Satul neolitic în care vom putea experimenta viaţa de acum 6.000 de ani prinde contur

217

Aşezarea din epoca pietrei va  fi reconstruită cu mare fidelitate,  folosind detaliile descoperite în situl arheologic de la Turdaş

sat neo Parcul Arheologic de la Turdaş, unicul de acest fel din ţară, proiectul ambiţios demarat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, în colaborare cu Muzeul Brukenthal din Sibiu şi Primăria Turdaş, va fi situat în apropierea DN 7. Întins pe o suprafaţă de cinci hectare, Parcul care va ilustra viaţa din satele preistorice de acum 6.000 de ani, va fi vizibil şi de pe A1, mărginit pe o parte de drumul naţional, iar pe cealaltă de trenul subpământean de mare viteză, ce urmează a tranzita zona comunei Turdaş.

Prima şedinţă de lucru

Prima întâlnire şedinţă de lucru a avut loc ieri în comuna Turdaş şi la aceasta a participat managerul MCDR Liliana Ţolaş, prof. universitar Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, arhitectul Vlad Borca, dar şi primarul comunei, Remi Bocşeri. În cadrul acesteia s-a identificat terenul unde va fi amplasat Parcul şi s-au stabilit paşii următori. “În primul rând trebuie realizat un plan urbanistic zonal, cu suprafaţa destinată Parcului, urmată de scoaterea din circuitul agricol a acestei porţiuni de tren prin ordin al Ministerului Agriculturii şi după acestea se pot demara lucrările propriu zise pentru construirea Parcului Arheologic”, a declarat primarul comunei Turdaş, Remi Bocşeri. Obţinerea avizelor necesare vor dura aproximativ trei luni de zile.

Unic în ţară

“Este un moment important pentru că ne propunem un proiect foarte ambiţios a cărei propunere de realizare a pornit de la domnul Sabin Luca de la Muzeul Brukenthal. Este primul Parc Arheologic de asemenea anvergură care se va realiza în România şi în timp record, pentru că ne propunem ca în maxim doi ani acesta să fie vizitabil”, a spus Liliana Ţolaş, managerul MCDR în cadrul şedinţei de lucru. Toate cheltuielile cu realizarea studiului de fezabilitate şi de punerea în practică a proiectului se va face din bugetul MCDR, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara. După finalizarea studiului de fezabilitate şi obţinerea avizelor de la Ministerul Culturii, MCDR va încerca să acceseze şi fonduri europene pentru acest proiect de anvergură.

Sit arheologic studiat în amănunt

Coordonarea ştiinţifică a proiectului va fi efectuată de prof. univ. Sabin Luca de la Muzeul Brukenthal care va spijini cu tot ceea ce înseamnă documentaţiesabin luca 1 şi va superviza tot ceea ce înseamnă realizarea Parcului Arheologic. “Pe baza cercetărilor efectuate în situl de la Turdaş noi am ajuns la posibilitatea de a vedea care a fost arhitectura sitului, care au fost orizonturile de locuire şi în ce timpi au fost folosite acestea, putem da modelele de casă, de incintă, de gospodărie în general de la pivniţe până la locurile de adăpostire ale animalelor, care nu sunt grajduri, ştim cum arătau cuptoarele de copt pâine sau de încălzit, vetrele sau atelierele de cioplit piatră sau de şlefuit. Am prins toate aceste lucruri în cele 3.000 de complexe arheologice cercetate aici, altele decât cele din anii 1992-1998. Ştim despre acest sit foarte, foarte mult. Putem ca o parte din lucrurile descoperite să le arătăm publicului într-un model vivant”, a declarat Sabin Luca (foto). 700 de saci de material arheologic din situl Turdaş au fost transportaţi la Muzeul Brukenthal pentru restaurare. Artefactele obţinute vor fi înapoiate muzeului devean, iar o parte vor împodobi locuinţele străvechi reconstruite în Parcul Arheologic de la Turdaş.

Beneficiarii direcţi ai proiectului va fi comunitatea comunei Turdaş în principal şi judeţul Hunedoara la modul general. Parcul Arheologic Turdaş trebuie să fie încă un îndemn pentru turişti să coboare de pe autostradă şi să viziteze un judeţ plin cu numeroase vestigii istorice.

[box]

Turiştii pot testa viaţa din neolitic

Parcul Arheologic va cuprinde aproximativ 10-12 case din neolitic, construite din lemn şi pământ, iar o parte vor fi echipate cu o serie de elemente descoperite chiar în situl de la Turdaş. Alte case vor fi de patrimoniu dacă obiectele expuse aici vor fi foarte valoroase. O parte a acestui parc va fi rezervat arheologiei experimentale, pentru cei care vor dori să trăiască aici. Contra cost, oricine va dori va putea experimenta viaţa din urmă cu 6.000 de ani. “Locuitorii” satului vor mânca ceea ce vor cultiva în grădină şi se vor folosi doar de uneltele existente în acea vreme. Totuşi, taxa pentru a experimenta viaţa din urmă cu şase milenii nu va fi mică.[/box]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.