Măsurile de protecţie pentru angajaţi, obligatorii la temperaturi extreme

Pentru a verifica dacă angajatorii respectă condiţiile prevăzute de lege pentru protejarea lucrătorilor în cazul tempraturilor de peste 37 de grade, inspectorii de muncă vor face controale inopinate la agenţii economici din judeţ

muncitor

Temperaturile de peste 37 de grade, considerate temperaturi extreme, mai ales corelate cu condiţii de umiditate mare, obligă angajatorii hunedoreni să adopte o serie de măsuri minimale pentru în vederea ameliorării condiţiilor de muncă.

Apă, echipament de protecţie şi acces la duşuri

Astfel, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigure între doi şi patru litri de apă de persoană pe schimb, echipament individual de protecţie, dar şi accesul la duşuri pentru refacerea capacităţii de reglaj a organismului. De asemenea se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, dar şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Reducerea sau eşalonarea duratei de lucru

Dacă angajatorii nu pot asigura lucrătorilor aceste condiţii, pot proceda la reducerea duratei zilei de lucru, la eşalonarea zilei de lucru pe două perioade: până la ora 11 şi după ora 17 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. De asemnea pentru a preveni îmbolnăvirile determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme trebuie să se asigure de către angajator controlul medical periodic, urmărindu-se astfel depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute. Persoanele afectate de căldură vor fi transportate la cel mai apropiat punct sanitar obligatoriu de către angajator.

Inspecţii în teren

Pentru a verifica modul de aplicare al măsurilor prevăzute în legislaţia de securitate şi sănătate în muncă, Inspectoratul Teritorial Hunedoara va face controale inopinate la agenţii economici, în perioadele cu temperaturi extreme. Amenzile aplicate de inspectorii de muncă se pot ridica la 2.500 lei, sau chiar plângere penală dacă faptele comise de reprezentanţii angajatorului se pot încadra în asemenea aspecte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Urare de Sfânta Maria         Accident cumplit: două tinere de 19 ani rănite grav, un bărbat a murit         Accident pe Drumul Național 66 Simeria – Hațeg         Controale ale polițiștilor la firmele care fac afaceri cu lemne         Bărbat ridicat de polițiști de la terasă, după ce a refuzat carantinarea         Polițiști anti-covid. Controale ample în zonele aglomerate din județul Hunedoara         Ce au decis magistrații în dosarul „matriței din Sarmizegetusa Regia”. Soluția dată la cererea de recompensă depusă de o tânără         Consiliul Județean Hunedoara va susține salariile paramedicilor Asociației Salvital – SMURD         BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral