DE JOI. Noul Cod Rutier îi tranformă pe şoferi în tractorişti

Dacă până acum cei care conduceau tractoare pe drumuri publice trebuiau să deţină un permis special pentru acest mijloc de transport, începând de joi toţi şoferii care au categoriile B, BE, C au „dezlegare” la condus tractorul. Schimbarea provoacă bucurie mare printre şoferii “netractorişti” din mediul rural care de acum nu mai sunt nevoiţi să conducă tractorul “la risc” de la tarla spre casă.

Posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE vor avea dreptul începând de mâine să conducă vehicule din categoria Tr (tractor) pe drumurile publice. Modificarea face parte din Codul Rutier care va intra în vigoare joi,conform noilor dispoziţii introduse prin HG nr. 480/2013, care au fost publicate în Monitorul Oficial în 24 iulie.

Şoferitul de tractor “pe şest” devine istorie

Bucurie mare printre şoferii din mediul rural acolo unde tractorul este un vehicul extrem de util la munca câmpului. „Este foarte bună această prevedere deoarece oamenii au nevoie când merg la câmp să circule încolo şi încoace cu recolta, să o transporte. Este foarte bine pentru cei din mediul rural”, spune Gheorghe Ivan (foto sus), fost inginer agricol, stabilit în satul Brănişca. Chiar şi tinerii şoferi posesori de permise categoria B, spun că este un lucru benefic pentru cei care deţin terenuri. „Să le dea Dumnezeu sănătate celor care au introdus prevederea asta în noul Cod Rutier. Avem culturi şi până acum mai conduceam tractorul pe drumurile publice, chiar şi fără permis, pentru că nu aveam încotro”, spune unul dintre tineri. Chiar şi conducătorii auto profesionişti sunt în asentimentul consătenilor. „Acum orice şofer de autoturism poate conduce tractorul, ceea ce este folositor pentru cei care deţin altă categorie de transport, nu neapărat de Tr”, spune şi Dumitru Şupană (foto jos). La Primăria Brănişca sunt luate în evidenţă un număr de 120 de tractoare. “Până acum era interzis ca posesorii permiselor de conducere de orice fel de categorie să conducă tractoare. Pentru tractor era un permis de conducere special”, spune subcomisar Florin Tat, şeful Biroului Drum Naţional şi European al judeţului Hunedoara.

Pedepse pentru traversări pe bicicletă

Printre noile prevederi ale Codului Rutier, reprezentantul Poliţiei Rutiere Hunedoara specifică că se mai găseşte o interdicţie aplicată bicicliştilor şi şoferilor ce se deplasează pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 şi A (biciclete, motociclete, motorete, mopede). Aceştia nu mai au voie să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor. Totodată, este interzis şi transportul persoanelor în stare de ebrietate pe autovehicule pe astfel de autovehicule, precum şi în cabina sau caroseria autoturismului destinat transportului de mărfuri. O noutate apreciată de viitorii şoferi este şi valabilitatea extinsă la un an de zile a cursului de pregătire teoretică şi practică pentru susţinerea examenului de permis de conducere.

Masa maximă autorizată a tractorului, în funcţie de categoria permisului de conducere

Conform noului act normativ posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE, vor avea dreptul să conducă vehicule din categoria Tr astfel:

categoria B – cu masă maximă autorizată de până la 3.500 kg, plus o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg;

categoria BE – cu masă maximă autorizată de până la 3.500 kg, plus o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 3.500 kg;

categoria C – cu masă maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, plus o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg;

categoria CE – cu masă maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică decât greutatea maximă a tractorului.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el