Proiect de punere în valoare a Cetăţii dacice de la Băniţa

Cetatea dacică de la Băniţa are, în sfârşit, şansa reală de a fi pusă în valoare. Consiliul Judeţean Hunedoara vrea să o preia în administrare şi să o includă într-un parc arheologic.

Cetatea-Banita-630x472Cu o suprafaţă de peste 81.000 de metri pătraţi, Cetatea dacică a fost construită în zona cea mai înaltă a Dealului Bolii, care se află la limita vestică a bazinului Văii Jiului, deasupra Peşterii Bolii. Situată pe un pisc izolat, la peste 900 de metri altitudine, a fost descoperită cu ocazia săpăturilor din 1961-1962. Fiind vorba de o stâncă izolată, cu pante foarte abrupte, accesul era posibil numai pe latura de nord. Cetatea de la Băniţa este contemporană cu cele din Munţii Sebeşului, având rolul să împiedice înaintarea trupelor care ar fi venit prin Defileul Jiului. Istoricii spun că sistemul ei de fortificaţii era alcătuit dintr-un val format din piatră şi pământ, dintr-un zid construit din piatră de calcar fasonată cu turnuri şi platforme de luptă. În urma săpăturilor din anii ‘60 s-a descoperit o poartă practicată în zidul de incinta, cu trepte monumentale, lucrate şi ele din aceeaşi piatră de calcar ca şi zidul. Aici s-a găsit o mare cantitate de ceramică, unelte şi chiar tipare pentru turnat obiecte de metal, precum şi un sanctuar, dar arheologii spun că rolul cetăţii era militar, nicidecum acela al unei aşezări civile. Istoria spune că Cetatea Băniţei a fost ultima atacată înainte ca trupele romane să ajungă la Sarmizegetusa Regia şi rostul ei era de a apăra accesul din Defileul Jiului la complexul de fortificaţii din Munţii Orăştiei. Pe baza materialelor descoperite cu ocazia săpăturilor, în special a resturilor de ceramică, se presupune că viaţa a putut începe aici încă din a doua jumătate a secolului 2 î.Cr., cetatea funcţionând până la cucerirea romană. De pe drum, însă, cetatea dacică pare o simplă stâncă, care nu-şi dezvăluie comorile ascunse. Acum, doar vulturii pot ajunge la cetate, sau cei cu voinţă de fier şi condiţie fizică pe măsură. Aflată în patrimoniul UNESCO, cetatea este semnalată ca atare, printr-un indicator plasat pe DN 66 în zona Peşterii Bolii, dar drumul spre ea este inexistent.

Proiect pe fonduri europene

Acest lucru s-ar putea schimba şi asta nu peste mult timp. Primarul din Băniţa, Ionel Burlec, spune că, din păcate, nu dispune de fondurile necesare punerii în valoare a monumentului şi speranţa sa este îndreptată înspre Consiliul Judeţean Hunedoara.“Sperăm să o preia Consiliul Judeţean în administrare şi să o pună în valoare”, a declarat Burlec. Iar oficialii CJ Hunedoara vin cu un proiect de includere a ei într-un parc arheologic al cetăţilor dacice din judeţul Hunedoara, pentru care vor să acceseze fonduri europene, din 2014.

“Vom prelua nu numai cetatea de la Băniţa, ci tot complexul de cetăţi, adică o arie de vreo 500 de hectare. La vizita pe care a făcut-o ministrul Culturii în judeţul Hunedoara s-a discutat această problemă şi a luat-o în calcul, văzând că în perioada scurtă de când este în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara Cetatea de la Sarmizegetusa Regia se văd lucruri îmbucurătoare şi că suntem buni administratori”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.

Cetăţile dacice ar urma să fie incluse într-un parc arheologic şi se intenţionează atragerea fondurilor europene pentru punerea lor în valoare. Iar acest lucru ar duce şi la rezolvarea accesului spre vechea cetate dacică de la Băniţa.

“Am tot interesul ca din 2014 să atragem fonduri europene pentru acest lucru şi categoric vor intra într-o zonă de interes şi pentru Comunitatea Europeană, dacă li se spune că este un parc arheologic”, a mai spus Mircea Moloţ.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit