Premieră naţională. “De ce eu?” rulează la cinema “Patria” din Deva

106

Unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti din acest an, “De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu inspirat de un caz real, care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe astăzi în cinematografele din toată țara

panait

Începând de astăzi, devenii au ocazia să urmărească în premieră naţională, unul dintre cele mai aşteptate filme ale acestui an. Bazat pe fapte reale, pelicula “De ce eu?” spune povestea unui tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

Demascarea unui sistem corupt şi putred din temelii

de-ce-eu 1Sinuciderea lui Cristian Panait, la doar 29 de ani, a fost pusă pe seama presiunilor politice survenite în urma anchetelor pe care le coordona. „Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, a declarat regizorul filmului, Tudor Giurgiu. Firul poveştii urmăreşte destinul tânărului procuror, iar realitatea se împleteşte cu ficţiunea. “Regizorul s-a chinuit mult să documenteze şi să înceapă să intre în pielea personajului. A trăit şi el un moment de presiuni şi ingerinţe”, spune Oana Giurgiu, producătorul filmului.

“De ce eu?” rulează în fiecare zi de la orele 17 şi 19, la cinema Patria din Deva, iar preţul unui bilet este de 8 lei. Luni şi joi cinematograful este închis. (Luana Giuhat)

[box type=”tick” border=”full”]Distribuţia

Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu. Regia îi aparține lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din carieră după “Legături bolnăvicioase” (2006) și “Despre oameni și melci” (2012).[/box]

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.