Oile din Petrila roţăie iarbă de miliarde, iar ciobanii cer facilităţi

Ciobanii din Petrila cer clemenţă din partea administraţiei publice pentru păşunile licitate, astfel încât să poată achita prevederile contarctului de închiriere. Sumele sunt exorbitante, iar oile din Petrila au ajuns să pască iarbă de miliarde.

turmaContractul încheiat de ciobanii care îşi duc oile la păscut pe păşunile alpine prevede plata unei sume de 30% din valoarea totală înainte de a urca cu oile la munte, pentru ca diferenţa să fie achitată până la finele anului. Numai că suma este imensă în unele cazuri, acolo unde terenurile sunt mari, iar cei mai mulţi crescători de animale se bazează pe subvenţiile generoase achitate de APIA, dar care nu vin în prima parte a anului. Aşa că, unii dintre ei au cerut clemenţă de la Primăria Petrila sau, mai precis să achite sumele către bugetul local pe măsură ce intră tranşele subvenţiei de la APIA.

Problemele au apărut după licitaţia defsăşurată anul tercut pentru păşunile alpine. Lupta a fost atât de aprigă încât preţul terenurilor a crescut extrem de mult, ajungând chiar și la 3000 de lei pe un hectar. Astfel,  pășunea Dobraia, cu o suprafață de 254 de hectare, a fost concesionată pentru suma de 1.860 de lei pe hectar. Pentru pășunea din Frunți, cu o suprafaţă de 117 hectare, s-a oferit 2.100 de lei pe hectare, în timp ce pentru o altă pşune din zona Plai, cu o suprafaţă de 49 de hectare licitaţia a ajuns la 205 lei pe hectar. De asemenea, pășunea Buha a fost câştigată la preţul de  2.200 de lei pe hectar.

Avansul care îi blochează

Aşa se face că oamenii se vâd acum în imposibilitatea de a-şi respecta clauzele din contarctul de concesiune privind avansul de 30%. Unul dintre ciobanii din zona Petrilei ar trebui să achite doar ca avans 70.000 de lei, valoarea anuală a contarctului fiind de peste 200.000 de lei, în condiţiile în care pentru un singur hectar redevenţa este de 2.100 de lei. Aşa că, a cerut aleşilor locali să poată plăti întreaga sumă la finalul anului calendaristic. „Practic, ar trebui modificată clauza contractului de închiriere, de fapt la toate contractele de închiriere. Înainte de a urca cu oile la munte, trebuie să plătească 30%, dar în timpul verii au nevoie de bani pentrua curăţa păşunea, aşa că solicită ca aceşti bani să se plăteacsă atunci când intră cele două tranşe de la APIA”,a explicat Toma Vărgatu, secretarul Primăriei Petrila. Cel mai greu le este crescătorilor de animale care au licitat pentru păşunile aflate pe suprafeţe întinse şi care ar avea mare nevoie de clemenţă pentru a nu-şi îngropa afacerile.

Pentru a veni în sprijinul tuturor oierilor, dar mai ales a celor care au contracte extrem de mari de onorat, aleşii locali se gândesc să întocmească un proiect de hotărâre de consiliu prin care să se rezolve doleanţa acestora privind plata redevenţei doar la final de an.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit