Minune. Cardurile de sănătate au devenit operaţionale

Timp de trei luni, acestea se vor utiliza în paralel cu adeverinţele, însă după data de 1 mai, cardurile vor deveni principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat

MAI N card

În judeţul Hunedoara, distribuirea cardurilor a început în luna septembrie a anului trecut, iar până la ora actuală, peste 90% dintre asiguraţi au intrat în posesia acestora.

Aproape 20.000 de „plasticuri” îşi aşteaptă stăpânii

Având în vedere faptul că mai există persoane care nu au primit  cardurile de sănătate, timp de trei luni, acestea pot fi folosite în paralel cu adeverinţele de asigurat. După expirarea acestui termen, adică după data de 1 mai, cardurile vor deveni principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat, mai exact vor deveni obligatorii.

„La nivelul judeţului Hunedoara au fost distribuite, până la această dată, 302.392 de carduri. Dintre acestea, 19.600 au fost redistribuite de Poşta Română către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, după ce persoanele în cauză nu au fost găsite la domiciliu. Aceştia îşi vor putea ridica cardurile de sănătate de la sediul nostru timp de cinci ani. 1.000 de asiguraţi  dintre aceştia au fost deja să îşi ridice cardurile. Mai puţin de 10% dintre asigurtaţi nu au primit deloc cardurile de sănătate, însă aceştia vor intra în posesia lor pe parcursul acestei luni”, a declarat Ovidiu Bândea, şef serviciu în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara.

Refuzuri pe motive religioase

După data de întâi mai, persoanele care nu vor avea asupra lor cardul de asigurat în momentul în care se vor prezenta în cabinetele medicilor, vor fi nevoiţi să plătească serviciile medicale din propriile buzunare. Există totuşi şi excepţii şi aici este vorba despre cei care pur şi simplu refuză să ridice şi să folosească cardurile de sănătate, în special din motive religioase.

„Într-adevăr există persoane care, din diferite motive, în special religioase, refuză să folosească aceste carduri, deşi sunt asiguraţi în sistemul medical. Pentru această categorie s-a găsit soluţia acordării unor adeverinţe de asigurat, care vor avea o valabilitate de trei luni, în codiţiile în care persoanele în cauză vor depune la CJAS cardul naţional de asigurat, însoţit de o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte motivul pentru care refuză să folosească cardul”, a adăugat Ovidiu Bândea.

Control asupra banilor

Potrivit informaţiilor furnizate de către CJAS Hunedoara, aproximativ 90% dintre medicii de familie au achiziţionat  deja cititoarele de carduri, restul urmând să îşi doteze cabinetele cu aceste aparate în următoarele trei luni. Totuşi, acest sistem modern nu va aduce niciun beneficiu medicilor sau asiguraţilor.„În mod real, cardurile nu vor ajuta nici medicul şi nici pacientul, însă vor veni în sprijinul sistemul de sănătate pentru un control mult mai riguros al banilor cheltuiţi pentru plata serviciilor medicale”, a spus Gabriela Maracu, medic de familie.Validarea cardului de sănătate se va face odată cu prima vizită la un furnizor de servicii medicale, indiferent că este vorba despre un cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu sau laborator. În situaţiile de  urgenţă medico-chirurgicala, serviciile medicale vor fi asigurate fără a fi necesar cardul de sănătate. (Ekaterina Bakai)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece + 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni         Salarii regești la Consiliul Județean Hunedoara