4.8 C
Deva
joi, aprilie 18, 2024

Martirul Ştefan Manciulea a fost omagiat la Deva

simpozionS-au împlinit 120 de ani de la naşterea preotului şi geografului Ştefan Manciulea, un martir al închisorilor comuniste, iar autorităţile locale din Deva, reprezentanţii bisericilor ortodoxă şi catolică şi ai Societăţii de Geografie din România i-au adus un omagiu personalităţii acestuia.

Ştefan Manciulea (1894 – 1985) a fost om de ştiinţă şi preot greco-catolic, iar în perioada 1951 – 1964 a suferit în închisorile regimului comunist, ca deţinut politic. Personalitatea lui a fost evocată la simpozionul organizat la Deva, de membrii Societăţii de Geografie din România. Evenimentul a avut loc la Universitatea Ecologică „Traian” din Deva, iar amfitrionul simpozionului a fost profesorul universitar dr. Sigismund Duma. Ştefan Manciulea este un model de urmat pentru noi şi este nevoie ca activitatea sa ştiinţifică, viaţa şi suferinţele sale să fie aduse în prim-plan, consideră profesorul universitar dr. Sigismund Duma.

Simpozionul omagial a strâns în sala de conferinţe a universităţii devene reprezentanţi ai bisericilor ortodoxă (Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei) şi greco-catolice (pr. vicar Virgil Bercea, Episcop de Oradea) şi pe cei ai Consiliului Judeţean Hunedoara (vicepreşedintele Tiberiu Balint) şi ai Primăriei Devei (primarul Petru Mărginean).

Ştefan Manciulea a fost evocat de participanţii la simpozion, care au declarat că personalitatea preotului şi geografului ar trebui mai mult cunoscută publicului larg. Omul de ştiinţă şi preotul Ştefan Manciulea a afost una dintre personalităţile a căror libertate a fost curmată brutal de regimul comunist. În anul 1947, la scurt timp după instaurarea primului guvern comunist în România, Ştefan Manciulea, pe atunci profesor de geografie, a fost exclus din învăţământ, iar patru ani mai târziu a fost arestat, considerat ca dușman al statului din cauza faptului că era adept al religiei greco-catolice, interzise și pentru că a scris lucrări naționaliste. Din 1951 până în anul 1958 a fost deținut la Jilava, Aiud, Baia Sprie, Caransebeș. A fost eliberat apoi, însă un an mai târziu a fost din nou trimis în închisoare, la Gherla, În 1964 a fost eliberat din nou, dar nu i s-a mai dat voie să îşi desfăşoare activitatea de preot sau de profesor de geografie.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/