Sărbătorit de oficialităţi la împlinirea vârstei de 105 ani

A trecut mai bine de un veac de când hunedoreanul Alexandru Duma a venit pe lume. În longeviva sa viaţă, Şenea a luptat pe front, are o familie numeroasă şi a şi lăsat în urmă case sau edificii la care a contribuit ca meşter pietrar

sarbatoritCel mai vârstnic veteran de război din judeţ, Alexandru Duma, cunoscut de vecinii din Banpotoc sub numele de Şenea şi-a serbat ieri cea de-a 105 aniversare. Bătrânul peste care a trecut un veac şi care este de cinci ani cetăţean de onoare al comunei Hărău, pare împăcat cu el însuşi.

Un om puternic

A văzut grozăvii pe care lumea modernă nu şi le poate închipui, dar a şi lăsat în urmă case sau edificii la care a contribuit ca meşter pietrar. „Aşa cum a fost el toată viaţa, un om puternic, cioplitor în piatră, chiar maistru în meseria asta, a lăsat multe rezultate în urma lui. Prin stilul de viaţă pe care l-a avut şi prin familia care vine în urma lui, este un exemplu de cinste şi moralitate pentru toţi cei din jur, pentru judeţul nostru, pentru că nu ştiu dacă mai este cineva cu asemenea vârstă şi cu asemenea reuşite în urma lui”, a declarat Ioan Jibetean, primarul comunei Hărău, prezent la eveniment. Şenea are o familie numeroasă, trei fiice, cinci nepoţi şi şase strănepoţi care îi sunt alături şi au grijă să nu ducă lipsă de nimic. Lipsuri a îndurat în anii de război cât să ajungă pentru mai multe vieţi.

Ape tămăduitoare

Casa de la numărul 220 a fost plină ochi de invitaţi, printre aceştia numărându-se şi reprezentanţi ai Asociaţiei Veteranilor de Război Hunedoara dar şi ai Consiliului Judeţean Hunedoara. „Este de invidiat domnul Şenea pentru frumoasa vârstă pe care a împlinit-o şi pentru experienţele de viaţă prin care a trecut. Poate că apele naturale de la fântânile din Banpotoc ar trebui mai mult promovate, pentru că uite, ajută la atingerea unor vârste înaintate”, spune Tiberiu Balint, vicepreşedinte al Consiliului JudeţeanCJ Hunedoara care i-a dăruit sărbătoritului un album cu judeţul Hunedoara şi din partea preşedintelui Mircea Ioan Moloţ o icoană.

Frontul, anii de iad

Deşi amintirile îi sunt încă proaspete în minte, vocea bătrânului nu îl mai ajută prea bine. Anii de iad petrecuţi pe front i-au rămas întipăriţi în minte pentru totdeauna. Una dintre fiicele bătrânului îşi aminteşte cum a ajuns tatăl ei acasă la sfârşitul grozăviei. „A venit plin de păduchi, nici nu a putut să îl bage mama în casă, că erau împlântaţi în piele. Numa osu şi pielea a venit şi era om tânăr. Pe sora mea nu a văzut-o decât când a venit din război, că mama a rămas gravidă chiar înainte să plece pe front. Patru ani a stat”, povesteşte Viorica Irinca cu lacrimi în ochi. Femeia consideră că secretul longevităţii îl reprezintă munca, suţinând că tatăl ei „tare mult a muncit, zi şi noapte”. „Sunt tare mândră de el. A fost un tată bun” mai spune femeia, la cea de-a 105 aniversare a celui mai bătrân om din judeţ.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl