În Hunedoara. Portiţa din lege pe unde se poate „fenta” taxa auto este închisă de notari

Dacă la început au fost surprinşi de numărul mare de hunedoreni care solicitau partaj voluntar, notarii au simţit că ceva nu este în regulă şi s-au interesat care este de fapt miza acestui act. Când au aflat că taxa auto poate fi evitată în acest fel, au refuzat să mai onoreze astfel de servicii

inmatriculari

Inventivi din fire, românii au descoperit o metodă prin care pot „fenta” legea, ocolind plata noul timbru de mediu la achiziţia unei maşini second-hand, printr-o metodă cred ei, ingenioasă. Partajul voluntar. Potrivit Ordonanţei 9/2013, există două modalităţi prin care nu mai este obligatorie plata timbrului de mediu: partajarea bunurilor între soţi sau a bunurilor dobândite prin moştenire. Găselniţa cea nouă este că partajul se poate face în mod voluntar între două persoane care deţin un bun. Altfel spus, nu trebuie să fii căsătorit cu persoana respectivă pentru a deţine o maşină împreună, iar dacă eşti căsătorit, nu trebuie să divorţezi pentru a partaja un bun, respectiv, maşina.

S-au prins şi hunedorenii. Târziu

După Maramureş şi Cluj unde au avut loc înmatriculări masive fără timbru de mediu, graţie portiţei din lege şi hunedorenii au început să „se prindăde şmecherie. „În ultimele zile, am avut peste zece astfel de solicitări, pentru scutirea taxei de mediu a maşinii aflate în partaj voluntar. Nu pot să spun decât că Ministerul Mediului s-a autosesizat şi a spus că în cel mai scurt timp va schimba legea”, declară Nicolae Marin, şeful Serviciului Înmatriculări Auto, din judeţul Hunedoara.

Notarii refuză servicii de partaj voluntar

Însă spre nenorocul hunedorenilor cu iniţiativă, notarii publici s-au prins de faptul că cererile de partaj sunt pentru a ocoli legea şi refuză să mai efectueze astfel de servicii. La cabinetul notarial Ioan Hotoiu peste 15 persoane au solicitat astfel de acte, cu câteva săptămâni în urmă, iar pentru o parte au fost şi rezolvate. Însă, când oamenii legii s-au prins că actele de partaj nu sunt „pe bune”, ci doar pentru a scăpa de timbru de mediu, solicitările pentru partaj au fost refuzate. „Actul de partaj este un act important ale cărui elemente de valabilitate trebuie să fie reale şi să respecte legea. Ca notari publici nu avem niciun motiv să intrăm în chestiuni care nu respectă legea, tocmai noi, care trebuie să o respectăm. După ce am aflat depre ce este vorba şi la ce folosesc actele de partaj, am pus punct acestei chestiuni”, spune Ioan Hotoiu, preşedintele Camerei Notarilor Publici Alba Iulia, compusă din notarii publici care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României