Pelerinajul Unitarian a numărat peste 700 de participanţi

Desfăşurat sâmbătă în Cetatea Devei, evenimentul a adunat credincioşi maghiari atât din ţară, cât şi din Ungaria, veniţi să îl comemoreze pe fondatorul bisericii unitariene

Peste 700 de credincioşi, adepţi ai Bisericii Unitariene din toată ţara, dar şi din Ungaria au luat parte sâmbătă la cea de-a XVI-a ediţie a Pelerinajului Unitarian care a avut loc la Cetatea Devei. Pelerinii de origine maghiară au venit în număr mare să îl comemoreze pe fondatorul Bisericii Unitariene, Ferenc David care a murit în Cetatea Devei, unde a fost întemniţat pentru convingerile sale religioase.

Comemorare în spiritul libertăţii religiei

Biserica Unitariană ca ramură cea mai radicală a Reformei din secolul al XVI-lea a fost născută aici, în Transilvania. De la Dieta din 1568 este data fundamentală a Bisericii noastre, unde a fost declarată libertatea credinţei şi libertatea toleranţei faţă de ceilalţi. Fondatorul acesteia, primul episcop, Ferenc David a fost condamnat la moarte pentru ideile sale şi a fost închis aici în Cetatea Devei, decedând în 7 noiembrie 1579. În ultimii ani, Organizaţia Naţională de Tineret David Ferenc şi Biserica Unitariană organizează o comemorare în spiritul libertăţii religiei şi toleranţei”, a declarat episcopul Bisericii Unitariene din România, Balint Benczédi Ferenc.Veniţi cu peste 15 autocare şi microbuze, credincioşii de toate vârstele au urcat în cetate atât pe jos, cât şi cu telecabina.

Pelerinii au depus flori, s-au rugat şi au aprins lumânări la mormântul primului episcop al Bisericii Unitariene, după care a urmat slujba religioasă, dar şi discursuri ţinute de membri ai acestui cult. Toate manifestările au avut loc în limba maghiară.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara