11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Răscoala lui Horea va fi comemorată în satul Mesteacăn

Răscoala moților conduşi de Horea a fost considerată un moment crucial din istoria Transilvaniei. Mărturiile păstrate din timpul evenimentelor petrecute în toamna târzie a anului 1784 arată amploarea ei și răsunetul pe care l-a avut. Scânteia răscoalei a fost aprinsă de Crişan, în satul Mesteacăn.

„La 31 Octomvrie 1784 se adunară în biserica din comuna Mesteacăn, chemaţi aci prin căpitanul lui Horia, Crişanu, vreo 600 ţerani din districtul Zarandului, din comitatul Hunedoarei şi din Munţii Abrudului, ca se primească ştirile aduse de Horia de la împăratul, conform cărora ţeranii ar avea se meargă la Alba-Iulia să primească arme şi să se facă grăniceri, devenind astfel eliberaţi de sarcinile iobăgiei, iar cei care voiesc să remâie iobagi, să nu aibă să facă pe săptămână mai mult decât o singură zi de clacă şi aceea pe lungă plată. Acesta a fost începutul răscoalei lui Horia, care adevărat că s-a ilustrat prin o mulţime de fapte crunte săvârşite de ţăranii răsculaţi, dar şi prin fapte de aceeaşi cruzime şi barbarie din partea nobilimei asupra ţăranilor răsculaţi. Pentru asupririle seculare neomenoase sociale, politice şi religioase ţăranii îşi luară crâncenă  isbândă, pentru simţul omenesc şi naţional călcat în picioare de o nobilime egoistă, injustă şi barbară în simţăminte, ei deteră răsplata, iar nobilimea îşi răsbună crâncen asupra acelora care cutezară a pretinde a fi şi ei trataţi ca oameni, nu ca vite sau unelte netrebnice”, informa istoricul Nicolae Densuşianu, citat într-un articol din Foaia Ilustrată, în 1891.

Satul Mesteacăn va fi, miercuri, loc de comemorare al Răscoalei din toamna anului 1784. Aici, primăria din Brad vrea să refacă biserica de lemn din vremea lui Horea. „De aici la 1 noiembrie 1784, pornind spre Alba Iulia, ţăranii ajunşi în satul Curechiu au început Răscoala condusă de Horia Cloşca şi Crişan. Biserica de lemn de pe deal a fost arsă, astăzi aici se văd doar vatra veche şi câteva cruci de piatră acoperite de pământ. Reconstrucţia micuţei biserici de lemn, pe vechea vatră, păstrând arhitectura epocii respective ar putea fi un obiectiv turistic de genul Memorialul Răscoalei de la 1784, care să poată fi vizitat pe drumul dintre Brad, Ţebea şI Crişan, pentru a marca în mod special acest moment din istoria poporului român”, a informat Primăria municipiului Brad. O troiță ridicată în anul 1934 care amintește de locul de întâlnire al iobagilor va fi resfinţită în 1 noiembrie 2017, în cadrul unei ceremonii religioase.

Foto: Primăria Brad.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/