Pelerinajul Unitarian a numărat peste 700 de participanţi

Desfăşurat sâmbătă în Cetatea Devei, evenimentul a adunat credincioşi maghiari atât din ţară, cât şi din Ungaria, veniţi să îl comemoreze pe fondatorul bisericii unitariene

Peste 700 de credincioşi, adepţi ai Bisericii Unitariene din toată ţara, dar şi din Ungaria au luat parte sâmbătă la cea de-a XVI-a ediţie a Pelerinajului Unitarian care a avut loc la Cetatea Devei. Pelerinii de origine maghiară au venit în număr mare să îl comemoreze pe fondatorul Bisericii Unitariene, Ferenc David care a murit în Cetatea Devei, unde a fost întemniţat pentru convingerile sale religioase.

Comemorare în spiritul libertăţii religiei

Biserica Unitariană ca ramură cea mai radicală a Reformei din secolul al XVI-lea a fost născută aici, în Transilvania. De la Dieta din 1568 este data fundamentală a Bisericii noastre, unde a fost declarată libertatea credinţei şi libertatea toleranţei faţă de ceilalţi. Fondatorul acesteia, primul episcop, Ferenc David a fost condamnat la moarte pentru ideile sale şi a fost închis aici în Cetatea Devei, decedând în 7 noiembrie 1579. În ultimii ani, Organizaţia Naţională de Tineret David Ferenc şi Biserica Unitariană organizează o comemorare în spiritul libertăţii religiei şi toleranţei”, a declarat episcopul Bisericii Unitariene din România, Balint Benczédi Ferenc.Veniţi cu peste 15 autocare şi microbuze, credincioşii de toate vârstele au urcat în cetate atât pe jos, cât şi cu telecabina.

Pelerinii au depus flori, s-au rugat şi au aprins lumânări la mormântul primului episcop al Bisericii Unitariene, după care a urmat slujba religioasă, dar şi discursuri ţinute de membri ai acestui cult. Toate manifestările au avut loc în limba maghiară.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!