În Hunedoara. Portiţa din lege pe unde se poate „fenta” taxa auto este închisă de notari

Dacă la început au fost surprinşi de numărul mare de hunedoreni care solicitau partaj voluntar, notarii au simţit că ceva nu este în regulă şi s-au interesat care este de fapt miza acestui act. Când au aflat că taxa auto poate fi evitată în acest fel, au refuzat să mai onoreze astfel de servicii

inmatriculari

Inventivi din fire, românii au descoperit o metodă prin care pot „fenta” legea, ocolind plata noul timbru de mediu la achiziţia unei maşini second-hand, printr-o metodă cred ei, ingenioasă. Partajul voluntar. Potrivit Ordonanţei 9/2013, există două modalităţi prin care nu mai este obligatorie plata timbrului de mediu: partajarea bunurilor între soţi sau a bunurilor dobândite prin moştenire. Găselniţa cea nouă este că partajul se poate face în mod voluntar între două persoane care deţin un bun. Altfel spus, nu trebuie să fii căsătorit cu persoana respectivă pentru a deţine o maşină împreună, iar dacă eşti căsătorit, nu trebuie să divorţezi pentru a partaja un bun, respectiv, maşina.

S-au prins şi hunedorenii. Târziu

După Maramureş şi Cluj unde au avut loc înmatriculări masive fără timbru de mediu, graţie portiţei din lege şi hunedorenii au început să „se prindăde şmecherie. „În ultimele zile, am avut peste zece astfel de solicitări, pentru scutirea taxei de mediu a maşinii aflate în partaj voluntar. Nu pot să spun decât că Ministerul Mediului s-a autosesizat şi a spus că în cel mai scurt timp va schimba legea”, declară Nicolae Marin, şeful Serviciului Înmatriculări Auto, din judeţul Hunedoara.

Notarii refuză servicii de partaj voluntar

Însă spre nenorocul hunedorenilor cu iniţiativă, notarii publici s-au prins de faptul că cererile de partaj sunt pentru a ocoli legea şi refuză să mai efectueze astfel de servicii. La cabinetul notarial Ioan Hotoiu peste 15 persoane au solicitat astfel de acte, cu câteva săptămâni în urmă, iar pentru o parte au fost şi rezolvate. Însă, când oamenii legii s-au prins că actele de partaj nu sunt „pe bune”, ci doar pentru a scăpa de timbru de mediu, solicitările pentru partaj au fost refuzate. „Actul de partaj este un act important ale cărui elemente de valabilitate trebuie să fie reale şi să respecte legea. Ca notari publici nu avem niciun motiv să intrăm în chestiuni care nu respectă legea, tocmai noi, care trebuie să o respectăm. După ce am aflat depre ce este vorba şi la ce folosesc actele de partaj, am pus punct acestei chestiuni”, spune Ioan Hotoiu, preşedintele Camerei Notarilor Publici Alba Iulia, compusă din notarii publici care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață