Nici creşă, dar nici grădiniţă. Preşcolarii din Petroşani se vor înghesui şi anul acesta în aceleaşi grădiniţe

În timp ce administraţia publică din Petroşani caută un nou constructor pentru grădiniţa începută de una dintre firmele miliardarului Alin Simota şi lăsată fără finalitate, nici proiectul de construcţie a creşelor nu va mai continua. De vină este lipsa fiannţării, spun oficialii Primăriei Petroşani.

 

gradiMămicile care vor să se întoarcă mai repede la lucru vor avea nevoie de sprijinul familiei sau de o bonă.  Proiectul de construcire a două creşe pe raza municipiului Petroşani rămâne în continuare la faza de intenţie, pentru că despre finanţare nu se mai vorbeşte nimic. „Creşa era pe programul guvernamental şi nu mai ştim nimic de finanţare. Nu mai vorbeşte nimeni de acest proiect. Noi am avut în intebţie să construim două creşe, ina în cartierul Dimitrov şi una la Grădiniţa Spiru Haret. Există terenul necesar, dar nu putem finanţa noi amenajarea lor, pentru că nu dispunem de aceste fonduri”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. În judeţul Hunedoara, ar fi urmat să fie construite 11 creşe, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).  Localităţile vizate, pe baza solicitărilor venite de la primării, au fost Hunedoara, Deva, Orăştie, Călan, Simeria, Haţeg, Petrila, Petroşani, Lupeni, Vulcan şi Uricani. În 2011, la lansarea programului, MDRT a anunţat că 29,2 milioane de lei este valoarea estimată pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la creşele şi grădiniţele din judeţele Hunedoara şi Timiş, însă între timp nu s-a mai făcut niciun pas înainte. Municipiul Petroşani nu mai are nicio creşă de ani de zile, deşi solicitări există suficiente.

“Grădiniţa lui Simota”, situaţie incertă

Nici lucrările la grădiniţa situată vis-a – vis de Primăria Petroşani nu vor continua prea curând. Execuţia proiectului a  fost câştigată de una dintre firmele miliardarului Alin Simota, dar societatea a intrat în faliment. Şi, în consecinţă, contractul a fost reziliat, urmând să fie găsit un alt constructor. “A fost înştiinţat lichidatorul societăţii în vederea rezilierii contractului. Proiectantul lucrării va face o evaluare a lucrărilor executate precum şi a celor rămase de executat şi să fie demnarată o nopuă procedură de licitaţie pentru găsirea unui nou constructor”, a explicat viceprimarul Petroşaniului, Dorina Niţă.

Până în prezent, grădiniţa a înghiţit circa 12,5 miliarde de lei vechi şi există suspiciuni că s-ar fi plătit şi lucrpri ce urmau să fie executate, dar care nu au mai fost niciodată realizate.  De execuţia lucrării s-a ocupat SC Simar SRL, firmă controlată de omul de afaceri Alin Simota, care a câştigat licitaţia organizată în anul 2007.   Valoarea de adjudecare a fost de puţin peste 1,5 milioane de lei, iar grădiniţa trebuia finalizată după 14 luni de la demararea construcţiei, respectiv 30.12.2008, însă în 6 ani lucrurile s-au schimbat. Constructorul calcula că ar mai fi nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru ca imobilul să fie predat la cheie, pentru că între timp costurile au crescut, majorarea fiind determinată de indicele de inflaţie, creşterea costurilor al combustibili, a salariilor, etc..

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu