Măsurile de protecţie pentru angajaţi, obligatorii la temperaturi extreme

Pentru a verifica dacă angajatorii respectă condiţiile prevăzute de lege pentru protejarea lucrătorilor în cazul tempraturilor de peste 37 de grade, inspectorii de muncă vor face controale inopinate la agenţii economici din judeţ

muncitor

Temperaturile de peste 37 de grade, considerate temperaturi extreme, mai ales corelate cu condiţii de umiditate mare, obligă angajatorii hunedoreni să adopte o serie de măsuri minimale pentru în vederea ameliorării condiţiilor de muncă.

Apă, echipament de protecţie şi acces la duşuri

Astfel, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigure între doi şi patru litri de apă de persoană pe schimb, echipament individual de protecţie, dar şi accesul la duşuri pentru refacerea capacităţii de reglaj a organismului. De asemenea se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, dar şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Reducerea sau eşalonarea duratei de lucru

Dacă angajatorii nu pot asigura lucrătorilor aceste condiţii, pot proceda la reducerea duratei zilei de lucru, la eşalonarea zilei de lucru pe două perioade: până la ora 11 şi după ora 17 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. De asemnea pentru a preveni îmbolnăvirile determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme trebuie să se asigure de către angajator controlul medical periodic, urmărindu-se astfel depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute. Persoanele afectate de căldură vor fi transportate la cel mai apropiat punct sanitar obligatoriu de către angajator.

Inspecţii în teren

Pentru a verifica modul de aplicare al măsurilor prevăzute în legislaţia de securitate şi sănătate în muncă, Inspectoratul Teritorial Hunedoara va face controale inopinate la agenţii economici, în perioadele cu temperaturi extreme. Amenzile aplicate de inspectorii de muncă se pot ridica la 2.500 lei, sau chiar plângere penală dacă faptele comise de reprezentanţii angajatorului se pot încadra în asemenea aspecte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi