Măsurile de protecţie pentru angajaţi, obligatorii la temperaturi extreme

Pentru a verifica dacă angajatorii respectă condiţiile prevăzute de lege pentru protejarea lucrătorilor în cazul tempraturilor de peste 37 de grade, inspectorii de muncă vor face controale inopinate la agenţii economici din judeţ

muncitor

Temperaturile de peste 37 de grade, considerate temperaturi extreme, mai ales corelate cu condiţii de umiditate mare, obligă angajatorii hunedoreni să adopte o serie de măsuri minimale pentru în vederea ameliorării condiţiilor de muncă.

Apă, echipament de protecţie şi acces la duşuri

Astfel, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigure între doi şi patru litri de apă de persoană pe schimb, echipament individual de protecţie, dar şi accesul la duşuri pentru refacerea capacităţii de reglaj a organismului. De asemenea se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, dar şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Reducerea sau eşalonarea duratei de lucru

Dacă angajatorii nu pot asigura lucrătorilor aceste condiţii, pot proceda la reducerea duratei zilei de lucru, la eşalonarea zilei de lucru pe două perioade: până la ora 11 şi după ora 17 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. De asemnea pentru a preveni îmbolnăvirile determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme trebuie să se asigure de către angajator controlul medical periodic, urmărindu-se astfel depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute. Persoanele afectate de căldură vor fi transportate la cel mai apropiat punct sanitar obligatoriu de către angajator.

Inspecţii în teren

Pentru a verifica modul de aplicare al măsurilor prevăzute în legislaţia de securitate şi sănătate în muncă, Inspectoratul Teritorial Hunedoara va face controale inopinate la agenţii economici, în perioadele cu temperaturi extreme. Amenzile aplicate de inspectorii de muncă se pot ridica la 2.500 lei, sau chiar plângere penală dacă faptele comise de reprezentanţii angajatorului se pot încadra în asemenea aspecte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători