Parfum de tradiţii păstrate. Mini enciclopedie a folcloriştilor hunedoreni, semnată Marcel Lapteş

Prima lucrare de specialitate care aduce în faţa cititorilor un adevărat inventar al zecilor de folclorişti din judeţ va fi lansată vineri în cadrul Salonului Hunedorean al Cărţii

carte.O nouă carte de specialitate semnată de etnologul Marcel Lapteş va fi lansată la cea de-a XV-a ediţie a Salonului Hunedorean al Cărţii, ce are loc la Deva la sfârşitul acestei săptămâni. “Folcloristica hunedoreană de la începuturi până în prezent” este prima lucrare de acest gen în cadrul literaturii de specialitate din judeţ.

De la primele culegeri, până în prezent

“Este o carte care vrea să inventarieze folcloristica hunedoreană de la primele culegeri ale folclorului din zona noastră şi până în prezent. Prima impresie este cea de sinteză, o retrospectivă a folclorului nostru ca instrument de informare pentru cei care preţuiesc tradiţiile. Din această perspectivă cartea seamănă cu o mică enciclopedie, în care se regăsesc zeci şi zeci de folclorişti”, spune Marcel Lapteş despre noul volum.

În pericol să ne pierdem rădăcinile

Autorul mai crede această sintetizare este necesară mai ales acum când că asistăm la o anumită globalizare a culturii, în care culturile mai multor naţiuni încep să se suprapună şi să interfereze. “Din această cauză suntem în pericol să ne pierdem rădăcinile, mai ales că suntem invadaţi de nişte aspecte ale culturii artificiale cum ar fi Halloween sau Sfântul Valentin, o cultură de consum ce nu se pliază pe nevoile românilor. Cartea pledează pentru păstrarea valorilor şi culturii tradiţionale româneşti”, mai spune Marcel Lapteş. Volumul “Folcloristica hunedoreană de la începuturi până în prezent” va fi lansat oficial vineri la ora 19, la Salonul Hunedorean al Cărţii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva