Muncitorii “la negru” preferaţi de zeci de patroni hunedoreni

Peste 40 de firme din judeţul Hunedoara au fost depistate numai în acest an cu forţă de muncă plătită „la negru”. Patronii firmelor respective au încercat să eludeze legea, pentru a nu plăti contribuţiile la bugetul de stat.

 

muncitoriÎn ciuda controalelor numeroase efectuate de inspectorii de muncă, sunt încă destui oameni de afaceri care preferă să lucreze cu muncitori angajaţi la negru, adică fără nicio formă legală. Numai în acest an, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au descoperit  de societăţi comerciale care foloseau forţă de muncă “la negru”. În total, vorbim despre mai mult de 100 de persoane nedeclarate, pentru care angajatorii nu plăteau niciun leu contribuţie la bugetul de stat tocmai pentru că aceste persoane nu figurau ca fiind angajate. În patru dintre cazurile descoperite, administratorii societăţilor respective s-au ales cu denunţuri penale, în condiţiile în care aveau mai mult de cinci angajaţi fără forme legale. Astfel, SC Spar Business Ideas Provider Grup SRL Bucureşti, Punct de lucru Deva a fost prinsă cu 20 de persoane fără forme legale, SC Mini Maxi 2005 SRL Dobra avea 8 persoane, SC Teo Company Com SRL Brănişca –9 persoane, iar SC  Pioneer Trade SRL Bucureşti 9 persoane. Pentru celelalte cazuri, unde au fost maximum trei persoane găsite fără forme legale au fost aplicate amenzi contravenţionale.

Potrivit legislaţiei în vigoare, constituie contravenţie primirea la munca a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, tot contravenţie este prestarea muncii de către o persoana fără încheierea unui contract individual de muncă, faptă sancţionată cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. În schimb, constituie infracţiune şi se sanctionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă primirea la munca a mai mult de 5 persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă.

Şi anul trecut a plouat cu amenzi, iar reprezentanţii ITM Hunedoara au tăiat în carne vie. Potrivit datelor oficiale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, din totalul firmelor verificate, 151 foloseau forţă de muncă la negru. Iar în 18 dintre cazuri au fost depuse denunţuri penale la Parchet, deoarece au fost depistate cu mai mult de cinci angajaţi care lucrau fără documente legale.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500         Primarul Marcel Goia face apel la localnici pentru a ține o zi de post și rugăciune         MINISTERUL SĂNĂTĂŢII. Patru spitale suport pentru judeţul Hunedoara         Alți doi pacienți decedați în spitalele hunedorene aveau și Covid 19         NIMIC DESPRE COVID. Traseu pentru biciclişti, cu fonduri europene la Deva         ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România         Preot din Deva diagnosticat cu coronavirus. Mesajul de speranță transmis pe Facebook         Polițist despre oamenii prinși noaptea pe străzile Călanului: „Ne-au plecat valorile pe stradă după ora 22”         Situație detensionată la Secția ATI a Spitalului din Orăștie, unde cadrele medicale au demisionat         Conflict între prefect și șefii CJ Hunedoara pe tema crizei de la Spitalul Județean Deva         Încă doi pacienți care au murit în spitalele din județ au fost diagnosticați cu Covid 19         Încă un deces al unui pacient din Hunedoara, diagnosticat cu afecțiuni grave, dar și cu coronavirus         Primăria Hunedoara anunță că va primi ajutor din China împotriva coronavirusului         Spitalul din Orăştie a rămas fără personal ATI. Dr. Lorena Ehim: “Suntem trimişi la moarte, carne aruncată în cuşca leilor”         Demisii la Secția ATI din Orăștie         Managerul Spitalului județean Deva a fost suspendat din funcție