„Pădureanca”, păstrătorul folclorului autentic transilvănean

De 22 de ani prezintă cu mândrie tradiţiile populare româneşti prin ţinută, dans şi cântec, peste hotare. Prin participările ansamblului folcloric devean la festivaluri de pe trei continente, tinerii speră să schimbe atitudinea străinilor faţă de România

Unul dintre cele mai longevive şi cunoscute ansambluri folclorice din judeţ este „Pădureanca”, ce activează la Palatul Copiilor din Deva.Înfiinţat în urmă cu 22 ani, de către profesorul Dumitru Lăsconi, directorul instituţiei de cultură, ansamblul este format din elevi cu vârste cuprinse între şase şi 19 ani de la şcolile din municipiu reşedinţă de judeţ.

Invitaţii la festivalurile internaţionale

Încă de la înfiinţarea sa, „Pădureanca”, adevărat păstrător al tradiţiilor populare a participat în fiecare an la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, bucurându-se de aprecieri pozitive. Deoarece ansamblul numără peste 100 de copii împărţiţiţi pe grupe de vârstă şi performanţe, cei care participă la festivaluri sunt tinerii din grupa de avansaţi.Chiar în această perioadă artiştii se pregătesc pentru un periplu european de o lună de zile, timp în care vor participa la cinci festivaluri folclorice în Franţa şi Portugalia. Deşi sunt gazdele Festivalului „Carpatica” ce se defăşoară săptămâna aceasta în judeţ, ansamblul folcloric nu va participa nici la spectacolul programat de organizatori sâmbătăîn Piaţa Unirii din Deva şi nici la încheierea manifestărilor de duminică din Certej, pentru că trebuie să ajungă în Franţa. Înainte de a pleca „ai noştri” în străinătate, România se bucura de o percepţie bună peste hotare. Întotdeauna am fost apreciaţi în toate ţările unde am fost invitaţi. Cu toate acestea, mai ales în Europa am început să simţim o oarecare răceală faţă de noi, când află că suntem români” spune Dumitru Lăsconi.

Vor să îndrepte impresiile greşite despre România

În ciuda acestui fapt ansamblul folcloric devean continuă să fie invitată la festivalurile mari internaţionale anual, bifând participări în Europa, Asia sau America Centrală. „Folclorul nostru românesc este foarte bine perceput, iar cei care ne primesc sunt foarte impresionaţi şi mulţumiţi atât de prestaţiile noastre artistice, cât şi de comportamentul nostru. Prin participarea la festivalurile de renume de peste hotare încercăm cât putem să îndreptăm impresiile nefavorabile ale străinilor despre România şi să le schimbăm poate atitudinea faţă de români”,adaugă directorul Palatului Copiilor din Deva. Străinii în general acordă o mai mare importanţă folclorului autentic deoarece ei sunt în acel stadiu de păstrător al tradiţiei, în timp ce noi deşi încă nu am pierdut tradiţiile poplare cu totul, suntem pe punctul de a le pierde.

De la şase la 19 ani

La ansamblu folcloric „Pădureanca” de la Palatul Copiilor se pot înscrie toţi copiii începând cu vârsta de şase ani, care au aptitudini artistice şi care doresc să deprindă tainele dansului şi culturii populare tradiţionale. Cursurile sunt gratuite, iar profesorii care îi îndrumă pe copii sunt extrem de dedicaţi. „Eu mă voi retrage peste câţiva ani şi atunci vreau să las ansambul pe mâini bune care să ducă mai departe tradiţia” spune profesorul Lăsconi.

Bogăţia tradiţiilor populare, prezentate prin cântecşi dans

Spectacolul prezentat de tinerii artişti care fac parte din Pădureanca” are o durată în de aproape 120 minute cu posibilitatea de a fi prezentat în 2 părţi, cu o mare varietate de costume, cântece şi dansuri. Dansurile (de cuplu, de băieţi, de fete-suite specifice pentru fiecare zonă folclorică a departamentului şi ale altor zone folclorice din ţară) pot fi grupae astfel: suite de brâie pădureneşti (munţii Poiana Ruscăi); suite de Ţarini (Ţara Zarandului—munţii Apuseni); câmpeneşti (câmpie—Valea Mureşului); bănăţene (regiunea Banatului); maramureşene (nordul Transilvaniei—Maramureş); transilvănene (centrul Transilvaniei); făgărăşene (Ţara Făgăraşului şi a Bârsei). Unitatea şi specificul naţional al folclorului românesc, este relevată în mod fericit în diversitatea zonelor folclorice, chiar prin particularităţile individuale ale costumelor, coloritului lor, ritmului şi melodiilor specifice pentru toate regiunile prezentate.

Pe o perioadă de un an, ansamblul „Pădureanca” are atâtea invitaţii la festivaluri internaţionale, încât multe dintre acestea nu le putem onora. Pe de o parte timpul nu ne-ar permite, dar de multe ori apare şi factorul financiar, care ne taie din elan”, profesorul Dumitru Lăsconi

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit la hramul Mănăstirii Prislop         Despre plecarea pe drumul fără întoarcere a Mariei Toma Damşa         Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3