Nici creşă, dar nici grădiniţă. Preşcolarii din Petroşani se vor înghesui şi anul acesta în aceleaşi grădiniţe

În timp ce administraţia publică din Petroşani caută un nou constructor pentru grădiniţa începută de una dintre firmele miliardarului Alin Simota şi lăsată fără finalitate, nici proiectul de construcţie a creşelor nu va mai continua. De vină este lipsa fiannţării, spun oficialii Primăriei Petroşani.

 

gradiMămicile care vor să se întoarcă mai repede la lucru vor avea nevoie de sprijinul familiei sau de o bonă.  Proiectul de construcire a două creşe pe raza municipiului Petroşani rămâne în continuare la faza de intenţie, pentru că despre finanţare nu se mai vorbeşte nimic. „Creşa era pe programul guvernamental şi nu mai ştim nimic de finanţare. Nu mai vorbeşte nimeni de acest proiect. Noi am avut în intebţie să construim două creşe, ina în cartierul Dimitrov şi una la Grădiniţa Spiru Haret. Există terenul necesar, dar nu putem finanţa noi amenajarea lor, pentru că nu dispunem de aceste fonduri”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. În judeţul Hunedoara, ar fi urmat să fie construite 11 creşe, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).  Localităţile vizate, pe baza solicitărilor venite de la primării, au fost Hunedoara, Deva, Orăştie, Călan, Simeria, Haţeg, Petrila, Petroşani, Lupeni, Vulcan şi Uricani. În 2011, la lansarea programului, MDRT a anunţat că 29,2 milioane de lei este valoarea estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la creşele şi grădiniţele din judeţele Hunedoara şi Timiş, însă între timp nu s-a mai făcut niciun pas înainte. Municipiul Petroşani nu mai are nicio creşă de ani de zile, deşi solicitări există suficiente.

“Grădiniţa lui Simota”, situaţie incertă

Nici lucrările la grădiniţa situată vis-a – vis de Primăria Petroşani nu vor continua prea curând. Execuţia proiectului a  fost câştigată de una dintre firmele miliardarului Alin Simota, dar societatea a intrat în faliment. Şi, în consecinţă, contractul a fost reziliat, urmând să fie găsit un alt constructor. “A fost înştiinţat lichidatorul societăţii în vederea rezilierii contractului. Proiectantul lucrării va face o evaluare a lucrărilor executate precum şi a celor rămase de executat şi să fie demnarată o nopuă procedură de licitaţie pentru găsirea unui nou constructor”, a explicat viceprimarul Petroşaniului, Dorina Niţă.

Până în prezent, grădiniţa a înghiţit circa 12,5 miliarde de lei vechi şi există suspiciuni că s-ar fi plătit şi lucrpri ce urmau să fie executate, dar care nu au mai fost niciodată realizate.  De execuţia lucrării s-a ocupat SC Simar SRL, firmă controlată de omul de afaceri Alin Simota, care a câştigat licitaţia organizată în anul 2007.   Valoarea de adjudecare a fost de puţin peste 1,5 milioane de lei, iar grădiniţa trebuia finalizată după 14 luni de la demararea construcţiei, respectiv 30.12.2008, însă în 6 ani lucrurile s-au schimbat. Constructorul calcula că ar mai fi nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru ca imobilul să fie predat la cheie, pentru că între timp costurile au crescut, majorarea fiind determinată de indicele de inflaţie, creşterea costurilor al combustibili, a salariilor, etc..

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
„HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg