Mineritul ardelenesc din secolul al XVIII-lea, dezvăluit într-un volum inedit

Localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş, într-un atlas din secolul al XVIII-lea”,  un volum de o valoare inestimabilă istorică şi economică, care poartă semnătura autorilor Traian Popescu şi Volker Wollmann a fost lansat la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Un public numeros a luat parte la lansarea volumului „Localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş, într-un atlas din secolul al XVIII-lea”, semnat Traian Popescu şi Volker Wollmann. Evenimentul care a avut loc ieri a fost găzduit de Palatul Magna Curia din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. „Astăzi am lansat o carte specială despre localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş din secolul XVIII. Doi români adevăraţi care acum trăiesc în Germania şi-au pus în minte să realizeze această lucrare şi au venit astăzi la Deva să facă lansarea. Sala Şemineului a fost plină de oameni care doreau să afle mai multe despre ceea ce înseamnă istoria acestui judeţ, pentru că nu trebuie să negăm, avem şi o istorie minieră în judeţul Hunedoara”, spune Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Incursiune în mineritul secolului al XVIII-lea

Cartea, apărută în acest an la Editura Honterus din Sibiu, propune în 246 de pagini, o incursiune prin mineritul anilor 1740-1750. Cei doi autori au realizat o documentare de o valoare excepţională la Bibliotecă Naţională a Moraviei din Brno, după un atlas apărut în secolul al  XVIII-lea care cuprinde peste 13.000 de hărţi şi planuri şi peste 8.000 de vedute ale localitătilor miniere din Imperiul Hasburgic. „După ce am găsit acest album, extrem de valoros şi am văzut că are hărţi miniere nu numai din Transilvania ci şi din Banat şi Maramureş, m-am gândit că ar fi păcat să zacă aceste documente cartografice într-o bibliotecă şi că ar trebui introduse în circuitul istoriografic românesc. Informaţii preţioase ar putea găsi cei care fac prospecţiuni geologice, cei care se ocupă de istoria minieră legată de centrele economice puternice în secolul al XVIII-lea şi care au dispărut între timp, dar şi pentru studierea unor resurse minerale utile”, spune unul dintre autorii volumnului,Volker Wollmann.

Localităţi şi exploatări miniere azi dispărute

Cu ajutorul bibliotecarilor, care le-au pus la dispoziţie necondiţionat materialele necesare cei doi români au avut prilejul să parcurgă documentele şi să identifice localităţi miniere care apar pe hărţi, unele dintre ele fiind azi dispărute. De asemenea au mai fost descoperite exploatări miniere care au fost începute înainte de venirea austriecilor, abandonate cu timpul, iar care acum nu mai sunt cunoscute. „Valoarea şi ineditul acestor materiale pentru istoria minieritului pe actualul teritoriu al României sunt de nepreţuit. De un interes deosebit este prima secţiune, în special capitolul „Curiozităţi” cu planuri inedite reprezentând localiţăţi miniere din Transilvania, Mamarumeş şi Banat. Data întocmirii acestor documente cartografice coincide cu o perioadă în care mineritul transilvănean a luat un avânt deosebit bazându-se pe progresul întregistrat de cartografia minieră” crede dr. Adela Herban, unul dintre istoricii MCDC.

Un punct de pornire pentru cercetători

Cel de-al doilea autor al volumului-atlas, Traian Popescu spune că s-a lucrat accelerat pentru ca manuscrisul să vadă tiparul, toată munca de editare începând în urmă cu doar opt luni. „Aportul meu la această lucrarea fost în zilele de weekend, pentru că eu lucrez într-un institut de cercetări medicale, iar după orele serviciu şi transport până acasă rămâne puţin timp pentru acest hobby. Însă pasiunea şi interesul pentru aceste documente unice, inedite mi-au dat putere să lucrez până noaptea târziu. Bucuria mea este că totuşi s-a realizat ceva, un punct de pornire pentru alţi cercetători, pentru că este un material brut, foarte puţin prelucrat şi această lucrare ar putea fi mai departe folosită pentru istoria locală sau diverse aspecte economice” este de părere autorul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei         Mircea Moloț (ALDE) candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara         Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara