Parfum de tradiţii păstrate. Mini enciclopedie a folcloriştilor hunedoreni, semnată Marcel Lapteş

Prima lucrare de specialitate care aduce în faţa cititorilor un adevărat inventar al zecilor de folclorişti din judeţ va fi lansată vineri în cadrul Salonului Hunedorean al Cărţii

carte.O nouă carte de specialitate semnată de etnologul Marcel Lapteş va fi lansată la cea de-a XV-a ediţie a Salonului Hunedorean al Cărţii, ce are loc la Deva la sfârşitul acestei săptămâni. “Folcloristica hunedoreană de la începuturi până în prezent” este prima lucrare de acest gen în cadrul literaturii de specialitate din judeţ.

De la primele culegeri, până în prezent

“Este o carte care vrea să inventarieze folcloristica hunedoreană de la primele culegeri ale folclorului din zona noastră şi până în prezent. Prima impresie este cea de sinteză, o retrospectivă a folclorului nostru ca instrument de informare pentru cei care preţuiesc tradiţiile. Din această perspectivă cartea seamănă cu o mică enciclopedie, în care se regăsesc zeci şi zeci de folclorişti”, spune Marcel Lapteş despre noul volum.

În pericol să ne pierdem rădăcinile

Autorul mai crede această sintetizare este necesară mai ales acum când că asistăm la o anumită globalizare a culturii, în care culturile mai multor naţiuni încep să se suprapună şi să interfereze. “Din această cauză suntem în pericol să ne pierdem rădăcinile, mai ales că suntem invadaţi de nişte aspecte ale culturii artificiale cum ar fi Halloween sau Sfântul Valentin, o cultură de consum ce nu se pliază pe nevoile românilor. Cartea pledează pentru păstrarea valorilor şi culturii tradiţionale româneşti”, mai spune Marcel Lapteş. Volumul “Folcloristica hunedoreană de la începuturi până în prezent” va fi lansat oficial vineri la ora 19, la Salonul Hunedorean al Cărţii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!