Minune. Cardurile de sănătate au devenit operaţionale

Timp de trei luni, acestea se vor utiliza în paralel cu adeverinţele, însă după data de 1 mai, cardurile vor deveni principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat

MAI N card

În judeţul Hunedoara, distribuirea cardurilor a început în luna septembrie a anului trecut, iar până la ora actuală, peste 90% dintre asiguraţi au intrat în posesia acestora.

Aproape 20.000 de „plasticuri” îşi aşteaptă stăpânii

Având în vedere faptul că mai există persoane care nu au primit  cardurile de sănătate, timp de trei luni, acestea pot fi folosite în paralel cu adeverinţele de asigurat. După expirarea acestui termen, adică după data de 1 mai, cardurile vor deveni principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat, mai exact vor deveni obligatorii.

„La nivelul judeţului Hunedoara au fost distribuite, până la această dată, 302.392 de carduri. Dintre acestea, 19.600 au fost redistribuite de Poşta Română către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, după ce persoanele în cauză nu au fost găsite la domiciliu. Aceştia îşi vor putea ridica cardurile de sănătate de la sediul nostru timp de cinci ani. 1.000 de asiguraţi  dintre aceştia au fost deja să îşi ridice cardurile. Mai puţin de 10% dintre asigurtaţi nu au primit deloc cardurile de sănătate, însă aceştia vor intra în posesia lor pe parcursul acestei luni”, a declarat Ovidiu Bândea, şef serviciu în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara.

Refuzuri pe motive religioase

După data de întâi mai, persoanele care nu vor avea asupra lor cardul de asigurat în momentul în care se vor prezenta în cabinetele medicilor, vor fi nevoiţi să plătească serviciile medicale din propriile buzunare. Există totuşi şi excepţii şi aici este vorba despre cei care pur şi simplu refuză să ridice şi să folosească cardurile de sănătate, în special din motive religioase.

„Într-adevăr există persoane care, din diferite motive, în special religioase, refuză să folosească aceste carduri, deşi sunt asiguraţi în sistemul medical. Pentru această categorie s-a găsit soluţia acordării unor adeverinţe de asigurat, care vor avea o valabilitate de trei luni, în codiţiile în care persoanele în cauză vor depune la CJAS cardul naţional de asigurat, însoţit de o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte motivul pentru care refuză să folosească cardul”, a adăugat Ovidiu Bândea.

Control asupra banilor

Potrivit informaţiilor furnizate de către CJAS Hunedoara, aproximativ 90% dintre medicii de familie au achiziţionat  deja cititoarele de carduri, restul urmând să îşi doteze cabinetele cu aceste aparate în următoarele trei luni. Totuşi, acest sistem modern nu va aduce niciun beneficiu medicilor sau asiguraţilor.„În mod real, cardurile nu vor ajuta nici medicul şi nici pacientul, însă vor veni în sprijinul sistemul de sănătate pentru un control mult mai riguros al banilor cheltuiţi pentru plata serviciilor medicale”, a spus Gabriela Maracu, medic de familie.Validarea cardului de sănătate se va face odată cu prima vizită la un furnizor de servicii medicale, indiferent că este vorba despre un cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu sau laborator. În situaţiile de  urgenţă medico-chirurgicala, serviciile medicale vor fi asigurate fără a fi necesar cardul de sănătate. (Ekaterina Bakai)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic