Prima zi de Capacitate. Examenul la Limba română, un fleac

Subiectele din acest an de la prima probă a Evaluării Naţionale a fost o surpriză pentru candidaţi. Deşi elevii nu se aşteptau la genul liric, cerinţele au fost “floare la ureche”

Emoţii mari pentru absolvenţii de gimnaziu, care au trecut astazi de prima probă a Evaluării Naţionale, cea la Limba şi literatura română. Din numărul total de 3.357 de elevi înscrişi la Capacitate în judeţul Hunedoara, 80 au ales să nu se prezinte la examen. La această probă, nu au fost înregistrate incidente sau dificultăţi la nici unul dintre cele 16 centre de examen.

Subiecte neaşteptate, dar uşoare

La Şcoala “Andrei Şaguna” din Deva, unul dintre acestea, candidaţii păreau foarte încrezători la ieşirea din sălile de testare, susţinând că examenul a fost neaşteptat de uşor. La un timp de lucru de două ore, elevii au primit ca subiecte un text liric, şi un text nonliterar, cu mai multe cerinţe, multe dintre acestea de ordin gramatical, dar şi redactarea unei compuneri scurte şi a unei naraţiuni. Notele pe care viitori liceeni speră să le obţină la acest examen variază de la 6 la 9.50. “A fost un examen uşor. Puţin mai grele compunerile din a doua parte, dar ne-am descurcat. Voi lua cu siguranţă o notă peste şase”, spune Andreea Gherman, absolventă de gimnaziu la Liceul Pedagogic din Deva. Nici pentru colega ei, Ana Maria Groza, testarea la Limba română nu a pus probleme. “Mi s-a părut uşor şi acum şi la simulare. Partea a doua ne-a surprins, am crezut că ne va da altceva, dar a fost ok. Sper că iau peste nota 9, deoarece vreau să merg continui tot la Pedagogic”, a spus eleva. Liceele cele mai “vânate” în această toamnă, în reşedinţa de judeţ, după dispariţia Liceului Teoretic “Traian” par să fie Colegiul Naţional “Decebal” şi Liceul Pedagogic Sabin Drăgoi.

Copierea, sancţionată cu nota 1

La examenele din acest an, nu doar elevii sunt supravegheaţi suplimentar cu camere de luat vederi în sălile de examen, ci şi sălile în care se primesc şi multiplică subiectele şi cele unde se preiau lucrările sunt monitorizate electronic. “Elevii de clasa a VIII-a care susţin Evaluarea Naţională şi sunt surprinşi că încearcă să fraudeze unul dintre examene, sunt sancţionaţi cu nota 1 pe lucrare. Drept urmare ei nu se mai pot prezenta la Evaluarea Naţională, decât anul următor”, spune Maria Ştefănie, inspector şcolar general, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Capacitatea, 75 la sută din admiterea la liceu

Deşi prima probă a fost uşoară, în zilele care urmează, absolvenţii de gimnaziu mai au de trecut două examene. Mâine se vor prezenta la centrele de examen doar elevii care suţin testarea la Limba Maternă, iar miercuri, viitorii liceeni se vor afla faţă în faţă cu cel mai dificil examen, cel la Matematică. În acest an, media examenelor de la Capacitate, vor avea o pondere de 75 la sută pentru admiterea la liceu, în timp ce media generală a anilor de gimnaziu, va reprezenta doar 25 la sută.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020