“Noaptea Muzeelor” a adus la Deva sute de turişti din tot judeţul

Întâmpinaţi de cavaleri, domniţe, daci, scutieri sau arcaşi, turiştii care au trecut pragul muzeului devean sâmbătă seara, au intrat într-o lume de basm. Surprizele pregătite de organizatori s-au ţinut lanţ spre bucuria copiilor, dar şi a adulţilor

Luminat ca ziua şi plin de vizitatori de toate vârstele. Sute de hunedoreni din toate colţurile judeţului au venit în noaptea de sâmbătă spre duminică să petreacă “Noaptea Muzeelor” la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. Deschiderea festivă a fost marcată cu trei salve de tun, după care cavalerii medievali, domniţele, vajnicii daci, curajoşi scutieri şi arcaşii s-au încolonat şi au mărşăluit până în centrul oraşului, pentru a anunţa evenimentul.

Muzeul a prins viaţă

Deşi vremea nu a fost prea generoasă şi toată după amiaza a plouat, organizatorii s-au pregătit şi pentru această eventualitate.“De Noaptea Muzeelor am pregătit un program foarte complex. Din nefericire vremea nu ţine cu noi, iar majoritatea activităţilor urmau să se desfăşoare în aer liber. Vom trece la planul B, şi ne vom muta în interiorul muzeului. La etaj am pregătit o groapă cu nisip, în care copiii care vor avea curiozitatea să sape, vor putea descoperi o mulţime de cioburi. În acest fel, cei mici se vor simţi ca nişte mici arheologi. Partenerii noştri au pregătit o grămadă de activităţi interactive cu publicul. Manifestările se vor încheia târziu în noapte cu grupul “Syncreto”, care va prezenta un program superb de balet şi muzică contemporană”, a declarat Gina Boda, reprezentant Relaţii cu Presa la MCDR.

Activităţi interactive cu publicul

Imediat ce porţile muzeului s-au deschis pentru vizitatori, copiii au intrat în altă lume, privind exponatele.  Pe lângă turul gratuit al expoziţiilor din interiorul Palatului Magna Curia şi al Lapidariumului, turiştii au avut posibilitatea să urmărească lupte şi ritualuri medievale, să înveţe să tragă cu arcul, să încerce jocurile romane sau să participe la atelierele de olărit sau prelucrarea osului. “Un eveniment plin de surprize pentru toţi participanţii din această seară, care vor putea urmări interactiv cavalerii şi domniţele. Cavalerii cu luptele lor, ritualurile lor, alături de domniţele care vor dansa dansuri medievale. Avem parteneri dacii, care alături de arcaşi care vor prezenta un mic spectacol legat de tirul cu arcul”, a spus Cristian Stan, preşedintele Asociaţiei “Castelul din Carpaţi”, unul dintre partenerii muzeului la acest eveniment.

Spectacol incendiar

Imediat după ce s-a lăsat întunericul, vizitatorii au fost invitaţi la un spectacol incendiar. Trupa Sirius din Bistriţa, a ţinut asistenţa cu sufletul la gură, în timp ce tinerii artişti jonglau la propriu cu focul. Ropotele de aplauze s-au mutat din curtea platului, în sala Şemineului, imediat ce grupul “Syncreto” a păşit în lumina reflectoarelor. În timp ce unii dintre turişti urmăreau spectacolul care durat mai bine de două ore, alţii au continuat să viziteze expoziţiile muzeului, până târziu în noapte.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara