-0.8 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Patrimoniu. Singurul vas dacic clasat la categoria Tezaur, în prag de restaurare la Deva

Vasul extrem de rar care se află în custodia muzeului devean de nouă ani urmează să fie adus cât mai aproape de original prin lprocesul de restaurare

 

Primul vas din fier din România clasat la categoria Tezaur cu o vechime de peste 2.000 de ani  se află în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. Piesa de o valoare inestimabilă a fost achiziţionată acum nouă ani de la un locuitor din Costeşti care susţinea că l-a găsit în pădurea din Munţii Orăştiei, dar este posibil să fi fost sustras din capitala Daciei de căutătorii de comori. Studiile de specialitate au relevat că piesa datează din secolul I e.n.  şi a fost manufacturat în atelierele de fierărie din Sarmizegetusa Regia.

Confecţionat din benzi de metal

Vasul are 40 de centimetri înălţime şi este confecţionat din benzi din metal prin procedeul de ciocănire la cald, prinse între ele cu nituri cu floare mare, care îi dau un aspect deosebit, care vor fi puse în valoare în urma procesului de restaurare. Vasul are o spărtură încă din antichitate care a fost cârpită de meşterul fierar, iar în momentul în care a fost abandonat a fost lovit şi astfel artefactul are o bucată lipsă. “Este un vas rar. Din cunoştinţele noastre mai există două astfel de piese păstrate întreg sau fragmentar în ţară. Vasul nostru este aproape întreg iar anul viitor ne şi dorim să îl supunem unui proces de restaurare, deoarece este într-un stadiu de degradare controlabilă. Tocmai datorită rarităţii şi importanţei sale istorice dorim să îl redăm publicului larg”, spune dr. Puiu Ferencz, cercetător ştiinţific la MCDR. Restaurarea va fi efectuată de un specialist renumit din Ungaria care a condus şi lucrările de restaurare a matriţei din bronz, descoperită la Sarmizegetusa Regia.

Restaurare întinsă pe mai multe luni

Procedeul se va desfăşura pe perioada mai multor luni de zile şi va fi destul de costisitor. Deoarece vasul se află într-o stare de oxidare extrem de avansată datorită condiţiilor în care s-a păstrat în solul acid, el va trebui să fie impregnat într-o soluţie care să îi confere rigiditate. Acest proces de absorbţie a soluţiei de rigidizare se face foarte lent, într-un mediu vidat, pe o perioadă de câteva luni. “Abia după aceea se vor putea efectua alte lucrări fizice pe suprafaţa lui pentru refacerea vasului cât mai aproape de forma originală”, mai adaugă dr. Puiu Ferencz. După restaurare unica piesă de acest fel din ţară va fi expusă la MCDR pentru a putea fi vizionată de turiştii care trec pragul instituţiei de cultură.

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/