“Noaptea Muzeelor” a adus la Deva sute de turişti din tot judeţul

Întâmpinaţi de cavaleri, domniţe, daci, scutieri sau arcaşi, turiştii care au trecut pragul muzeului devean sâmbătă seara, au intrat într-o lume de basm. Surprizele pregătite de organizatori s-au ţinut lanţ spre bucuria copiilor, dar şi a adulţilor

Luminat ca ziua şi plin de vizitatori de toate vârstele. Sute de hunedoreni din toate colţurile judeţului au venit în noaptea de sâmbătă spre duminică să petreacă “Noaptea Muzeelor” la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. Deschiderea festivă a fost marcată cu trei salve de tun, după care cavalerii medievali, domniţele, vajnicii daci, curajoşi scutieri şi arcaşii s-au încolonat şi au mărşăluit până în centrul oraşului, pentru a anunţa evenimentul.

Muzeul a prins viaţă

Deşi vremea nu a fost prea generoasă şi toată după amiaza a plouat, organizatorii s-au pregătit şi pentru această eventualitate.“De Noaptea Muzeelor am pregătit un program foarte complex. Din nefericire vremea nu ţine cu noi, iar majoritatea activităţilor urmau să se desfăşoare în aer liber. Vom trece la planul B, şi ne vom muta în interiorul muzeului. La etaj am pregătit o groapă cu nisip, în care copiii care vor avea curiozitatea să sape, vor putea descoperi o mulţime de cioburi. În acest fel, cei mici se vor simţi ca nişte mici arheologi. Partenerii noştri au pregătit o grămadă de activităţi interactive cu publicul. Manifestările se vor încheia târziu în noapte cu grupul “Syncreto”, care va prezenta un program superb de balet şi muzică contemporană”, a declarat Gina Boda, reprezentant Relaţii cu Presa la MCDR.

Activităţi interactive cu publicul

Imediat ce porţile muzeului s-au deschis pentru vizitatori, copiii au intrat în altă lume, privind exponatele.  Pe lângă turul gratuit al expoziţiilor din interiorul Palatului Magna Curia şi al Lapidariumului, turiştii au avut posibilitatea să urmărească lupte şi ritualuri medievale, să înveţe să tragă cu arcul, să încerce jocurile romane sau să participe la atelierele de olărit sau prelucrarea osului. “Un eveniment plin de surprize pentru toţi participanţii din această seară, care vor putea urmări interactiv cavalerii şi domniţele. Cavalerii cu luptele lor, ritualurile lor, alături de domniţele care vor dansa dansuri medievale. Avem parteneri dacii, care alături de arcaşi care vor prezenta un mic spectacol legat de tirul cu arcul”, a spus Cristian Stan, preşedintele Asociaţiei “Castelul din Carpaţi”, unul dintre partenerii muzeului la acest eveniment.

Spectacol incendiar

Imediat după ce s-a lăsat întunericul, vizitatorii au fost invitaţi la un spectacol incendiar. Trupa Sirius din Bistriţa, a ţinut asistenţa cu sufletul la gură, în timp ce tinerii artişti jonglau la propriu cu focul. Ropotele de aplauze s-au mutat din curtea platului, în sala Şemineului, imediat ce grupul “Syncreto” a păşit în lumina reflectoarelor. În timp ce unii dintre turişti urmăreau spectacolul care durat mai bine de două ore, alţii au continuat să viziteze expoziţiile muzeului, până târziu în noapte.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara