În mai, la muzeul devean. “Exponatul lunii”, un craniu de urs de peşteră

craniu urs de pesteraUn craniu de urs de peşteră (Ursus spelaeus), specie dispărută în totalitate cu aproximativ 28.000 de ani în urmă, în timpul ultimei glaciaţiuni este “Exponatul lunii” martie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. Descoperit în peştera Cioclovina Uscată care se află pe raza Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, fosila se află în prezent în patrimoniul secţiei de ştiinţe naturale din cadrul MCDR Deva.

Ursul peşterilor era de talie mare, mult mai masiv decât ursul brun, având o înfăţişare cu adevărat impresionantă. Capul său era foarte lat, cu frunte înaltă, iar trupul solid şi îndesat putea cântări şi peste 400 de kilograme. Această specie a vieţuit în munţii şi pădurile europene în timpul Pleistocenului, iar alături de mamuţi, erau cele mai apropiate  animale, faţă de oamenii cavernelor. Nouă piesă din categoria „Exponatul lunii”  poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia până la sfârşitul lunii mai.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara