Parcul Bejan trasformat în lagună. Se caută vinovaţi pentru pagubele produse. Unul ar putea fi ploaia

192

Din cauza apei în exces scursă de pe vesanţi, bazinul de retenţie din Parcul Bejan s-a umflat, inundând atât partea joasă a spaţiului de recreere, cât şi curtea mai multor case din zonă. Primarul spune că nimeni nu este de vină, decât ploile şi încearcă să oprească albiile pâraielor formate, cu saci de nisip

Partea joasă a Parcului Bejan s-a transformat într-un lac mâlos, după ce apa scursă de pe versanţi s-a adunat şi a dat „pe de lături” dinbazinul de retenţie aflat în incinta locului de recreere. Zonele verzi până zilele trecute pline cu flori erau ieri dimineaţă sub ape, iar albiile pâraielor deja formate continuau să aducă noi debite de apă. Chiar şi jumătate din spaţiul dedicat porcului mistreţ era deja transformat în lac spre mulţumirea grohăitorului.

Cineva trebuie să plătească pagubele”

Dincolo de problemele produse în parc, pe partea cealaltă, apele umflate au trecut pur şi simplu peste digul special creat să le ţină în frâu şi au inundat câteva case. Cele mai mari stricăciuni au fost produse în curtea altelierului lui Dionisie Sas, care supărat că apele i-au inundat proprietatea şi i-au produs daune serioase, căuta un ţap ispăşitor. „Cei de la Apaprod sunt de vină, deoarece au închis supapa de la bazinul colector. Dacă lăsau vana deschisă, apa se scurgea în canalizare şi nu mai erau probleme, nu mai inunda nici parcul, nici pe noi. Până acum nu am mai avut astfel de probleme, pentru că supapa a fost deschisă. Urma să îmi deschid atelierul în câteva zile”, explică omul cu năduf. De asemenea, bărbatul vrea ca digul să fie ridicat cu doi metri, pentru a nu se mai confrunta cu această problemă de câte ori plouă mai mult.

Reţeaua nu face faţă apelor

Ajunşi la faţa locului, reprezentanţii Apaparod susţin să nu pot fi de vină pentru toate torentele curse de pe versanţi spre oraş. „Vana despre care vorbim, controlea debitele de apă pentru reţeaua publică. Reţeaua de canalizare din această zonă, construităînainte de 89, poate prelua o parte din apa pluvială, dar are o limită, nu poate prelua râuri. Dacă lăsam vana deschisă toate străzile de mai jos cum ar fi Pietroasa şi Eminescu, erau acum inundate”, declară directorul Apaprod, Victor Arion. În locul unde acum este parcul, pe vremuri era Valea Bejanului, care aduna apele venite de pe văi şi le duceau direct în Mureş. Acum, apeles-au adunat în mijlocul parcului, au „sărit” digul şi s-au scurs pe străzi.

Se caută soluţii

În mijlocul scandalului ajuns şi primarul Petru Mărginean, care a încercat să îl potolească pe cetăţeanul furios, care voia să aducă câteva basculante cu pământ să consolideze digul bazinului de retenţie, cu mâna lui. Edilul l-a sfătuit pe Dionisie Sas să vină cu o cerere la primărie, în care să îşi expună problema. Dacă digul trebuie înălţat sau consolidat, primăria va face aceste lucrări, după ce se va discuta situaţia cu specialiştii şi proiectanţii. Până atunci, problema este legată de apa adunată în mijlocul Parcului care creşte pe măsură ce plouă. „Pompierii de la ISU şi Apele Române au fost şi ieri aici, dând o mână de ajutor, iar acum trebuie să găsim o soluţie să oprim aceste ape care vin spre oraş. S-au pus deja peste 200 de saci de nisip, astăzi se mai pun 200, să încercăm să blocăm apele care se scurg de pe versanţi, pentru că nu ştim când se mai opresc ploile”, a spus primarul Petru Mărginean. De asemenea, edilul a mai punctat că toate gurile de canalizare din oraş, trebuie delcomatate să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în unele cartiere, la ultimele ploi.

 Mai este o problemă unde este acel lac (la marginea Pădurii Bejan – n.r.) şi unde încercăm să regularizăm albia de pârâu şi să ridicăm groapa, zisă de retenţie, din Parcul Bejan. Pe vremuri aici era o vale deschisă, care prelua toate apele venite de pe versanţi şi le ducea în râul Mureş. Este o investiţie destul de mare, dar până atunci trebuie să curăţăm şi să regularizăm canalizarea”, Petru Mărginean, primarul municipiului Deva

 

 

Comentarii FB

comentarii
8 thoughts on “Parcul Bejan trasformat în lagună. Se caută vinovaţi pentru pagubele produse. Unul ar putea fi ploaia

 1. deveanu

  Un nou cuvant romanesc : LACUNA !
  Draga Luana, se pare ca ai combinat cuvantul LAC si LAGUNA, ceea ce in capul tau a dat LACUNA ?!
  Te rog fa bine si, inainte de a scrie, citeste cate ceva. Orice, numai citeste si, poate, nimeresti si vreun dictionar, ca nu ti-ar strica de loc. Putina cultura fac bine la sanatate … mai ales la cea mintala.
  „E ciudat cat de greu se naste ecoul in capetele goale”, spunea candva S J Lec…

  Reply
  1. gramatik

   Draga deveanu, inainte de a da cu piatra, era bine sa mergi si tu putin la dictionar. Ai fi aflat ca ai LACUNE (pluralul de la LACUNA) mari la vocabularul limbii romane. Auzi, LACUNA, nou cuvant romanesc, hahahahaha! Hai pa !

   Reply
   1. Luana Giuhat

    „Putina cultura fac bine la sanatate … mai ales la cea mintala”…se vede „draga” deaveanule ca esti extrem de cult si inteligent…

    Reply
    1. nefertika

     Qui s’excuse s’accuse!, draga Luana Giuhat… cum ar spune în portugheza telurică din Burundi chinezul Goethe… :)))))

     Reply
    2. nefertika

     Cum domnia ta, ca jurnalist vrednic, ai ținut să-l pui la punct, ironic și superior, pentru o literă lipsă, pe cel ce ți-a atras atenția că ai scris „lacună” în loc de „lagună”, în loc să-i mulțumești, am făcut efortul să citesc textul și să completez observațiile domnului pe care l-ai beștelit. Iată ce /cum scrii dumneata:
     „nimeni nu este de vină, decât ploile şi încearcă să oprească albiile pâraielor formate, cu saci de nisip” – ALBIILE NU POT FI OPRITE, eventual APA CE CURGE PE ELE
     „…continuau să aducă noi debite de apă” – DEBITUL NU POATE FI ADUS, EL ESTE O UNITATE DE MĂSURĂ ce indică VOLUMUL ÎN UNITATEA DE TIMP PRINTR-O SECȚIUNE A ALBIEI
     „…susţin să nu pot fi de vină pentru toate torentele curse” – NU E „să” CI E „că” ȘI, HILAR, DACĂ APAPROD NU E DE VINĂ PENTRU TOATE TORENTELE, ÎNSEAMNĂ CĂ ARE, TOTUȘI, CÂTEVA PE CARE ȘI LE ASUMĂ :)))))
     „În mijlocul scandalului ajuns şi primarul” – CAM ELIPTICĂ PROPOZIȚIA FĂRĂ „a” din perfectul compus ȘI SE ÎNȚELEGE ALTCEVA DESPRE PRIMAR :))))))
     „…voia să aducă câteva basculante cu pământ să consolideze digul … cu mâna lui” – ÎL ȘI VĂD PE PRIMAR LIPIND CU MÂNUȚA LUI CÂTEVA BASCULANTE CU PĂMÂNT :))))
     PLUS: dinbazinul de retenţie, curtea altelierului, reprezentanţii Apaparod, apeles-au adunat… PLUS VIRGULELE CARE SUNT DE-A DREPTUL LIBERTINE, plus exprimarea bolovănoasă… :))))
     Nota bene, toate astea într-un amărât de text micuț. Atenție la bârnă!

     Reply
    3. deveanu

     draga fato,daca se intampla sa scapi o litera la dactilografiere, nu inseamna ca nu stii sa scrii corect… in schimb tu ai gresit clar cu LACUNA, (ai si repetat in text) asa ca mai bine fa-ti „MEA CULPA” si ia dictionarul, in loc sa te ratoiesti la altii…
     Putina modestie nu ar strica nici ea, precum nici putina cultura (vezi, repet ideea).

     Reply
   2. deveanu

    se pare ca ai si tu LACUNE in cultura, pentru ca din context, in titlul cu pricina, singurul sens posibil nu era de „lipsa”, „gol”, etc. ci avea sensul de „lac”, „laguna”, „apa statatoare”, etc., ceea ce ar fi fost o noutate absoluta in limba romana. Dovada este si faptul ca autoarea a corectat imediat LACUNA si a scris – in fine – corect, LAGUNA…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.