Pionierul aviaţiei române a fost sărbătorit în satul natal

367

Zeci de locuitori din satul Aurel Vlaicu au fost prezenţi, ieri, la sărbătoarea dedicată celui care, în urmă cu mai bine de un veac, realiza primul zbor din istoria aviaţiei române.

Chiar dacă nu s-a ridicat de la sol mai mult de 50 de metri, Aurel Vlaicu a devenit un erou la doar 6 ani după ce fraţii Wilbur şi Orville Wright zburaseră pentru prima oară. Hunedorenii din satul lui l-au sărbătorit duminică, în ziua în care îi prăznuim pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Manifestarea a debutat cu un cros desfăşurat sub genericul „Icarul din Binţinţi” şi a continuat cu Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă şi cu intonarea Imnului de către Fanfara din Petreşti – invitat special al evenimentului.

Profesori şi foşti ingineri în aviaţie au reamintit celor prezenţi în faţa casei natale a lui Aurel Vlaicu despre curajoasele zboruri ale inventatorului din Binţinţi, copiii din sat au recitat şi au cântat despre „Vulturul din Carpaţi”, iar aviatorii civili şi militari şi-au trimis salutul trecând în zbor pe deasupra casei sale.

Din program nu au lipsit slujba de pomenire a aviatorului, depuneri de coroane şi alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi judeţene. Sărbătoarea dedicată Icarului românilor s-a încheiat cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Germisara” al Casei de Cultură din Geoagiu.

Sărbatoarea dedicată lui Aurel Vlaicu a fost organizată de Primăria oraşului Geoagiu, Parohia Ortodoxă Aurel Vlaicu şi Federaţia Aerospaţială Română Băneşti.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *