„Pădureanca”, păstrătorul folclorului autentic transilvănean

De 22 de ani prezintă cu mândrie tradiţiile populare româneşti prin ţinută, dans şi cântec, peste hotare. Prin participările ansamblului folcloric devean la festivaluri de pe trei continente, tinerii speră să schimbe atitudinea străinilor faţă de România

Unul dintre cele mai longevive şi cunoscute ansambluri folclorice din judeţ este „Pădureanca”, ce activează la Palatul Copiilor din Deva.Înfiinţat în urmă cu 22 ani, de către profesorul Dumitru Lăsconi, directorul instituţiei de cultură, ansamblul este format din elevi cu vârste cuprinse între şase şi 19 ani de la şcolile din municipiu reşedinţă de judeţ.

Invitaţii la festivalurile internaţionale

Încă de la înfiinţarea sa, „Pădureanca”, adevărat păstrător al tradiţiilor populare a participat în fiecare an la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, bucurându-se de aprecieri pozitive. Deoarece ansamblul numără peste 100 de copii împărţiţiţi pe grupe de vârstă şi performanţe, cei care participă la festivaluri sunt tinerii din grupa de avansaţi.Chiar în această perioadă artiştii se pregătesc pentru un periplu european de o lună de zile, timp în care vor participa la cinci festivaluri folclorice în Franţa şi Portugalia. Deşi sunt gazdele Festivalului „Carpatica” ce se defăşoară săptămâna aceasta în judeţ, ansamblul folcloric nu va participa nici la spectacolul programat de organizatori sâmbătăîn Piaţa Unirii din Deva şi nici la încheierea manifestărilor de duminică din Certej, pentru că trebuie să ajungă în Franţa. Înainte de a pleca „ai noştri” în străinătate, România se bucura de o percepţie bună peste hotare. Întotdeauna am fost apreciaţi în toate ţările unde am fost invitaţi. Cu toate acestea, mai ales în Europa am început să simţim o oarecare răceală faţă de noi, când află că suntem români” spune Dumitru Lăsconi.

Vor să îndrepte impresiile greşite despre România

În ciuda acestui fapt ansamblul folcloric devean continuă să fie invitată la festivalurile mari internaţionale anual, bifând participări în Europa, Asia sau America Centrală. „Folclorul nostru românesc este foarte bine perceput, iar cei care ne primesc sunt foarte impresionaţi şi mulţumiţi atât de prestaţiile noastre artistice, cât şi de comportamentul nostru. Prin participarea la festivalurile de renume de peste hotare încercăm cât putem să îndreptăm impresiile nefavorabile ale străinilor despre România şi să le schimbăm poate atitudinea faţă de români”,adaugă directorul Palatului Copiilor din Deva. Străinii în general acordă o mai mare importanţă folclorului autentic deoarece ei sunt în acel stadiu de păstrător al tradiţiei, în timp ce noi deşi încă nu am pierdut tradiţiile poplare cu totul, suntem pe punctul de a le pierde.

De la şase la 19 ani

La ansamblu folcloric „Pădureanca” de la Palatul Copiilor se pot înscrie toţi copiii începând cu vârsta de şase ani, care au aptitudini artistice şi care doresc să deprindă tainele dansului şi culturii populare tradiţionale. Cursurile sunt gratuite, iar profesorii care îi îndrumă pe copii sunt extrem de dedicaţi. „Eu mă voi retrage peste câţiva ani şi atunci vreau să las ansambul pe mâini bune care să ducă mai departe tradiţia” spune profesorul Lăsconi.

Bogăţia tradiţiilor populare, prezentate prin cântecşi dans

Spectacolul prezentat de tinerii artişti care fac parte din Pădureanca” are o durată în de aproape 120 minute cu posibilitatea de a fi prezentat în 2 părţi, cu o mare varietate de costume, cântece şi dansuri. Dansurile (de cuplu, de băieţi, de fete-suite specifice pentru fiecare zonă folclorică a departamentului şi ale altor zone folclorice din ţară) pot fi grupae astfel: suite de brâie pădureneşti (munţii Poiana Ruscăi); suite de Ţarini (Ţara Zarandului—munţii Apuseni); câmpeneşti (câmpie—Valea Mureşului); bănăţene (regiunea Banatului); maramureşene (nordul Transilvaniei—Maramureş); transilvănene (centrul Transilvaniei); făgărăşene (Ţara Făgăraşului şi a Bârsei). Unitatea şi specificul naţional al folclorului românesc, este relevată în mod fericit în diversitatea zonelor folclorice, chiar prin particularităţile individuale ale costumelor, coloritului lor, ritmului şi melodiilor specifice pentru toate regiunile prezentate.

Pe o perioadă de un an, ansamblul „Pădureanca” are atâtea invitaţii la festivaluri internaţionale, încât multe dintre acestea nu le putem onora. Pe de o parte timpul nu ne-ar permite, dar de multe ori apare şi factorul financiar, care ne taie din elan”, profesorul Dumitru Lăsconi

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj