Pelerinajul Unitarian a numărat peste 700 de participanţi

Desfăşurat sâmbătă în Cetatea Devei, evenimentul a adunat credincioşi maghiari atât din ţară, cât şi din Ungaria, veniţi să îl comemoreze pe fondatorul bisericii unitariene

Peste 700 de credincioşi, adepţi ai Bisericii Unitariene din toată ţara, dar şi din Ungaria au luat parte sâmbătă la cea de-a XVI-a ediţie a Pelerinajului Unitarian care a avut loc la Cetatea Devei. Pelerinii de origine maghiară au venit în număr mare să îl comemoreze pe fondatorul Bisericii Unitariene, Ferenc David care a murit în Cetatea Devei, unde a fost întemniţat pentru convingerile sale religioase.

Comemorare în spiritul libertăţii religiei

Biserica Unitariană ca ramură cea mai radicală a Reformei din secolul al XVI-lea a fost născută aici, în Transilvania. De la Dieta din 1568 este data fundamentală a Bisericii noastre, unde a fost declarată libertatea credinţei şi libertatea toleranţei faţă de ceilalţi. Fondatorul acesteia, primul episcop, Ferenc David a fost condamnat la moarte pentru ideile sale şi a fost închis aici în Cetatea Devei, decedând în 7 noiembrie 1579. În ultimii ani, Organizaţia Naţională de Tineret David Ferenc şi Biserica Unitariană organizează o comemorare în spiritul libertăţii religiei şi toleranţei”, a declarat episcopul Bisericii Unitariene din România, Balint Benczédi Ferenc.Veniţi cu peste 15 autocare şi microbuze, credincioşii de toate vârstele au urcat în cetate atât pe jos, cât şi cu telecabina.

Pelerinii au depus flori, s-au rugat şi au aprins lumânări la mormântul primului episcop al Bisericii Unitariene, după care a urmat slujba religioasă, dar şi discursuri ţinute de membri ai acestui cult. Toate manifestările au avut loc în limba maghiară.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată