Sărbătorit de oficialităţi la împlinirea vârstei de 105 ani

A trecut mai bine de un veac de când hunedoreanul Alexandru Duma a venit pe lume. În longeviva sa viaţă, Şenea a luptat pe front, are o familie numeroasă şi a şi lăsat în urmă case sau edificii la care a contribuit ca meşter pietrar

sarbatoritCel mai vârstnic veteran de război din judeţ, Alexandru Duma, cunoscut de vecinii din Banpotoc sub numele de Şenea şi-a serbat ieri cea de-a 105 aniversare. Bătrânul peste care a trecut un veac şi care este de cinci ani cetăţean de onoare al comunei Hărău, pare împăcat cu el însuşi.

Un om puternic

A văzut grozăvii pe care lumea modernă nu şi le poate închipui, dar a şi lăsat în urmă case sau edificii la care a contribuit ca meşter pietrar. „Aşa cum a fost el toată viaţa, un om puternic, cioplitor în piatră, chiar maistru în meseria asta, a lăsat multe rezultate în urma lui. Prin stilul de viaţă pe care l-a avut şi prin familia care vine în urma lui, este un exemplu de cinste şi moralitate pentru toţi cei din jur, pentru judeţul nostru, pentru că nu ştiu dacă mai este cineva cu asemenea vârstă şi cu asemenea reuşite în urma lui”, a declarat Ioan Jibetean, primarul comunei Hărău, prezent la eveniment. Şenea are o familie numeroasă, trei fiice, cinci nepoţi şi şase strănepoţi care îi sunt alături şi au grijă să nu ducă lipsă de nimic. Lipsuri a îndurat în anii de război cât să ajungă pentru mai multe vieţi.

Ape tămăduitoare

Casa de la numărul 220 a fost plină ochi de invitaţi, printre aceştia numărându-se şi reprezentanţi ai Asociaţiei Veteranilor de Război Hunedoara dar şi ai Consiliului Judeţean Hunedoara. „Este de invidiat domnul Şenea pentru frumoasa vârstă pe care a împlinit-o şi pentru experienţele de viaţă prin care a trecut. Poate că apele naturale de la fântânile din Banpotoc ar trebui mai mult promovate, pentru că uite, ajută la atingerea unor vârste înaintate”, spune Tiberiu Balint, vicepreşedinte al Consiliului JudeţeanCJ Hunedoara care i-a dăruit sărbătoritului un album cu judeţul Hunedoara şi din partea preşedintelui Mircea Ioan Moloţ o icoană.

Frontul, anii de iad

Deşi amintirile îi sunt încă proaspete în minte, vocea bătrânului nu îl mai ajută prea bine. Anii de iad petrecuţi pe front i-au rămas întipăriţi în minte pentru totdeauna. Una dintre fiicele bătrânului îşi aminteşte cum a ajuns tatăl ei acasă la sfârşitul grozăviei. „A venit plin de păduchi, nici nu a putut să îl bage mama în casă, că erau împlântaţi în piele. Numa osu şi pielea a venit şi era om tânăr. Pe sora mea nu a văzut-o decât când a venit din război, că mama a rămas gravidă chiar înainte să plece pe front. Patru ani a stat”, povesteşte Viorica Irinca cu lacrimi în ochi. Femeia consideră că secretul longevităţii îl reprezintă munca, suţinând că tatăl ei „tare mult a muncit, zi şi noapte”. „Sunt tare mândră de el. A fost un tată bun” mai spune femeia, la cea de-a 105 aniversare a celui mai bătrân om din judeţ.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 16 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști