26.7 C
Deva
luni, aprilie 15, 2024

Moţii şi-au sărbătorit eroii, duminică, la Dupăpiatră

Peste 6.000 de români din mai multe judeţe ale ţării s-au întâlnit cu istoria la Dupăpiatră.

Sărbătoarea, organizată anual, în prima duminică din luna iulie, s-a aflat anul acesta la cea de-a 42-a ediţie

DSC_0338

Moţii s-au întâlnit cu propria istorie la Dupăpiatră, în comuna Buceş, sărbătorind 165 de ani de la evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, în amintirea cărora, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o cruce – în numele moţilor care au luptat şi au biruit armata maghiară, sub conducerea lui Avram Iancu.

Crăişorul Munţilor” este un simbol pentru românii din Transilvania. Sărbătoarea de la Dupăpiatră a început sâmbătă, cu discotecă în aer liber, foc de tabără şi un spectacol pirotehnic.

Duminică, manifestările au debutat cu o depunere de coroane la Crucea Iancului, urmată de un ceremonial religios şi militar.

La evenimentul care a devenit deja o tradiţie pentru hunedoreni au fost prezenţi locuitori din mai multe judeţe ale ţării, alături de oficialităţi locale şi judeţele, reprezentanţi ai unor asociaţii care poartă numele „Crăişorului”, oameni politici şi feţe bisericeşti.

Cel mai gustat moment

Atracţia principală a manifestărilor a fost un exerciţiu militar care a ţinut publicul cu sufletul la gură – o „confruntare” armată între militari ai Batalionului 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” din Brad şi câţiva „inamici”, cu toate ingredientele necesare unei bătălii, de la TAB-uri până la împuşcături şi prizonieri. Exerciţiul a rememorat evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când moţii conduşi de „Crăişorul Munţilor” au învins trupele maghiare conduse de maiorul Hatvany, care se retrăgeau din zona Abrud intenţionând să ajungă la Brad.

Vitejia moţilor a fost evocată şi pe scena sărbătorii, în mesajele oficialităţilor, istoricilor şi reprezentantului Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Miron Pârva.

Din programul „Întâlnirii moţilor cu istoria” nu a lipsit spectacolul folcloric care a adus în faţa celor prezenţi ansambluri şi interpreţi cunoscuţi, din judeţ şi din ţară, ce au i-au îndemnat la joc pe moţii care vin în fiecare an la Dupăpiatră.

Mititeii şi berea, dar şi tarabele cu tot soiul de mărfuri – de la obiecte din lemn şi ceramică, până la îmbrăcăminte, piese de mobilier şi dulciuri – au animat atmosfera celei de-a 42-a ediţii a sărbătorii, care este importantă nu doar pentru locuitorii comunei Buceş, ci şi pentru întreaga zonă a Zarandului.

 

–––––––––––––––––––––

primar bucesSărbătoarea de la Dupăpiatră trezeşte în fiecare român sentimentul patriotismului adevărat. Anul acesta, a venit la eveniment mai multă lume ca de obicei. Tineretul s-a adunat la Cheia încă de sâmbătă – la discoteca în aer liber, la focul de tabără şi la spectacolul de artificii”

Traian Achim Mărcuş, primarul comunei Buceş

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/