Parfum de tradiţii păstrate. Mini enciclopedie a folcloriştilor hunedoreni, semnată Marcel Lapteş

Prima lucrare de specialitate care aduce în faţa cititorilor un adevărat inventar al zecilor de folclorişti din judeţ va fi lansată vineri în cadrul Salonului Hunedorean al Cărţii

carte.O nouă carte de specialitate semnată de etnologul Marcel Lapteş va fi lansată la cea de-a XV-a ediţie a Salonului Hunedorean al Cărţii, ce are loc la Deva la sfârşitul acestei săptămâni. “Folcloristica hunedoreană de la începuturi până în prezent” este prima lucrare de acest gen în cadrul literaturii de specialitate din judeţ.

De la primele culegeri, până în prezent

“Este o carte care vrea să inventarieze folcloristica hunedoreană de la primele culegeri ale folclorului din zona noastră şi până în prezent. Prima impresie este cea de sinteză, o retrospectivă a folclorului nostru ca instrument de informare pentru cei care preţuiesc tradiţiile. Din această perspectivă cartea seamănă cu o mică enciclopedie, în care se regăsesc zeci şi zeci de folclorişti”, spune Marcel Lapteş despre noul volum.

În pericol să ne pierdem rădăcinile

Autorul mai crede această sintetizare este necesară mai ales acum când că asistăm la o anumită globalizare a culturii, în care culturile mai multor naţiuni încep să se suprapună şi să interfereze. “Din această cauză suntem în pericol să ne pierdem rădăcinile, mai ales că suntem invadaţi de nişte aspecte ale culturii artificiale cum ar fi Halloween sau Sfântul Valentin, o cultură de consum ce nu se pliază pe nevoile românilor. Cartea pledează pentru păstrarea valorilor şi culturii tradiţionale româneşti”, mai spune Marcel Lapteş. Volumul “Folcloristica hunedoreană de la începuturi până în prezent” va fi lansat oficial vineri la ora 19, la Salonul Hunedorean al Cărţii.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare         16 transportatori rutieri din județul Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă         Percheziţii domiciliare în 4 judeţe şi un prejudiciu de peste 25.000 de lei recuperat de poliţiştii hunedoreni         Tragedia care a cutremurat Hunedoara. Trupul pompierului Dragoș Petru și al fratelui său au fost aduse acasă