent şi nu în totalitate, pentru ca ei să se poată dezvolta”, este de părere Adriana Pop, psiholog clinician, specializat în terapie comportamentală.

La nivelul judeţului Hunedoara există 88 de copii cu diagnostic de autism şi alţi 64 cu Sindrom Down, cu certificat de încadrare în grad de handicap. Totuşi, numărul micuţilor care suferă de aceste afecţiuni ar putea fi mai mare, deoarece de multe ori părinţii nu vor să recunoscă faptul că cei mici au probleme de dezvoltare.

“Terapia contează cel mai mult. Medicamentele ajută şi ele dar nu este un medicament care să fie specific pentru autism, doar să ajute ca copilul să se dezvolte normal. Şansa lor pentru recuperarea copiilor cu autism este terapia”, Dana Truţă

[box type=”tick”]2% pentru Autism

Hunedorenii care doresc să ajute la dezvoltarea Asociaţiei “Autism – lumea mea” şi sprijinerea orelor de terapie în mod gratuit pentru copiii cu dizabilităţi a căror familii nu dispun de resurse financiare, pot direcţiona 2% din impozitul pe venit în contul bancar RO69BPO22110912996RON02.[/box]

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani         Turnul Alb al Castelului Corvinilor își recapătă strălucirea         Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara