În Hunedoara. Portiţa din lege pe unde se poate „fenta” taxa auto este închisă de notari

Dacă la început au fost surprinşi de numărul mare de hunedoreni care solicitau partaj voluntar, notarii au simţit că ceva nu este în regulă şi s-au interesat care este de fapt miza acestui act. Când au aflat că taxa auto poate fi evitată în acest fel, au refuzat să mai onoreze astfel de servicii

inmatriculari

Inventivi din fire, românii au descoperit o metodă prin care pot „fenta” legea, ocolind plata noul timbru de mediu la achiziţia unei maşini second-hand, printr-o metodă cred ei, ingenioasă. Partajul voluntar. Potrivit Ordonanţei 9/2013, există două modalităţi prin care nu mai este obligatorie plata timbrului de mediu: partajarea bunurilor între soţi sau a bunurilor dobândite prin moştenire. Găselniţa cea nouă este că partajul se poate face în mod voluntar între două persoane care deţin un bun. Altfel spus, nu trebuie să fii căsătorit cu persoana respectivă pentru a deţine o maşină împreună, iar dacă eşti căsătorit, nu trebuie să divorţezi pentru a partaja un bun, respectiv, maşina.

S-au prins şi hunedorenii. Târziu

După Maramureş şi Cluj unde au avut loc înmatriculări masive fără timbru de mediu, graţie portiţei din lege şi hunedorenii au început să „se prindăde şmecherie. „În ultimele zile, am avut peste zece astfel de solicitări, pentru scutirea taxei de mediu a maşinii aflate în partaj voluntar. Nu pot să spun decât că Ministerul Mediului s-a autosesizat şi a spus că în cel mai scurt timp va schimba legea”, declară Nicolae Marin, şeful Serviciului Înmatriculări Auto, din judeţul Hunedoara.

Notarii refuză servicii de partaj voluntar

Însă spre nenorocul hunedorenilor cu iniţiativă, notarii publici s-au prins de faptul că cererile de partaj sunt pentru a ocoli legea şi refuză să mai efectueze astfel de servicii. La cabinetul notarial Ioan Hotoiu peste 15 persoane au solicitat astfel de acte, cu câteva săptămâni în urmă, iar pentru o parte au fost şi rezolvate. Însă, când oamenii legii s-au prins că actele de partaj nu sunt „pe bune”, ci doar pentru a scăpa de timbru de mediu, solicitările pentru partaj au fost refuzate. „Actul de partaj este un act important ale cărui elemente de valabilitate trebuie să fie reale şi să respecte legea. Ca notari publici nu avem niciun motiv să intrăm în chestiuni care nu respectă legea, tocmai noi, care trebuie să o respectăm. După ce am aflat depre ce este vorba şi la ce folosesc actele de partaj, am pus punct acestei chestiuni”, spune Ioan Hotoiu, preşedintele Camerei Notarilor Publici Alba Iulia, compusă din notarii publici care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare         16 transportatori rutieri din județul Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă         Percheziţii domiciliare în 4 judeţe şi un prejudiciu de peste 25.000 de lei recuperat de poliţiştii hunedoreni         Tragedia care a cutremurat Hunedoara. Trupul pompierului Dragoș Petru și al fratelui său au fost aduse acasă