Renunţă la facultate din lipsa banilor

*Sistemul de acordare a burselor sociale nu îi încurajează pe tinerii săraci să urmeze cursurile universitare

 Organizaţiile studenţeşti atrag atenţia asupra sistemului actual de burse sociale acordate de Ministerul Educaţiei, despre care spun că nu numai că nu contribuie la reducerea ratei abandonului, ci conduce din plin la creşterea acestuia. Prea puţini bani se îndreaptă către bursele menite să ajute studenţii săraci, aşa că ţinta nu este atinsă. Mulţi studenţi renunţă la şcoală tocmai pentru că nu mai au banii necesari şi sunt nevoiţi să aleagă între studii sau un loc de muncă.

studentiDorina Popa, preşedintele Ligii Studenților Facultății de Inginerie Hunedoara, membră a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), vorbeşte despre “situația reală, îngrijorătoare, cu privire la modul de acordare a burselor sociale în cadrul învățământul universitar” și spune că, în urma analizelor făcute la rece s-a constatat că actualul sistem de burse este total ineficient, contribuind în mod direct la creșterea ratei abandonului. “Persoanele cele mai afectate sunt cele care provin din familii sărace sau orfani, care nu își permit să urmeze studiile fără sprijin din partea statului”, mai spune Dorina Popa. Declaraţia acesteia vine în contextul analizei lansate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care vizează tocmai sistemele de acordare a burselor sociale în universitățile din România. Pentru a realza analiza propusă, ANOSR a trimis solicitări către toate universitățile de stat din România în vederea colectării de date referitoare la situația sistemului de burse din universități şi a primit răspuns de la 22 de instituţii de învăţământ superior. Iar reprezentanşii ANSOR spun că, deşi sistemul de burse cuprinde burse sociale și burse pe criterii de performanță pentru care se dau aceeași bani de la Minister, urmând ca universitatea să decidă cum îi împarte, analiza arată faptul că universitățile acordă o atenție extrem de mică studenților cu cazuri sociale. Astfel, din fondul total de burse, universitățile alocă, în medie, doar 14,77% către bursele sociale, restul fondului fiind folosit pentru burse acordate pe criterii de performanță. În plus, s-a ajuns în situația în care bursele sociale sunt aproximativ de 3 ori mai mici decât prevede legea.

 

Studii abandonate din lipsa banilor

 

Pe de altă parte, reprezentanţii studenţilor arată că, deşi Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior recomandă ca bursele sociale să fie de 575 de lei în vederea acoperirii costurilor de cazare și masă, în realitate universitățile alocă în medie 222 de lei pentru o bursă de acest fel. Iar în acest fel este neglijat criteriule chităţii sistemului şi nu se ţine cont de situația studenților cu probleme financiare și de asigurarea de șanse egale la educație pentru toți tinerii din România.  ANSOR susţine că Ministerul Educaţiei nu are niciun interes să urmărească dacă banii pe care îi dă universităților își ating cu adevărat obiectivul și nici nu are o politică coerentă, sustenabilă, de reducere a abandonului universitar.

Grav este că, din datele analizate reiese faptul că aproape 40% dintre studenți au abandonat studiile până la momentul în care ar fi trebuit să le finalizeze.  Analiza arată că cei mai mulți dintre studenții care au abandonat au renunțat la studii fie în anul I (48%), fie în ultimul an de studii (40%). În studiul ANOSR privind implementarea Procesului Bologna în România lansat în 2012, organizațiile studențești au indicat faptul că motivele cele mai întâlnite ce determină un student să abandoneze sunt alegerea greșită a facultății sau a specializării (41%) și lipsa resurselor financiare (35%).

În urma acestui studiu, studenții solicită Ministerului Educației să ia măsuri pentru reducerea abandonului universitar și să întreprindă demersuri pentru a face din sistemul de burse un mecanism eficient, care să sprijine performanța, dar care să și ajute studenții din medii defavorizate să aibă șansa unei educații superioare.  Iar printre propunerile concrete enumerate de ANOSR în analiză se numără creșterea fondului național de burse cu 15% pentru creșterea valorii bursei sociale până la valoarea recomandată de către CNFIS, stabilirea unui plafon de minim 30% pentru bursele sociale din fondul total de burse alocat de universități, stabilirea unui cuantum minim aferent bursei sociale pe zone de dezvoltare care să acopere cheltuielile de cazare și mâncare, stabilit de CNFIS și eliminarea criteriilor de performanță în vederea acordării burselor sociale, inclusiv obligativitatea de a fi student integralist.

Abandon şi la Universitatea Petroşani

Situaţia este una generală la nivel naţional. De exemplu, în urmă cu aproximativ doi ani, oficialii Universităţii Petroşani recunoşteau că peste 900 de studenţi au abandonat cursurile facultăţilor la care s-au înscris şi asta din cauza lipsei banilor. Reprezentanţii instituţiei de învăţământ precizau la momentul respectiv că cei mai mulţi dintre studenţi au fost nevoiţi să îşi caute un loc de muncă, fie şi in străinătate, pentru că nu se mai puteau întreţine. Asta deşi taxele de şcolarizare nu fuseseră majorate. Iar situaţia se perpetuează de la an la an, în ciuda programelor lansate de instituţia de învăţământ tocmai pentru a reduce rata abandonului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși