Mineritul ardelenesc din secolul al XVIII-lea, dezvăluit într-un volum inedit

Localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş, într-un atlas din secolul al XVIII-lea”,  un volum de o valoare inestimabilă istorică şi economică, care poartă semnătura autorilor Traian Popescu şi Volker Wollmann a fost lansat la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Un public numeros a luat parte la lansarea volumului „Localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş, într-un atlas din secolul al XVIII-lea”, semnat Traian Popescu şi Volker Wollmann. Evenimentul care a avut loc ieri a fost găzduit de Palatul Magna Curia din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. „Astăzi am lansat o carte specială despre localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş din secolul XVIII. Doi români adevăraţi care acum trăiesc în Germania şi-au pus în minte să realizeze această lucrare şi au venit astăzi la Deva să facă lansarea. Sala Şemineului a fost plină de oameni care doreau să afle mai multe despre ceea ce înseamnă istoria acestui judeţ, pentru că nu trebuie să negăm, avem şi o istorie minieră în judeţul Hunedoara”, spune Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Incursiune în mineritul secolului al XVIII-lea

Cartea, apărută în acest an la Editura Honterus din Sibiu, propune în 246 de pagini, o incursiune prin mineritul anilor 1740-1750. Cei doi autori au realizat o documentare de o valoare excepţională la Bibliotecă Naţională a Moraviei din Brno, după un atlas apărut în secolul al  XVIII-lea care cuprinde peste 13.000 de hărţi şi planuri şi peste 8.000 de vedute ale localitătilor miniere din Imperiul Hasburgic. „După ce am găsit acest album, extrem de valoros şi am văzut că are hărţi miniere nu numai din Transilvania ci şi din Banat şi Maramureş, m-am gândit că ar fi păcat să zacă aceste documente cartografice într-o bibliotecă şi că ar trebui introduse în circuitul istoriografic românesc. Informaţii preţioase ar putea găsi cei care fac prospecţiuni geologice, cei care se ocupă de istoria minieră legată de centrele economice puternice în secolul al XVIII-lea şi care au dispărut între timp, dar şi pentru studierea unor resurse minerale utile”, spune unul dintre autorii volumnului,Volker Wollmann.

Localităţi şi exploatări miniere azi dispărute

Cu ajutorul bibliotecarilor, care le-au pus la dispoziţie necondiţionat materialele necesare cei doi români au avut prilejul să parcurgă documentele şi să identifice localităţi miniere care apar pe hărţi, unele dintre ele fiind azi dispărute. De asemenea au mai fost descoperite exploatări miniere care au fost începute înainte de venirea austriecilor, abandonate cu timpul, iar care acum nu mai sunt cunoscute. „Valoarea şi ineditul acestor materiale pentru istoria minieritului pe actualul teritoriu al României sunt de nepreţuit. De un interes deosebit este prima secţiune, în special capitolul „Curiozităţi” cu planuri inedite reprezentând localiţăţi miniere din Transilvania, Mamarumeş şi Banat. Data întocmirii acestor documente cartografice coincide cu o perioadă în care mineritul transilvănean a luat un avânt deosebit bazându-se pe progresul întregistrat de cartografia minieră” crede dr. Adela Herban, unul dintre istoricii MCDC.

Un punct de pornire pentru cercetători

Cel de-al doilea autor al volumului-atlas, Traian Popescu spune că s-a lucrat accelerat pentru ca manuscrisul să vadă tiparul, toată munca de editare începând în urmă cu doar opt luni. „Aportul meu la această lucrarea fost în zilele de weekend, pentru că eu lucrez într-un institut de cercetări medicale, iar după orele serviciu şi transport până acasă rămâne puţin timp pentru acest hobby. Însă pasiunea şi interesul pentru aceste documente unice, inedite mi-au dat putere să lucrez până noaptea târziu. Bucuria mea este că totuşi s-a realizat ceva, un punct de pornire pentru alţi cercetători, pentru că este un material brut, foarte puţin prelucrat şi această lucrare ar putea fi mai departe folosită pentru istoria locală sau diverse aspecte economice” este de părere autorul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Proces cu miză uriașă: despăgubiri de două milioane de lei pentru pietrele de râu din drumul spre Sarmizegetusa Regia         RMN nou la spitalul din Hunedoara         Accident soldat cu patru răniți. Două mașini s-au ciocnit frontal         Pensionar înșelat de falși angajați de la Deratizare         Spaima bulevardelor din Hunedoara: un tânăr beat la volanul unui BMW a făcut praf mașina și și-a băgat prietenii în spital         Carduri europene de sănătate în duplicat pentru hunedoreni, din 7 februarie         APEL LA RAȚIUNE CU DEGETUL PE RANĂ. Poliţia de Patrimoniu dă în clocot         CU TRIMITERE LA VALEA JIULUI. Pactul Ecologic European, o mare provocare pentru România         Accident grav pe DN 76. BMW făcut praf de un autotren         Peste 250.000 de arbori au fost retezați de pe malul Lacului Gura Apelor, în Retezat         Hoț de portofele prins de polițiști         SCANDALUL DE PE RÂUL ALB. Magistraţii joacă bambilici cu dosarul tentativei de omor         UDMR Hunedoara, la 30 de ani de existență         ȚĂRII CÂT MAI MULT CĂRBUNE??? Complexul Energetic Hunedoara, din rău în mai rău         ISTORIE HUNEDOREANĂ. Statuile antice salvate de familia preotului Crăciun înainte de a ajunge pe fundul Cincişului         Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural