Mii de controale, sute de avertismente şi amenzi de milioane de lei

MAIN ITM BilantAcţiunile de control, ca urmare a programelor tematice de control, a campaniilor naţionale sau ca urmare a sesizărilor adresate Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara au ocupat în anul precedent, 84 la sută din totalul activităţilor. Numărul sesizărilor a fost cu aproape o sută mai mare decât în anul precedent, astfel au fost înregistrate 769 de sesizări în domeniul relaţiilor de muncă şi 24 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Denunţuri penale în creştere

În ceea ce priveşte activitatea de relaţii de muncă, pe parcursul anului 2013 au fost controlate 2196 unităţi şi peste 90.000 de salariaţi cu contract individual de muncă. Inspectorii de muncă au aplicat amenzi  în  valoare de peste 2 milioane şi jumătate de lei, şi peste o mie de avertismente. Au fost depistate peste 500 de persoane care  desfășurau activitate fără a avea  forme legale de angajare, printre care şi zece tineri cu vârsta între 15 şi 18 ani şi un copil sub15 ani. Numărul amenzilor pentru munca nedeclarată a scăzut 124, crescând în schimb numărul denunţurilor înaintate parchetelor de la 13 la 20. Totodată un număr de 409 angajatori au fost amendaţi şi alţi 414 au scăpat doar cu avertisment pentru deficienţe legate de registrul general de evidenţă a salariaţilor modificat şi completat. Nerespectarea Codului Muncii şi a actelor normative legate de acesta au dus la aplicarea a 111 amenzi în valoare de 251.600 lei şi 641 avertismente, unui număr de 450 angajatori. ITM Hunedoara a verificat printre altele şi respectarea de către 86 angajatori a  protecţiei persoanelor cu dizabilităţi şi promovarea drepturilor acestor persoane, fiind depistate deficienţe la un singur angajator.

O atenţie deosebită a fost acordată activităţilor de minerit, exploatare a resurelor naturale şi producerea energiei electrice, toate aceste unităţi fiind controlate în numeroase rânduri pe parcursul anului trecut. La unele dintre acestea  au fost aplicate sancţiuni şi s-au dispus măsuri şi termene de remediere a deficienţelor constatate.

[box border=”full”]273 de accidente de muncă

În ceea ce priveşte situaţia accidentelor de muncă anul trecut în judeţ s-au înregistrat 273 de accidente, dintre care 202 în zona Văii Jiului şi 71 în restul judeţului. Totodată s-au înregistrat şi două accidente colective de muncă în care au fost implicate în total şapte victime. S-au mai înregistrat un număr de 18 accidente încadrate ca şi accidente în afara câmpului muncii.[/box]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj