Premiantul de sâmbătă: Teodora Dobra

O elevă de clasa a XI-a, de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, este sărbătorita ediţiei a 19-a a campaniei „Premianţii fără premii”

mat1

Este în primii cinci cei mai buni elevi din clasă. Învaţă şi are chiar o mică afacere. Toată iarna face mărţişoare – cu replici din costume populare, dar şi din lut polimetric.

 

Mărţişoare inedite

Bunica mea cosea costume populare. Iar mama a venit cu ideea de a transpune costumul popular românesc şi în chip de mărţişor”, spune Teodora Dobra.

Aşa au ieşit din mâinile devencei miniaturi ale portului popular din Bucovina şi Ardeal – inclusiv traiste tradiţionale şi opinci cu nojiţe, care imită originalul. Mărţişorul este montat pe pânză de sac şi are pe el tricolorul.

Am creat acest gen de mărţişoare pentru a readuce în atenţia oamenilor o parte din identitatea noastră naţională”, explică eleva, care şi-a scos deja creaţiile la vedere, pe străzile oraşului, alături de mărţişoare din lut pe care le-a modelat împreună cu mama sa. 200 de figurine lucrate cu migală, iar la final, arse în cuptor, ca să dureze.

Campania „Premianţii fătă premii” vă invită să ieşiţi în stradă, s-o cunoașteți pe Teodora, să-i spuneți o vorbă caldă și să-i oferiţi o diplomă și un buchet de flori, sâmbătă, la ora 11, în fața Statuii lui Decebal din centrul Devei.

Ea face parte dintre necunoscuţii care, prin munca şi preocupările lor, ne fac viaţa mai frumoasă. Artişti, inventatori, meşteşugari şi mulţi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi. Oameni pe care toţi îi văd, dar nimeni nu-i ascultă. Oameni care, tăcuţi, duc România mai departe!

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani