Premiantul de sâmbătă: Teodora Dobra

O elevă de clasa a XI-a, de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, este sărbătorita ediţiei a 19-a a campaniei „Premianţii fără premii”

mat1

Este în primii cinci cei mai buni elevi din clasă. Învaţă şi are chiar o mică afacere. Toată iarna face mărţişoare – cu replici din costume populare, dar şi din lut polimetric.

 

Mărţişoare inedite

Bunica mea cosea costume populare. Iar mama a venit cu ideea de a transpune costumul popular românesc şi în chip de mărţişor”, spune Teodora Dobra.

Aşa au ieşit din mâinile devencei miniaturi ale portului popular din Bucovina şi Ardeal – inclusiv traiste tradiţionale şi opinci cu nojiţe, care imită originalul. Mărţişorul este montat pe pânză de sac şi are pe el tricolorul.

Am creat acest gen de mărţişoare pentru a readuce în atenţia oamenilor o parte din identitatea noastră naţională”, explică eleva, care şi-a scos deja creaţiile la vedere, pe străzile oraşului, alături de mărţişoare din lut pe care le-a modelat împreună cu mama sa. 200 de figurine lucrate cu migală, iar la final, arse în cuptor, ca să dureze.

Campania „Premianţii fătă premii” vă invită să ieşiţi în stradă, s-o cunoașteți pe Teodora, să-i spuneți o vorbă caldă și să-i oferiţi o diplomă și un buchet de flori, sâmbătă, la ora 11, în fața Statuii lui Decebal din centrul Devei.

Ea face parte dintre necunoscuţii care, prin munca şi preocupările lor, ne fac viaţa mai frumoasă. Artişti, inventatori, meşteşugari şi mulţi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi. Oameni pe care toţi îi văd, dar nimeni nu-i ascultă. Oameni care, tăcuţi, duc România mai departe!

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie