Maraton de la răsărit, la apus de soare

84

Un maraton mai puţin obişnuit în premieră, deoarece protagoniştii au fost doi sportivi un alergător şi un biciclist. Aceştia au luat startul duminică dimineaţa din localitatea Roşia Montană (Alba) la ora 5.40 din vârf de munte la răsăritul soarelui şi au ajuns la apusul soarelui la final, la baza cetăţilor dacice de la Costeşti, aşa cum era legenda dacilor din Transilvania. Au străbătut în total un traseu de 111 kilometri şi 200 de metri.

 

 

Cascadă de participări la competiţii pentru un bistriţean

 

Ştefan Sălăjean în vârstă de 32 de ani este un român adevărat, originar din Bistriţa Bârgăului la şapte kilometri în aval de lacul Colibiţa, profesor de istorie la Şcoala Generală Tureac judeţul Bistriţa Năsăud.  A venit la alergarea dacică după ce în urmă cu o zi a participat la maratonul de 30 de km de la Cozia înregistrând un timp de 3 ore şi 30 de minute, un loc 12 la general din 180 de participanţi. Şi-a lăsat maşina parcată la poalele cetăţilor dacice şi cu ajutorul apicultorului Decebal Achim a plecat sus la Roşia Montană pe cel mai înalt deal. A ajuns acolo noaptea la ora 01.30, a adormit trei ore şi la orele 05.40 a primit startul.  În urmă cu o săptămână paşii l-au purtat tocmai în Grecia la „Maratonul Zeilor” unde a parcurs în întregime un traseu ce pornește de la nivelul mării, ajunge la 2.700 de metri și coboară apoi iar la nivelul mării. O cursă extrem de tehncă şi dificilă, din cei 790 de participanţi înregistrați (record) din 24 de țări, 34 au fost români. Călin Caproş este originar din Roşia Montană şi e un pasionat al sportului pe două roţi, ciclismul.

La evenimentul dacic trebuiau să mai participe şi alţi doi maratonişti Victor Spătaru (Bucureşti) şi Mihai Pantiş (câştigătorul maratonului de pe Marele Zid Chinezesc, Xiyu-Beijing-China, recent pe 13 mai 2017 în 7 ore şi 14 minute). Spătaru nu a reuşit să se învoiască de la serviciu având om în minus pe tură la Bucureşti iar Pantiş din Cluj s-a accidentat uşor în pădurea Hoia, la o încălzire acuzând dureri musculare la un picior.

 

Interviu luat  în premieră în timpul alergării

 

Aflat în plin maraton profesorul de istorie Ştefan Sălăjan şi-a mai tras un răsuflu preţ de câteva minute la unul din punctele de hidratare din localitatea Bozeş şi cu zâmbetul unui alergător ce tocmai şi-a făcut încălzirea înainte de  a pleca la drum ne-a declarat în exclusivitate pentru ziarul Hunedoreanului cât mai pe scurt: „După 7 ore avem 70 de km parcurşi dar o oră ne-am rătăcit printr-o pădure pe Tarniţă, după ce în prealabil am urcat la Bucinginea pe un drum de pământ. Era un drum înierbat şi la un moment dat am întrebat ceva localnici de acolo care erau cu animalele la păscut, pe unde trecem ca să ajungem la Almaş. Ne-au îndrumat dar drumul forestier cu pricina tot nu l-am mai găsit. În final am ajuns la Bozeş unde apicultorul Decebal Achim sponsorul nostru ne-a întâmpinat cu produse excepţionale din miere de albine şi ne-am alimentat cu batoane energizante şi miere naturală. Am fost întâmpinaţi cu ospitalitate deosebită pe traseu, la Cib oameni au scos apă rece cu găleţile din fântăni să ne răcorim şi au pus-o pe tavă. ”

 

De altfel pe tot parcursul întrecerii dacice, aşa cum numai dacii o făceau în antichitate alergând de la răsăritul soarelui şi până la apus, pe traseu oamenii din satele prin care au trecut cei doi i-au întâmpinat fie în faţa casei pe scaune şezând, fie cu aplauze de susţinere binemeritate.

La intrarea pe poarta dacică de la Costeşti, au fost întâmpinaţi cu multă gălăgie şi aplauze de organizatorii festivalului “Frăţia Lupilor” precum şi colegii de-ai lui sportivi, Dorina Gruia de la Asociaţia Streets pentru Tineret Craiova şi Daniel Lixandru Asociaţia Corporeanima Bucureşti.

 

Mierea de albine punctul “forte” al mişcării

 

La finalul alergării, am reluat discuţia cu profesorul Ştefan Sălăgean de acolo de la… Bozeş,  de unde am lăsat-o de la prima intervenţie avută pe traseu.

 

“Din Almaşul Mare am luat-o spre Cib şi abia în Nădăştia m-a ajuns Călin Caproş pe bicicleta deoarece în prima parte până la Bozeş el mi-a fost sprijin mi-a cărat rucsacul şi toate cele, partea a doua a fost a lui Decebal.

După ce am ajuns la Orăştie tot la 2 kilometri mă hidratam şi luam câte o linguriţă de miere sau câte un baton până ce am trecut de poarta Costeşti-ului şi am ajuns la poalele cetăţilor dacice. Sunt un pic oboist, necesit o hidratare cu multe lichide, în rest mă simt bine. Am văzut multe exploatări miniere şi cariere de piatră pe traseu, Certejul de la distanţă, super frumos peisajul. Pentru mine urmează o cursă locală în munţii Rodnei sâmbătă şi peste două săptămâni o probă destul de grea care am făcut-o şi anul trecut “Maraton 7500”. Un maraton în echipă, necesită doar două persoane masculin, feminin sau mixt, o probă cu o diferenţă de nivel de 7500 sau poate chiar mai mult. Vom trece de trei ori prin Vârful Omul la 2500 metri altitudine. Se va da startul la Peştera, se coboară în Sinaia se urcă apoi la Piatra Arsă, se coboară în Buşteni apoi din nou se urcă la Peştera la Refugiul Coştila, Vârful Omu, Valea Cerbului, Valea Moeciu, a treia oară Vârful Omu şi în final la Peştera. Anul trecut s-a dat startul la ora 07.00 dimineaţa şi am terminat cu colegul la ora 01.06 noaptea, nouăsprăzece ore şi şase minute. În rândul copiilor până în 20 de ani ar trebui să prindă mai mult mişcarea. Ei sunt atraşi în ziua de azi mai mult de mijloacele digitale care le răpesc mult din timp, calculatoare, computere, telefoane etc. Nu prea fac mişcare iar uneori uită şi să mănânce. Din păcate nu pot onora invitaţia la “Maratonul Dacilor” deoarece trebuie să fiu prezent la maratonul din Munţii Călimani, “Via Maria Tereza”. A fost pentru mine primul maraton montan, aşa mi-am început eu alergarea şi nu-i pot refuza acuma la a IV-a ediţie unde organizator este Tibi Uşeriu cel care a alergat la Polul Nord cu urşii polari.”

 

“Scopul acestei alergări a fost pentru natură, pentru albinele mele. Anul acesta a fost prima ediţie, nu este competiţie, alergarea se face din plăcere. La eveniment îi spune: Alerg în strălucirea soarelui, Logo-ul îl reprezintă munţii, un asfiinţit de soare, lupul dacic şi un alergător care aleargă cu soarele deodată un simbol metaforic ca şi cum s-ar aduce aurul dacic la daci pentru premiere. În 23 Iulie urmează maratonul de la Roşia Montană”, a declarat sponsorul acţiunii, apicultorul Achim Ştefan Decebal, din Almaşul Mare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *