În Hunedoara. Portiţa din lege pe unde se poate „fenta” taxa auto este închisă de notari

Dacă la început au fost surprinşi de numărul mare de hunedoreni care solicitau partaj voluntar, notarii au simţit că ceva nu este în regulă şi s-au interesat care este de fapt miza acestui act. Când au aflat că taxa auto poate fi evitată în acest fel, au refuzat să mai onoreze astfel de servicii

inmatriculari

Inventivi din fire, românii au descoperit o metodă prin care pot „fenta” legea, ocolind plata noul timbru de mediu la achiziţia unei maşini second-hand, printr-o metodă cred ei, ingenioasă. Partajul voluntar. Potrivit Ordonanţei 9/2013, există două modalităţi prin care nu mai este obligatorie plata timbrului de mediu: partajarea bunurilor între soţi sau a bunurilor dobândite prin moştenire. Găselniţa cea nouă este că partajul se poate face în mod voluntar între două persoane care deţin un bun. Altfel spus, nu trebuie să fii căsătorit cu persoana respectivă pentru a deţine o maşină împreună, iar dacă eşti căsătorit, nu trebuie să divorţezi pentru a partaja un bun, respectiv, maşina.

S-au prins şi hunedorenii. Târziu

După Maramureş şi Cluj unde au avut loc înmatriculări masive fără timbru de mediu, graţie portiţei din lege şi hunedorenii au început să „se prindăde şmecherie. „În ultimele zile, am avut peste zece astfel de solicitări, pentru scutirea taxei de mediu a maşinii aflate în partaj voluntar. Nu pot să spun decât că Ministerul Mediului s-a autosesizat şi a spus că în cel mai scurt timp va schimba legea”, declară Nicolae Marin, şeful Serviciului Înmatriculări Auto, din judeţul Hunedoara.

Notarii refuză servicii de partaj voluntar

Însă spre nenorocul hunedorenilor cu iniţiativă, notarii publici s-au prins de faptul că cererile de partaj sunt pentru a ocoli legea şi refuză să mai efectueze astfel de servicii. La cabinetul notarial Ioan Hotoiu peste 15 persoane au solicitat astfel de acte, cu câteva săptămâni în urmă, iar pentru o parte au fost şi rezolvate. Însă, când oamenii legii s-au prins că actele de partaj nu sunt „pe bune”, ci doar pentru a scăpa de timbru de mediu, solicitările pentru partaj au fost refuzate. „Actul de partaj este un act important ale cărui elemente de valabilitate trebuie să fie reale şi să respecte legea. Ca notari publici nu avem niciun motiv să intrăm în chestiuni care nu respectă legea, tocmai noi, care trebuie să o respectăm. După ce am aflat depre ce este vorba şi la ce folosesc actele de partaj, am pus punct acestei chestiuni”, spune Ioan Hotoiu, preşedintele Camerei Notarilor Publici Alba Iulia, compusă din notarii publici care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj